OPOZORILO: Od tu naprej bo vsebina prežeta z odprtimi pokvarki. Če 3. epizode še niste gledali, vam svetujemo, da si z branjem ne uničite izkušnje, ker jo morate doživeti v živo. Na surovo. Pa začnimo …

#1 – Besede za ognjene meče

Ko Melisandra pričara plamene Gospodarja luči na rezila Dothrakijev, to stori z mantro 'āeksiō ōños' (izg. aeksio onjo), kar v valeryjskem jeziku pomeni 'gospodarjeva luč'. Z istim urokom svoj meč odene v plamene tudi Beric Dondarrion, le da on teh besed nikoli ne spregovori na glas, zgolj v mislih. Ko te Gospodar luči dvanajstkrat oživi, sta pač počasi že na 'ti'.

Baric Dondarrion
Ser Baric Dondarrion s svojim vžigalnikom

#2 – Še en mrtev velikan v Zimišču

Ko Lyanna Mormont v svojih zadnjih trenutkih meč iz zmajskega stekla zabode v oko velikana, ki drobi njeno otroško telo v svojem primežu, se velikan nemudoma zgrudi mrtev – in to točno na mestu, kjer je v Zimišču po bitki z Ramseyjem Boltonom pod puščicami padel velikan Wun Wun. Če se spomnite, je tudi Wun Wun umrl na podoben način – Ramsey ga je z lokom ustrelil v oko.

Wun Wun
Mogočni Wun Wun v zadnjih trenutkih bitke za Zimišče v 6. sezoni

#3 – Rjave oči, modre oči, zelene oči

Melisandre in Arya se prvič srečata v 3. sezoni, ko Melisandre ob snidenju Aryi pove, da v njej vidi temačnost in v tej temačnosti oči, ki strmijo nazaj. “Rjave oči, modre oči, zelene oči. Oči, ki jih boš za vselej zaprla,” zaključi Melisandre. Če rečemo, da so rjave oči pripadale Walderju Freyu (soorganizatorju strašanske rdeče poroke), ki ga je Arya že mojstrsko umorila, modre Nočnemu kralju, ki ga je pokončala v tej zadnji bitki, naj samo spomnimo, kdo ima zelene oči – Cersei Lannister.

Cersie Lannister
Cersei Lannister, še zadnja na Aryjinem črnem seznamu?

#4 – Kaj rečemo smrti?

Melisandre v trdnjavi Zimišča Aryo spomni na besede, ki jih je v prvi sezoni izgovoril njen učitelj mečevanja, spretni Syrio Forel. Takrat je mali Aryi rekel: “Obstaja samo en bog in njegovo ime je smrt. In smrti rečemo le eno stvar – ne danes.” Melisandre v ključnem trenutku vpraša Aryo: “Kaj rečemo bogu smrti?”Ne danes,” odvrne Arya.

Arya Stark
Arya Stark, trenutno najbolj OP lik v Igri prestolov

#5 – Rezilo, ki je končalo vojno z mrtvimi

Rezilo, s katerim Arya ubije Nočnega kralja, je rezilo s kompleksno zgodovino. Prvič smo ga videli v drugem delu 1. sezone, v roki najetega morilca, ki se je pritihotapil v Zimišče, da bi ubil Brana Starka. Morilca ustavi Branov volk, rezilo pa konča v rokah njegove mame Catelyn Stark, ki želi izvedeti, čigav je v resnici ta dragoceni pipec, izdelan iz valeryjskega jekla.

Zato odpotuje v Kraljev pristanek, kjer rezilo konča pri Petyru 'Mezinčku' Baelishu. Mezinček se zlaže, da bo pomagal razkriti resnico za plačanim morilcem in rezilo pusti pri Nedu Starku, dokler revež ne izgubi glave in nož ponovno roma v roke Mezinčku. Mnogo sezon pozneje Baelish rezilo podari Branu Starku, ki ga potem v 7. sezoni ponudi Aryi Stark – vedoč, da ga bo kmalu potrebovala.

Arya in Bran
Darilo, ki je končalo najdaljšo noč

#6 – Kdo vse je umrl?

V kaotičnih (in pogosto nadležno pretemnih scenah) ste morda spregledali, kdo je na koncu vendarle končal svojo pot v bitki za Zimišče. Obnovimo skupaj: Eddison 'Edd' Tollett, znan tudi kot Dolorous Edd (vrhovni poveljnik Nočne straže), Qhono (poveljnik celotne Dothraki vojske), Baric Dondarrion (ko brani Aryo in Psa v hodnikih trdnjave), Lyanna Mormont, Jorah Mormont (ko brani Daenerys pred navalom mrtvih), Theon Greyjoy (kot zadnji stražar Brana Starka) in Melisandre (čeprav samoiniciativno po koncu bitke, saj je njeno poslanstvo izpolnjeno). Mimogrede, Ghost (beli volk Jona Snowa), je preživel, čeprav je sodeloval v uvodnem jurišu z Dothrakiji. Vidimo ga v napovedniku za 4. epizodo.

Lyanna Stark
Lyanna Mormont, deklica, ki je z medvedjim pogumom v le nekaj scenah popolnoma očarala gledalce

#7 – Simbolična združitev prvotnega meča družine Stark

Še pomnite velikanskega dvoročnega meča, ki ga je Eddard Stark zavihtel v 1. sezoni? Impozantni meč družine Stark, imenovan 'Ice' (Led), je po obglavljenju Eddarda patriarh družine Lannister, Tywin, pretopil v dva manjša meča. Enega je podaril sinu Jaimeju, ki ga je pozneje predal v roke Brienne of Tarth, drugega pa je ob poroki podaril vnuku Joffreyju, po njegovi smrti pa ga je Cersei predala Jaimeju. V bitki za Zimišče se Jaime in Brienne znajdeta na zidu utrdbe, kjer se družno borita proti navalu vojske mrtvecev. Njuna meča, združena v boju, predstavljata simbolično vrnitev družinskega meča Starkov v njihov dom.

Igra prestolov
Brienne in Jaime, zdaj oba viteza, v bitki z mečema, ki sta nekoč kot eno pripadala družini Stark

#8 – Medtem v grobnici ...

Ko se v grobnici familije Stark začnejo zbujati pokopani mrtveci, se Sansa in Tyrion skrijeta za kamnito grobnico. To je grobnica Eddarda Starka, očeta Sanse, Arye in Brana Starka. 

Tyrion in Sansa
Sansa in Tyrion sta epsko bitko z mrtveci presedela v grobnici, bržda ne najbolj premišljeni lokaciji za skrivanje pred Nočnim kraljem, ki dviguje mrtve

In brez skrbi - v naslednjem članku se bomo posvetili vsem problematikam, ki tarejo gledalce in sprožajo poplavo nelagodja na vseh koncih spleta.