#1 The Great Hack

Načrtno zasnovana pripoved o tem, kaj največje korporacije počnejo z našimi osebnimi podatki. Po ogledu boste verjetno kamero na svojem prenosnem računalniku prelepili kar z obližem, postalo pa vam bo tudi kristalno jasno, zakaj je morda v tem času vendarle fino živeti v EU, ki jo varuje regulativa GDPR. Povedano skozi ekonomsko prizmo: osebni podatki so postali industrija, ki je vredna bilijon dolarjev na leto. Kar je več, kot je trenutno vredna naftna industrija. Všečkate?

#2 The Creative Brain

Domišljija in vse njene ustvarjalne pritikline so tista misteriozna lastnost možganov, ki že od nekdaj bega tako znanstvenike kot umetnike in filozofe. Zato smo še toliko bolj kriknili od veselja, ko nam je dokumentarni film postregel z nenavadno zasedbo pripovedovalcev, ki nam nizajo svoje izkušnje s kreativnimi procesi. Koga ne zanima, kaj se dogaja v glavi Nicka Cava, Kelis in Tima Robbinsa? Če vam ta imena niso dovolj, potem naj vam postrežemo še z zadnjo bombo: o tem, kaj in kako dela domišljija, v dokumentarnem filmu spregovori tudi pisatelj D. B. Weiss. Saj veste, to je tisti model, ki je s kolegom Davidom Benioffom postavil (in po besedah nekaterih glasnih kritikov na koncu tudi zavozil) celoten scenarij Igre prestolov.

#3 Fyre: The Greatest Party That Never Happened

Film o tem, kaj dela dobra promocija. In film o tem, kako so zabave z modeli, kjer se odpirajo šampanjci kot po tekočem traku obvezna sestavina za 'good life'. Pa tudi film o tem, kako zgodbe dejansko prodajajo. Problem nastane … pri izvedbi. Na kratko: famozni raper Ja Rule kupi otok sredi Bahamov. Vendar to ni navadni otok, ampak tisti, ki ga je za takšne in drugačne namene imel v lasti Pablo Escobar. Potem v zgodbo vstopijo influencerji – pa ne tisti iz Vzhodne Evrope, ki nam prodajajo neke proteinske šejke s sumljivim poreklom, temveč elitna liga top modelov, ki celotnemu izletu da ustrezno noto razkošja. Festival je posledično razprodan v 48 urah. Trenutek streznitve pa preštevilni obiskovalci doživijo šele na prizorišču. Izkaže se namreč, da gre za navaden festival z razmočenimi šotori in žimnicami (večer prej namreč otok oplazi tropska nevihta), nastlanimi po travnati ravnici. Ključna razlika je bila, da je vstopnica za tale 'luksuz' koštala malo premoženja in so tja drveli predvsem bogati in razvajeni otroci. Ko po streznitvi na dan udari kolektivna zavest o masovnem nategu, se festivalsko občestvo sprevrže v ne najbolj prijazno množico …

#4 Knock Down the House

Z odločnimi ženskami ni fino zobati češenj. Sploh ko gre za socialne pravice. In še bolj, ko gre za socialne pravice v deželi, ki je že od svojega nastanka gluha za nam popolnoma samoumevne stvari. Kot je recimo pravica do zdravstvenega varstva. Ali pa do čistega okolja. Med najbolj vizionarskimi in odločnimi je tudi 29-letna Alexandria Ocasio—Cortez, ki jo večina pozna po udarnih tvitih, v katerih resno obračunava s trenutnim ameriškim političnim sistemom. Dokumentarec o železni volji in ženskah, ki imajo hudo resne namene.

#5 Brené Brown: The Call to Courage

Zelo simpatičen dokaz, da je biti srečen in zadovoljen v resnici precej zavestna odločitev, ki ne temelji samo na dobri želji, ampak tudi na pogumu, da se enkrat končno izpostavite. Karkoli to v vašem ustaljenem življenju pač to pomeni. Brené Brown je na primer kot zelo introvertirana ženska stopila direktno na oder in začela govoriti množici ljudi. Kar je podobno, kot če bi se nekdo, ki se boji višine, odločil za skok s padalom. V vsakem primeru strašljivo, a hkrati neverjetno osvobajajoče. Dokumentarec me je spomnil na že nekoliko sprane tekaške hlače, na katerih piše: You are your only limit (Edina omejitev si ti). Ni kaj, smo pač v dobi, ko po življenjske modrosti ni treba več v knjižnico.

Naslovna fotografija: Billy McFarland, organizator neuspelega festivala Fyre (Profimedia)