Mogoče nas umetna inteligenca, ki tvori nasvete na Netflixu, YouTube in podobnih platformah, še ne pozna tako dobro in bo treba na res podrobno razumevanje naših navad (in razvad) počakati še nekaj let. Zato naj vam naslednjih nekaj predlogov ponudi kar dobri stari človeški razum:

Če ste uživali v American Horror Story: Freak Show, potem si oglejte HBO-jev Carnivále. Ameriška serija, ki je v dveh sezonah ponudila 24 epizod, vas bo popeljala v nedrje potujočega karnevala v času velike depresije tridesetih let prejšnjega stoletja. Mešanica realističnega in surealističnega tvori divjo temačno fantazijo z dramatičnimi preobrati.

Če vas je vznemirila serija Riverdale, potem vas bo prepričal tudi Élite na Netflixu. Ta španska serija najstniškega kalibra, ki se čisto lepo gleda tudi kot odrasla vsebina, se tako kot Riverdale odvija v srednji šoli in raziskuje raznolike teme, kot so spolnost, toksična moškost, homofobija in elitizem, vse to pa je podkrepljeno še z misterioznim umorom.

Če so vam pri srcu časovne zanke, kot se pripeti v Svižčev dan (Groundhog Day), potem si poglejte Netflixov Russian Doll. Humorna in odlično izpeljana kratka serija vas bo popeljala v zajčjo luknjo neskončne rotacije enega samega trenutka brez jasnega izhoda.

Pogrešate Stranger Things? Poskusite Dark, prav tako na Netflixu. Seriji si delita dimenzionalno uganko v znanstvenofantastičnem kontekstu, ne manjka pa tudi pogrešanih otrok in malih mestec. Se pa nemška serija Dark dodatno zakomplicira še s časovnim potovanjem.

Iščete po seriji Prijatelji (Friends) nekaj novih prijateljev? Našli jih boste v seriji Happy Endings. Nekoliko bolj prebrisana in drzna serija vas bo popeljala po celotnem čustvenem spektru, od solz do smeha.

Prva sezona Pravega detektiva (True Detective) se nas je vseh dotaknila in nekateri zdaj kar nimamo dovolj temačnih krimičev z resnimi detektivi. Če se strinjate, si poglejte Sharp Objects na HBO. Tudi ta brutalno realistična serija ponudi čudaško in srhljivo zgodbo, ki vam bo mučila možganske krivulje vse do šokantnega konca.

Če vam cyberpunk v slogu kultnega filma Iztrebljevalec (Blade Runner) zaigra na srce, potem si vsekakor morate ogledati ZF-serijo Altered Carbon na Netflixu. Vizualno in konceptualno nadvse podobna Iztrebljevalcu, esencialna paradigma pa se tudi tu vrti okoli vprašanja Kdo smo? – in kaj nismo.

Je konec dolgoletne evforije okoli Igre prestolov (Game of Thrones) pustil luknjo v vašem srcu? Zapolnite jo s čarobno, zgodovinsko serijo Outlander. Naj vas pred ogledom opozorim predvsem na fantastično glavno žensko vlogo in pa dejstvo, da se boste nagledali kar nekaj čvrstih možakarjev v krilih, saj je serija postavljena na vetrovno Škotsko.

Vsi, ki se od smeha valjate med uživanjem v risani seriji South Park, boste verjetno uživali tudi v animirani norčavosti Drawn Together in brutalno vulgarni Netflixovi risani komediji Paradise PD. Prva je še bolj absurdna in žaljiva kot South Park, ustrezno nasičena s humorjem, nasiljem in edinstvenimi glasbenimi točkami, druga pa je kot bizarna kotaleča se norija perverzij, krutosti in neposredne verbalne (in fizične) brutalnosti, ki bo pozabavala tudi najbolj zahtevne ljubitelje črnega humorja.

Serija Hanibal žal ni doživela ustreznega konca, je pa na srečo tu Killing Eve. V tej bistroumni seriji o agentki in vohunki, vsaka na svoji strani zakona, boste zadovoljili potrebe po inteligentni zgodbi, krvavih obračunih in presenetljivo kreativnih umorih. Poleg tega pa iz televizije praktično kar curlja spolna napetost med psihopatko in detektivko. In v treh sezonah se zgodi marsikaj.

Ste uživali v temačnosti Netflixovih superjunakov, kot sta Jessica Jones in Daredevil? Potem si oglejte The Boys. Ima zajetno količino nasilja, ki bo od gledanja odgnala vse predpubertetne otročičke, obenem pa ponudi unikaten pogled na koncept superherojev.

Sta bila vaša 'binge droga' seriji Boardwalk Empire in Sopranovi? Potem nemudoma zaženite serijo Peaky Blinders na Netflixu. Popelje vas v osrčje britanskih uličnih tolp na začetku prejšnjega stoletja, ko je bilo za vzpenjanje po kriminalni lestvici treba storiti še kaj več, kot le podkupiti prave politike in se naslavljati v tretji osebi. Intenzivna gangsterska serija s tako divje pametnimi dialogi, da smo pred časom spisali kar poučni članek z življenjskimi lekcijami prav iz te serije.

Naslovna fotografija: Odlomek iz serije Altered Carbon (Netflix) - Profimedia