Najprej eno nehvaležno priznanje. Spielbergova epska inštalacija Vojne svetov (The War of the Worlds) iz leta 2005, v kateri pred žetvijo vesoljskih napadalcev bežita Tom Cruise in Dakota Fanning, je po moji skromni oceni odličen in močno podcenjen izdelek. Kritiki so ga sicer pohvalili, med gledalci pa si je na Rotten Tomatoes priboril le skromnih 42 odstotkov.

Zato se je kot zelo intrigantna vsebina ponudila popolnoma drugačna iteracija te znane znanstveno-fantastične zgodbe, ki jo je pripravil britanski BBC One. Ob tem si verjetno mislite, da res nihče ni prosil za še eno različico Vojne svetov, a pozor - tale je na časovni premici pomaknjena najbliže originalu in zato še kako zanimiva.

Številne vojne svetov

Čeprav se zdi, da zgodbo H. G. Wellsa iz davnega leta 1898 na svoj način povzame vsaka tretja generacija in da smo imeli do danes že toliko variant, da jih težko sploh vse preštejemo, je Vojna svetov tako edinstven znanstveno-fantastični izdelek, da se ga resni ljubitelji tega žanra v resnici ne moremo naveličati.

Če je bila radijska adaptacija leta 1938, pod katero se je podpisal Orson Welles, šolski primer medijsko ustvarjene panike in najbrž predčasni konstrukt tega, kar danes poznamo kot 'fake news', je bila že omenjena Spielbergova različica postavljena v sodobni čas, da se lahko aktualni gledalec kar čim bolj poistoveti z idejo invazije vesoljcev. Na drugi strani so ljubitelji video iger dobili leta 2011 spet neko svojo, dvodimenzionalno arkado, ki jo je osnoval Ocean Interactive (in potem iz neznanih razlogov ponudil samo za konzole Xbox 360).

Vojna svetov
Ste se kdaj vprašali, kako bi se vaš pradedek boril z vesoljci?

Lansko jesen smo pisali o še eni uprizoritvi Wellsove legendarne pripovedi, ravno tako postavljeni v sodobno okolje, a se zgodba bolj kot na uničujoče vesoljce osredotoča na skupino preživelih, ki se zatečejo v podzemne tunele in tam odkrijejo prej nepoznane plati svojih osebnosti. Dotična serija se je takrat epizodično odvrtela na programu FOX.

Nazaj na začetek

Kaj bo tokrat drugače? BBC One se Vojne svetov loteva z veliko bolj zvestim sledenjem Wellsovemu originalu, kar pomeni, da se bo tokratna invazija pripetila v času, ko je Združenemu kraljestvu Velike Britanije in Irske za kratek čas (od 1901, po smrti njegove mame, kraljice Viktorije, do njegove nenadne smrti, ko je 6. maja 1910 utrpel več srčnih napadov in umrl v noči na 7. maj) vladal Edvard VII.

Vojna svetov
Zgodba je postavljena v čas, ko je bil beg najučinkovitejše orožje

Tokratna Vojna svetov se bo torej pripetila v letih pred prvo svetovno vojno, kar pomeni, da bo človeštvu na voljo precej bolj skromen nabor orožarskih presežkov, s katerimi bi lahko obstreljevali napredne vesoljske trinožne konstrukte. In že to je zanimiv aspekt te serije – kako se lotiti nečesa tako uničujočega, ko je tvoj odgovor lahko le muzejska orožarna.

Vodilne vloge prevzemajo zanimivi obrazi. V čevlje protagonista Georgea je stopil Rafe Spall, ki vsekakor ni ime, ob katerem bi zašilili z ušesi, zato se splača namigniti, da se je doslej že izkazal v kar nekaj uspešnih vsebinah.

Izkazal se je recimo v seriji Black Mirror, na velikem platnu pa pred dinozavri bežal v zadnjem Jurskem svetu, se boril z nadnaravnimi pojavi v grozljivki The Ritual (če je še niste gledali, vas čaka na Netflixu) in se nenazadnje predstavil kot pisec v graciozni pripovedki Pijevo življenje.

Vojna svetov
1 konjska moč proti medgalaktičnim morilskim robotom? Le kaj gre lahko narobe.

Ob njem se v vlogi Amy suka Eleanor Tomlinson, rdečelasa 27-letna igralka iz serije Poldark, ki svojo igralsko kariero tu in tam dopolni še z ekskurzijami v pevske vode. Je pa svojo podobo in glas posodila tudi za že dolga leta pričakovano igro Squadron 42, single-player avanturo, ki jo kujejo kot spremljevalni izdelek večigralski epski ideji Star Citizen. Je pa, seveda, vprašanje, ali bo ta igra sploh kdaj dejansko narejena. Napovednik za S42 je sicer tule.

In kakšna bo tokrat zgodba?

Točno takšna, kot skorajda vedno doslej. George in njegova partnerica se v času, ko je bil moralni kompas zasukan v nadvse puritansko smer, upirata družbenim normativom in si poskušata ustvariti življenje v dvoje. Kar pa ni ravno enostavno tudi zaradi, hja, saj veste, vseh teh nenadnih vesoljskih napadov, za katere se izkaže, da na Zemljo marširajo iz Marsa. Zelo enostavno, brez odvečnih komplikacij – le fantastični ravs z vesoljčki!