Danes to nerodno situacijo nadomesti Netflix serija Spolna vzgoja (Sex Education), ki nas popelje nazaj v čas, ko smo vsi imeli nešteto vprašanj o delikatnostih medčloveške intime. 

Naslov ni simboličen

Pravzaprav je osvežujoče, da serija brez ovinkarjenja poudari, da smo ljudje spolna bitja, in se, ne glede na vprašljivo korektnost novodobnih percepcij, ne pretvarja, da smo karkoli drugega. Seks imamo vsi radi, kar pa (žal) ne pomeni, da smo avtomatično v tem dobri. V bistvu je običajno ravno nasprotno – v mladih letih nismo vedeli niti, kaj bi pravzaprav radi, kaj šele, kako do tega priti. Želja, odeta v nerodno nevednost, je tako vodilna silnica skozi celotno serijo.

V seriji se vsak najde

Ne glede na neposrednost serije so se je lotili na najboljši možen način. Zgodbo si namreč ogledamo skozi oči najstnikov na angleškem podeželju. Glavni junak Otis (Asa Butterfield) je 16-letni dijak srednje šole, ki se še vedno ni zares spolno prebudil. Da je njegov celotni obstoj še bolj frustrirajoč, je njegova mama samohranilka Jean (Gillian Anderson – ja, taista Gillian iz Dosjejev X) terapevtka za spolnost in partnerske odnose. Njen popolnoma odprt pristop do spolnosti tako nemalokrat vodi ubogega Otisa v grozovitih zadreg. V seriji je sicer poudarek na mladih, a se ob tem odvija tudi kompleksnejša zgodba za starejše, ki jo spremljajo prek življenja mame Jean in njenega življenja, polnega seksa brez obvez.

Sex Education
"In potem boš občutil nekaj tr-...."

Najboljša scena za načenjanje nerodnih tem

Ko omenjeno, to ni urbana zgodba. Da je scena čim bolj nelagodna, s tem pa še toliko bolj prikupna, pripomore predvsem okolje, ki je vse prej kot idealno za načenjanje tematik o spolnosti. Postavljeni smo v idilično mestece na angleškem podeželju, kjer nas večino časa razvajajo s pogledi na prelepe gozdove in prostrana polja, večina dogajanja pa je strnjenega v neimenovani srednji šoli. Odlična lokacija za počitnice, precej manj odlična za pogovore o lulčkih in lulikah.

Liki v seriji so znani srednješolski stereotipi – od bogatih snobov do seksi športnikov in drznih upornic. Maeve (Emma Mackey) je skrita intelektualka, ki se ponaša s svojo neomajnostjo in neizprosno odrezavostjo. Njen podjetniški duh opazi, da je Otis nevede od svoje mati pobral veliko znanja o svetovanju, zato ga prepriča, da skupaj začneta biznis svetovanja mladim na šoli. Seveda, dela je na srednji šoli, v gnezdu najstniškega razcveta, več kot dovolj. Ustvarjalcem serije uspe ustvariti okoliš, ki se zdi resničen, a hkrati dovolj neverjeten, da nas posrka v neki čisto svoj svet.

Sex Education
Uradni prostori za učne ure spolne vzgoje na angleškem podeželju

Nekaj, kar bi pri šestnajstih vsi potrebovali

Serija se prek osmih epizod loti premnogih nerodnih vprašanj. Nekatera so tista, ki smo jih imeli pri šestnajstih, spet druga pa so vprašanja, ki jih imamo morda še danes. Da ta vzgoja ni preveč zahtevna, je vse zapakirano z odličnimi liki in odrezavim angleškim humorjem. Vseeno to ni serija, ki bi jo gledali s svojo mamo, ker sceni in humorju navkljub pri sami spolnosti ni nobene pregovorno angleške zadržanosti. Tako se že v prvi sceni odvije interakcija med najstnikoma, ki zagotavlja, da tega nikoli ne bodo dovolili predvajati na Kitajskem. Na koncu pa je najbolj pomembno sporočilo, ki ga serija jasno in glasno ponudi najstnikom: ''Nekateri so pri šestnajstih pripravljeni na seks, nekateri pa ne. In vse to je okej.''

Fotografije: Profimedia