Nepozaben prizor, ki v nekaj minutah postreže s čistim destilatom resnice. Saj veste, tisti trenutek, ko si rečete, o, ja, ta film je pa dober. Poiskali smo 6 prizorov, ki so zaznamovali naše dojemanje te turbulentne matrice sveta, v kateri se kot jin in jang prepletajo tako pozitivne kot negative situacije, v katerih se slej ko prej znajde vsak od nas. 

#1 Jackie Brown (1997)

Tipična življenjska situacija: provokacija napačnih ljudi

Kaj se zgodi, ko se ženska odloči, da bo sistematično najedala tipu, ki sploh ni njen partner? Lahko sčasoma doseže svoje, lahko pa konča na straneh črne kronike. Sploh če sledi scenariju Quentina Tarantina, ki pa žal ni tako daleč od tistih novic, ki se odvijajo v našem Podalpju – le da se pri nas na periferiji prepogosto te stvari še vedno rešuje z motikami in vilami. Prizor, v katerem Bridget Fonda odigra nasajeno ženšče, ki uživa v provokaciji, nas uči, da je včasih bolj varno drezati v dejansko sršenje gnezdo kot pa v že tako besnečega gangsterja.

#2 Top Gun (1986)

Tipična življenjska situacija: spogledovanje

Če ste kadarkoli razpoloženi za intelektualno flirtanje, potem naj bo vaša zlata referenca ljubiteljem klasičnih filmov zelo znan dialog med Maverickom (Tom Cruise) in doktorico astrofizike Charlie (Kelly McGillis). Pa naj kdo reče, da intelekt in testosteron ne gresta skupaj.

#3 Vonj po ženski (Scent of a Woman, 1992)

Tipična življenjska situacija: izdajstvo

Najbolj zoprna izkušnja, s katero nam življenje običajno postreže že v otroštvu ali vsaj zgodnji mladosti je tista, ko 'fašete' kazen za nekaj, česar niste zakrivili. Na koncu sicer vseeno ugriznete v kislo jabolko. Zaradi drugih. Izvolite 6 motivacijsko nabitih minut, v katerih Al Pacino tako mojstrsko pomete s sprijenimi vrednotami, da bi si najraje še kar sami spisali en sočen odpovedni govor (saj veste, za naslednji ponedeljek). Sicer pa si tale prizor brez problema zasluži mesto ob slovarski definiciji integritete.

#4 Dobro jutro, Vietman (Good Morning, Vietnam, 1987)

Tipična življenjska situacija: tragedija

Slej kot prej vsak od nas doživi neko točko preloma v življenju. Zgodi se nam neka tragedija, ki nam pokaže tiste najbolj temne odtenke življenja. To je tisti prag, ko ne vidimo več lepote samo v čudovitih ohranjevalnikih zaslona in umetnih Instagram pejsažih. Vidimo jo tudi v tisti krutosti, ki nam je vsem znana vsaj od daleč – vojnah, nesrečah in življenjih, ki so milo rečeno težka. Toda kolaž lepih in grdih stvari, ki se odvijajo pred našimi očmi, lahko sproži neko nenavadno estetiko mizernosti, saj sčasoma ugotovite, da je svet lep ravno zato, ker je tudi žalosten. Spodnji prizor uteleša ravno to.

#5 Matrica (The Matrix, 1999)

Tipična življenjska situacija: razgovor za službo

Današnji razgovori za službo niso več razgovori, ampak preiskovalni intervjuji. V več kot 99 % primerov se zgodi, da smo kandidati v povsem podrejenem položaju. Situacija vam je bržda znana – na razgovor se odpravite incognito, med malico v trenutni službi, vmes pa vneto razmišljate, kakšna vprašanja bodo padala in kako se boste obnesli. Potem pa je tu še tisti odstotek možnosti, da boste med razgovorom nenadoma prišli do realizacija, da te službe v resnici sploh nočete. Sredinec lahko stisnete verbalno (prijazen Hvala, ampak ne, hvala + drobni nasmešek), medtem ko se vam v ozadju vrti Neo iz Matrice. Za gušt.

#6 Vicky Christina Barcelona (2008)

Tipična življenjska situacija: ena ženska preveč

Ste že bili kdaj v istem prostoru s svojim dragim in njegovo bivšo? Ali še huje, ste bili kdaj v situaciji, ko ste nehote nekoga delili s tretjim? Izid je jasen: drama. Veliko drame. In kdo drug je večji ekspert v zafuranih razmerjih kot Woody Allen. Nauk zgodbe: če ste trije, je vsaj eden preveč. Mimogrede, igra Penelope Cruz je odlična!

Naslovna fotografija: Profimedia