Ko počasi odštevam dneve do izida serije, se vse bolj veselim ogleda. A hkrati z rednim prebiranjem člankov in ogledovanjem videoanaliz najdem kakšen nov razlog za skrb. Kaj hitro se lahko namreč zgodi, da ustvarjalci tako priljubljenih franšiz kaj zafurajo, ker želijo utečeno zgodbo zapeljati na neki popolnoma svoj način. Da se boste lažje odločili, s kakšnim čustvenim nabojem boste pristopili k seriji, je tu nekaj ključnih podatkov, ki jih na tej točki vemo o Netflixovem Sivem volku.

Kaj je The Witcher?

Je fantazijska knjižna serija poljskega pisatelja Andrzeja Sapkowskega. Je tudi video igra, ki se trenutno ponuja v treh nastavitvah in je tako dobra, da vam vsak del brez težav požre 100 ur prostega časa. The Witcher 3: Wild Hunt ima na platformi Steam oceno 10/10, od izida leta 2015 za PC, PS4 in Xbox One pa je prejel več kot 250 naslovov za 'igro leta' v različnih medijih, skupno pa kar preko 800 nagrad. Je pa The Witchet tudi mjuzikal in to nadvse nazoren - a to tem morda kdaj drugič. The Witcher o katerem govorimo v tem članku pa je fantazijska serija, ki bo vsak čas izšla na streaming platformi Netflix.

Kdaj točno začnemo loviti pošasti?

Po ponesrečeni objavi na Netlfixovem Facebook profilu, smo začeli špekulirati o datumih njihovih prihajajočih serij. In ker je ena od teh tudi naš predragi Witcher, se je pozornost usmerila predvsem v nič kaj kriptičen zapis The Witcher: 97 (days). Po težkih matematičnih izračunih (hej, nekateri smo bolj za besede kot za številke), bi potemtakem datum izida padel na 17. decembra. Ustvarjalci so to (skoraj) potrdili, ko so objavili, da bo uradni izid serije v zadnjem četrtletju leta 2019. Očitno bomo na božični večer s celotno družino uživali ob ogledu klavskega pohoda nad fantazijske zverinice (čeprav zase dvomim, da bom zdržal cel teden, da si pogledam celotno serijo).

Vse oči uperjene v prvi napovednik

Na konvenciji ljubiteljev stripov, iger in vsega geekovskega Comic-Con v San Diegu, ki je potekala letos aprila, so navdušeni množici predstavili čisto prvi napovednik za serijo The Witcher. Nekaj minut dolg video nakaže, da bo serija (po pričakovanjih) prežeta s temno magijo, pošastmi in čudovitimi fantazijskimi kostumi, predstavijo pa se nam tudi ključni liki: Geralt, Ciri in Yeneffer.

The Witcher
Pozdravljena, Yennefer

Ko sem kot dolgoletni ljubitelj sage prvič videl napovednik, sem bil presrečen. Odlično so zadeli temačen, otožen ton in atmosfero sveta, potopljenega v kruto vojno in nenehni pregon praktikantov magije. Me je pa nekaj reči tudi zmotilo.

Tvegan obraz glavnega lika

Henry Cavill kot Geralt je preprosto preveč lep. V knjižni in igralski seriji je sicer Geralt ravno tako postaven moški, a nikoli ni bil predstavljen kot klasično lep dedec. Z raskavim glasom, ščetinami in brazgotinami na obrazu je izražal bolj grob, a še vedno seksi videz, s katerim je šibil kolena številnim likom, ki jih sreča na svoji poti. Henry Cavill, proslavljen sicer z vlogo Supermana, ima po mojem mnenju preveč nežen videz, da bi odražal tisto pristno Geraltovo surovost. Še žena je opomnila, da ima Cavill tako majhen in prikupno ljubek nosek. Vse napačne besede, ko se opisuje največji klavec krvoločnih pošasti! Vsekakor upam, da bo Cavill vlogi prinesel dovolj resnega stoicizma, da uravnoteži njegov nežnejši videz.

The Witcher
Je to obraz, ki lahko ustavi demonsko zalego?

Naj na tem mestu omenimo še, da bo mlado Ciri, princeso Cintre, igrala britanska novinka v igralskih sferah Freya Allan, Geraltovo vodilno romantično muzo Yennefer of Vengerberg pa Anya Chalotra, ki se je še najbolj izrazito predstavila v britanski seriji Wanderlust. Seveda pa v zasedbi ne bo manjkal tudi Geraltov neustavljivi podkovani kompanjon Roach.

V katero časovno obdobje gremo?

Serija se bo časovno odvijala pred zgodbo iger in ne bo uporabljala materiala iz računalniških adaptacij. Pri snovanju sveta, kostumov in konceptov so se veliko bolj naslonili na knjige poljskega pisatelja Andrzeja Sapkowskega, bistvena naracija pa bo osredotočena na odnos med Geraltom, Ciri in Yeneffer. Tudi zato bo Geralt opremljen samo z enim mečem, kot je to bilo v knjigi, in ne z dvema, kot ste morda vajeni iz računalniških iger.

The Witcher
Tale mega demonski žužek bo verjetno zahteval več kot samo en meč, Geralt ...

Še zadnji pomisleki

Skrbi me, da bo serija preveč osladna, lakotna in polna osredotočanja na novodobne problematike, ki v ta fantazijski svet ne spadajo. Producenta Sean Daniel in Jason Brown sta med drugim izjavila: “Zgodba The Witcher sledi nekonvencionalni družini, ki se združi v boju za resnico v tem nevarnem svetu.'' Ta splošna opredelitev sicer drži za pripovedno smer knjižnega Witcherja, čeprav sam ne bi uporabil teh besed za opis Geraltovih dogodivščin. Knjige in igre so namreč vedno poudarjale tudi vlogo temačnega in brutalnega sveta, kjer ni prostora za odpuščanja in moraliziranje, zato upam, da se takšnih sporočil ne bodo ognili zaradi morebitnih omejitev starosti gledalcev. Obenem upam, da bodo Cavillu zamenjali lasuljo, odkar so posneli napovednik, ker ko spije napoj, je vse videti strašansko umetno. Držimo pesti in se v vsakem primeru nadvse veselimo, da bo The Witcher zaživel tudi v konfiguraciji TV-serije.

Fotografije: Profimedia, Netflix