Spider-man 2 po Spider-manu

Prvi del trilogije pod režiserskim nadzorom Sama Raimija je presegel večino pričakovanj. Kljub temu se verjetno lahko strinjamo, da so v prvem delu nekoliko dolgovezili z zgodbo o izvoru tega razvpitega superheroja, sam pa ne vem, ali jim lahko oprostim, kako so Willema Dafoea stlačili v oprijeto zeleno oblačilo, da je bil videti kot kakšen pozabljen član ekipe Power Rangers.

V drugem delu pa se je potem poklopilo vse. Liki so bili iz originala že dodobra izdelani, na drugi strani smo dobili odličnega Alfreda Molino kot Doktorja Hobotnico, vse skupaj je bilo zapakirano v zgodbo, ki nas je v celoti potopila v romantični superherojski svet.

Stotnik America: Zimski vojak po Prvem maščevalcu

Prvi del s Chrisom Evansom v vlogi stotnika Amerike (Prvi maščevalec: Stotnik Amerika oz. Captain America: The First Avenger) je dodobra razdelana zgodba o tem, kako shirani nesojeni vojščak druge svetovne vojne Steve Rogers postane ultra nabiti, moralno neoporečni voditelj Maščevalcev. Super film, a šele drugi del končno požanje vse, kar so zasadili v prvem filmu.

Končno lahko vidimo, kako se mora Steve znajti nekaj desetletij v prihodnosti, v 21. stoletju, ki mu niti približno ni domače. Obenem začnejo privlačno razvijati osebnostno zgodbo Črne vdove (Scarlett Johansson), napovejo mehaniziranega superjunaka Falcona in nam razgalijo odnos med Stotnikom in njegovim kolegom Buckyjem. Nekaj pa drži, če niste gledali prvega dela, vam bo verjetno manjkalo nekaj nujnega predznanja, da vam bodo jasne vse korelacije med Stotnikom nekoč in Stotnikom danes.

Batman: Vitez teme po filmu Batman: Na začetku

V prvem delu Batmanove trilogije režiserja Christopherja Nolana ni Heatha Ledgerja v vlogi Jokerja. V drugem delu je. To je vse, kar morate vedeti.

Možje X 2 po Možeh X

Prvi del danes gromozanske filmske franšize še ni imel dovolj samozavesti, da bi se lahko okronal kot polnopravni film o superherojih. Zato so film zasnovali bolj kot znanstvenofantastični film, ki se je s pripovedjo nekoliko približal Matrici. V drugem delu pa so se ustvarjalci znebili previdne sramežljivosti in na ves glas oznanili: TO JE FILM O SUPERHEROJIH!

Ti heroji sicer obdržijo nič kaj nevarne črne pajace, ker smo bili še vedno navlečeni na Matrico, a obenem predstavijo širok nabor ključnih likov, ki so pozneje postali esencialni del franšize, vključujoč Nightcrawlerja, Pyra, Icemana in seveda glavna zlobneža Magneta in Mystique.

Terminator 2: Sodni dan po Terminatorju

Med prvim Terminatorjem iz leta 1984 in senzacionalnim nadaljevanjem mine sedem polnih let. Medtem filmska industrija doživi kopico tehnoloških napredkov, ki jih je drugi Terminator z veseljem izkoristil. Izjemni posebni učinki, ki jih je omogočal zajetno višji budžet, so se v Terminatorju 2 čutili v skoraj vsakem kadru. V prvem delu vidimo Arnolda Schwarzeneggerja kot zloveščega robota v človeški obliki, ki hoče na vsak način pokončati Sarah Connor (vlogo nepozabno vodi Linda Hamilton), bodočo mati še bolj bodočega vodje upornikov proti robotizirani vojski.

V drugem delu pa je ta isti robot reprogramiran v njenega osebnega varnostnika (in varnostnika njenega takrat že rojenega sina). In pred čim ju varuje? Pred novim modelom terminatorja T-1000, ki ni vezan na le človeško obliko, ampak se s pomočjo čudovitih posebnih učinkov lahko spreminja v katerokoli obliko. Animacije in posebni učinki so bili revolucionarni in so še danes videti nadvse spodobno. Ob dobri zgodbi in odlični igri je tako nastal film, ki je v vseh pogledih zrastel nad original.

Blade 2 po Bladu

Glavni razlog, da je Blade 2 boljši od prvega, je režiser Guillermo del Toro. Takrat še neznani mehiški režiser je film izboljšal v bolj ali manj vseh ključnih segmentih. Med drugim smo tako uživali v veliko boljših pretepaških scenah, predstavili so se nam nadvse zanimivi supervampirji (reaperji), spremljati pa smo začeli tudi nekoliko bolj kompleksne odnose, ki jih Blade goji tako s preostalimi vampirji kot tudi z navadnimi smrtniki. Brez težav se lahko strinjamo, da je ta film vsekakor najboljši od vseh treh.

Naslovna fotografija: Profimedia