Najboljše zdravilo v takšnih trenutkih? Gledati nekoga, ki mu gre še slabše! V pričakovanju jesenske otožnosti sem tako nabral nekaj serij, ki se brez slabe vesti udinjajo posmehovanju drugim, hkrati pa so zavite v debel sloj humorja. Po ogledu nekaj epizod katerekoli serije na seznamu se boste – preverjeno – hitro zravnali, si pometli drobtine z majice in v začudenju sami sebe navdušili z mislijo: ''Pišuka, pa saj mi v bistvu niti gre tako slabo.''

Pisarna (The Office)

Prva na seznamu je najbolj lahkotna in divje popularna. Če ste se od leta 2001 preživljali samo s slovenskimi TV-programi in domačo produkcijo, posledično pa je tale legendarna komična serija odbrzela mimo vas, ne da bi vas vsaj malo oplazila, vam bo verjetno najbolj znana tukajšnja vzporednica serija TV Dober dan. Le da je Ricky Gervais, avtor Pisarne, operiral z nekoliko večjim budžetom, neskončno boljšimi šalami in celotne premise ni obesil na stereotip čistilke z izgovarjavo trdega L (samo v vednost, kot otrok sem sicer oboževal Fato).

Tule je primer iz ameriške verzije:

Pisarna se sicer ponuja v dveh različicah – v britanski, ki ima dve odlično zapeljani sezoni, in v ameriški, ki se je vrtela konkretnih devet sezon. V obeh smo potegnjeni v središče neverjetne pisarniške drame, kjer odlično razviti in pogosto sramvzbujajoči liki uspevajo predvsem prek bistrega vihtenja destiliranega sarkazma. Če je ameriška različica nekoliko lažja, zato pa za mnoge bolj duhovita, se angleška lahko pohvali z bolj realnimi liki in evropskim gledalcem še kako domačim cinizmom. Poglejte obe in hitro boste zelo hvaležni za svoje trenutno delovno mesto.

In še obvezni šopek Rickyja Gervaisa v britanski Pisarni:

Trailer Park Boys

Na kaj pomislite, če vam nekdo omeni Kanado? Pri meni gre miselni tok nekako takole: Ni Amerika, zelo je mraz, bujna narava, lososi in pretirana prijaznost. Ne glede na vaše izkušnje pa dvomim, da bi ob misli na Kanado dobili sliko treh nepridipravov, ki životarijo v parku za prikolice in na vsak način poskušajo 'zaslužiti' dovolj denarja, da si kupijo boljše domovanje (še vedno na kolesih) ali da začnejo ultra dodelan posel s prodajo marihuane.

Ob gledanju vas bodo tile reveži zagotovo nasmejali z lahkotnim humorjem in neprestanim spotikanjem ob situacije, ob katerih se boste le držali za čelo in bili veseli, da je vaše življenje diametralno nasprotno tej neverjetni bizarnosti. Serija se razteza čez 12 sezon in ponuja več kot 100 epizod, tako da je vsekakor primerna za binganje. Einstein bi potek sezon verjetno najlaže opisal s svojo definicijo norosti: Delati vedno znova iste stvari in pričakovati drugačne rezultate.

Louie

Včasih je lepo vedeti, da se večina sveta ubada s prav takšnimi težavami kot mi. Serija Louie sledi življenju komika in igralca Louieja C.K.-ja, ki mu z dvema mladoletnima hčerkama in v neprestanem iskanju boljšega posla v svetu ameriškega komedije vsekakor ne zmanjka masivno potenciranih vsakodnevnih težav. Louie je, kot se je razkrilo tudi v resničnem življenju z nekaj precej motečimi obsodbami o spolnem nadlegovanju, kralj neprijetnih situacij. V seriji nas sooči z vsemi nam še kako znanimi nerodnimi trenutki, ki jih seveda začini s svojim nadvse iskrenim humorjem.

Hočete še druge primere? So vas kdaj nadlegovali v šoli? Louieja je nadlegoval pol mlajši in pol manjši šolarček, zaradi česar je izgubil dekle na zmenku. Imate težave z iskanjem novih prijateljev? Louie spozna mehiškega imigranta, s katerim se spoprijatelji, a stik ravno tako hitro zavozi, ko začne interakcija sumljivo smrdeti po poskusu, da ga spravi v posteljo. Ampak bonus – njegova hčerka v eni od epizod šteje po slovensko! Če ste imeli slab dan, vam iz srca priporočam, da se ob kozarcu vina ali piva potopite v življenje Louieja. Ne glede na to, kateri del boste pogledali, stavim, da bo njegov dan eksponentno slabši, kot je bil vaš.

Extras

Še en biser z Rickyjev Gervaisom. Hollywood nas je navadil na glamur, bleščeče zvezdnike in večmilijonske produkcije. A to ni serija o filmskih zvezdnikih. To je serija o vseh tistih mladeničih in mladenkah, ki ždijo zadaj, za filmskimi zvezdami. O neopaznih sprehajalcih po cesti, medtem ko se kamera izostri na obrazu Dame Judy Dench. O neznanih obrazih, ki strmijo v Samuela L. Jacksona, ko se dere na preprodajalca drog. Britanska serija o statistih je ena od najbolj edinstvenih komičnih serij.

Liki so izjemni, predvsem zato, ker niso popolni. Ker si dovolijo imeti napake. In ker je to serija o statistih, lahko znani obrazi tu igrajo kar – sami sebe! Tako se v seriji pojavi že omenjeni Samuel L. Jackson pa Ian Mckellen, Patrick Stewart, Kate Winslet in še mnogo drugih, ki bdijo nad bedo mizernega življenja ničvrednih statistov. Zagotovljeno posmehovanje neštetim neprijetnim trenutkom v življenju vseh glavnih likov.

Shameless

Ta, le na redke trenutke zares duhovita serija, je nedvomno ena bolj zanimivih družinskih dram tega desetletja. Sledimo družini Gallagher iz Chicaga, ki poskuša po najboljših močeh živeti popolnoma običajno življenje. Frank Gallagher (igra ga odlični William H. Macy) je oče šestih otrok, a mu pozornost pogosteje kradejo velike težave z alkoholom. Kljub temu je eden od najbolj iznajdljivih ljudi v mestu. Za družino bolj kot oče tako skrbi najstarejša sestra Fiona, ki nad svojim življenjem, v katerem je kot mama svojim bratom in sestram, ni pretirano navdušena, a vseeno vestno skrbi za svojo najožjo celico.

Hude finančne težave deloma rešujejo s pokojnino že več let preminule babice, deloma pa s Frankovo invalidno podporo, ki jo prejema, čeprav ni invalid. Kako je to videti, poglejte kar v seriji, ki je se odvija kot napeta, emocionalna in prebrisano šaljiva drama. Navkljub vsem tegobam boste družino Gallagher hitro vzljubili in se pri tem naučili, da je včasih treba biti zadovoljen kar s tem, kar nam je dano. Ker ne glede na vse, so Gallagherji na koncu srečni samo zato, ker so skupaj.

Naslovna fotografija: Profimedia