Star Trek: Picard z novim napovednikom

Zvezdne steze so z inštalacijo Discovery (Star Trek Discovery na Netflixu) pustile precej grenak priokus dejstvu, da se zdaj praktično vse vodilne franšize precej transparentno podajajo v vode glasnega izražanja moralnih vrednot. Idejo, da bo ta priokus popravil legendarni Patrick Stewart v vlogi upokojenega kapitana v Zvezdni floti, ki mu zadišijo nove avanture, smo ob prvem, kratkem napovedniku sprejeli z navdušenjem. Novi napovednik, ki razkriva, da se obenem vračajo tudi drugi biseri serije Zvezdne steze: Naslednja generacija, pa nas je dokončno prepričal, da bo tole nujni pop kulturni inventar v začetku 2020.

Top Gun Maverick pošilja Toma Cruisa nazaj v nebo

Nepričakovano presenečenje, ker Top Gun ni ravno naslov, ki bi ga srečali na konferenci tipa Comic-Con. Sicer smo tako ali tako vedeli, da bomo vsi, ki smo svoj čas rasli ob originalnem Top Gunu, gledali tudi nadaljevanje, novi napovednik pa le potrdi, da so filmarji razumeli želje in pričakovanja ciljnega občinstva. Top Gun Maverick, ki bo osredotočen na Cruisov lik Peta 'Mavericka' Mitchella, ko ta po vseh teh letih še vedno šopa po nebu v bojnih letalih, je ravno prav nostalgije in estetike osemdesetih združil s sodobno letalsko akcijo. Z laserji vred!

Terminator: Dark Fate z neopredeljeno usodo

Veste, kaj je franšiza Terminator imela že od začetka? Močno žensko vlogo. Linda Hamilton kot Sarah Connor je že od nekdaj ikona drznih, močnih, navdušujočih filmskih žensk. Zato niti ni bilo potrebe, da bi ustvarili verzijo Terminatorja, v katerem vse vodilne vloge igrajo ženske. Ampak v luči novodobnih predelav obstoječih filmskih vsebin v ženske ali izključno ženske zasedbe (Ghostbusters, Oceanovih 8, ne nazadnje celo James Bond, Batman in Thor) tole niti ni bilo presenečenje. Je pa vprašanje, ali se je ob vsem tem vestno skrbelo za pametno nadaljevanje zgodbe. Novi Terminator ima tako poleg Sarah Connor (ki je tu kot superbabica) še žensko terminatorko (igrala jo bo Mackenzie Davis) in novo mlado borko Dani Ramos (igrala jo bo Natalia Reyes).

Hodeči mrtveci bodo še hodili

Stripovski Hodeči mrtveci (The Walking Dead) so redni gostje na Comic-Conu, sploh zdaj, ko poleg originalnih The Walking Dead gledamo še poletno rundo pod naslovom Bojte se hodečih mrtvecev (Fear the Walking Dead). A ker nam zombijev nikoli ni dovolj, dobimo še tretjo izpeljanko, ki pa trenutno še nima naslova. Bo pa ta predvajana v kinematografih, kar je za franšizo vsekakor velik in po svoje zelo tvegan skok.

Henry Cavill bo klal pošasti v seriji The Witcher

Tule ravnamo previdno. Kar nekaj na Mozaiku nas je, ki smo precej nezdravo obsedeni bodisi s knjižno bodisi z igračarsko serijo kultne poljske štorije The Witcher. Pred časom smo tako nekoliko razočaralo sprejeli dejstvo, da bo v vlogi Geralta of Rivieja, glavnega lika v seriji, nastopil Henry Cavill, lepi Superman, ki smo si ga težko predstavljali kot od borbe utrjenega, robustnega in ves čas nekoliko jeznega Geralta. A daljši napovednik, ki so ga izstrelili na Comic-Conu, nam je pregnal vse dvome. Ja, to je naš Geralt. In ja, tole zna biti naslednja najboljša stvar za ljubitelje visoke fantazije. Vi poglejte napovednik, mi pa se kmalu bolj na široko razpišemo o tej poslastici, ki na Netflix prihaja prihodnje leto.

Njegova temna tvar prihaja v obliki TV-serije

Ko so se leta 2007 navduševali nad oklepljenimi polarnimi medvedi v filmu Zlati kompas (The Golden Compass), nas je čudilo, da se knjižne predloge v seriji novel Philipa Pullmana z naslovom Njegova temna tvar (His Dark Materials) ne predelajo v še več filmov. Podobno so se očitno čudili pri britanski TV-mreži BBC, kjer so za lastno produkcijo fantazijske serije po teh novelah zdaj namenili rekordno visok proračun. Med sodelujočimi igralci so do zdaj znani Lin-Manuel Miranda, James McAvoy in Ruth Wilson. Napovednik nas je pustil brez besed, a preden se popolnoma opredelimo, moramo tole novico še nekajkrat prespati.

The Expanse se vrača s četrto sezono

Aleluja! Medtem ko je naša znanstvenofantastična duša trpela ob drugi sezoni Star Trek Discovery, smo se tolažili le s tem, da je Amazon od Netflixa prevzel serijo The Expanse in začel snemati četrto sezono. Po Comic-Conu vemo, da se bo zgodila že letos decembra, ko bo Rocinante spet rohnela po brezmejnem vesolju. Če te serije še niste zaužili, boste vse tri dosedanje sezone našli na Netflixu. Z visokimi priporočili.

Ledeni vlak (Snowpiercer) vendarle adaptiran za TV

Impresivna znanstvenofantastična filmska zgodba iz leta 2013 je imela že kar nekaj poskusov, da bi jo predelali v televizijski format, a so bili doslej vsi projekti neuspešni. V luči vse glasnejših polemik glede globalnega segrevanja pa je k sreči zdaj končno le dobila zagon, da kmalu postane čisto prava serija. Še na hitro o premisi: nekje v hipotetični prihodnosti, ko globalno segrevanje dokončno uniči planet in ga spremeni v neskončno zaledenelo grozoto, se človeštvo – kolikor ga pač ostane – naseli v nenehno vozeči vlak Snowpiercer. A ker je človek le človek, tudi na vlaku ni nobene složnosti. Ljudje, razdeljeni v razrede, z najnižjimi na repu, kjer cele dneve garajo, da se elita lahko razkošno dolgočasi v sprednjih vagonih. Potem pa – revolucija. V kateri bodo tokrat nastopili Jennifer Connelly, Daveed Diggs, Alison Wright, Mickey Sumner, Susan Park, Iddo Goldberg, Katie McGuinness, Lena Hall, Annalise Basso in Sam Otto.

Naslovna fotografija: The Witcher (Profimedia).