V namišljenem kontekstu so mnogi fiktivni romantični konflikti zabavni, ko jih opazujemo skozi prizmo realnosti, pa postanejo skorajda tragični. Predvidevamo, da naslednji televizijski in filmski pari v resničnem svetu verjetno ne bi obstali prav dolgo - če bi se sploh lahko zgodili.

Leonard in Penny v Velikih pokovcih (The Big Bang Theory)

Destilirani gik Leonard, doktor fizike in manični ljubitelj videoigric, superherojev in fantazijskih konvencij je očitno že sam po sebi totalni romantični antipod postavni in seksi blondinki Penny. Njune poti v seriji se križajo, ko se ona preseli v sosednje stanovanje, celotna dilema o tem, ali bosta skupaj ali ne, pa je pravzaprav osnovana le okoli dejstva, da on bere preveč stripov, nje pa ne zanima aplikacija Schrodingerjeve teorije za analizo romantičnih stanj.

Big Bang Theory
"Oprosti, draga, pozabil sem, da ti večzložne besede povzročajo migrene ..."

Je to res edini njun problem? Da je morda on preveč pameten ali pa - iz druge perspektive - ona žal ne dovolj? Pravzaprav resnejši razkol povzroča dejstvo, da sta Penny in Leonard osebnostno popolnoma neskladna. Pa ne zaradi stripov, videoiger in njene promiskuitetne preteklosti, ampak zato, ker v bistvu nista složna v nobenem življenjskem nazoru. Obenem tudi nista zelo prijazna drug do drugega.

Leonard Penny prizna, da jo je na poročni dan prevaral. Brez njenega dovoljenja prebere njen dnevnik. Pred njo skriva denar. Redno jo opozarja, da ni prav bistra. Problem ima z vsemi njenimi moškimi prijatelji (okej, resda morda zato, ker so vsi istočasno njeni bivši). A ona ostane. Čeprav se ves čas norčuje iz njegove višine. In iz njegove asocialnosti. In iz vsega, kar so njegove strasti.

Ko Penny nekdo vpraša, kako jo je Leonard prepričal, da se je poročila z njim, ona reče: “Počasi me je izmučil.” Šest sezon pozneje ona še vedno ne ve, kaj točno je njegova služba. Prepričana je namreč, da “tako ali tako ne zamuja veliko”.

Big Bang Theory
"Te pokličem nazaj, Leonard je ugotovil, da je najin odnos fikcija ..."

V zadnji, enajsti sezoni, tudi nista složna glede otrok. On jih hoče, ona ne. Zadeva se razreši tako, da ona 'po nesreči' zanosi in se potem odloči otroka obdržati.

Če bodo torej kadarkoli posneli nadaljevanje zgodbe junakov iz te komične serije, bomo zelo verjetno gledali, kako se Leonard in Penny nekoč v prihodnosti, seveda ločena, prepirata glede skrbništva in preživnine, vmes pa nekdo reče nekaj smešnega o zadnjem delu Maščevalcev.

Anastasia Steel in Christian Grey v gospodinjski fikciji 50 odtenkov sive (50 Shades of Grey)

Predstavljajte si, da pobegnete od tipa, ker vas je … no… mučil v postelji. In si začnete na novo sestavljati življenje tako, da se umaknete na drug konec mesta, si najdete novo službo ter skromni domicil samo zase (ker, ugibamo, verjetno vsaka ženska raje spi v enosobnem stanovanju, kot pa v dvorcu, priklenjena na posteljo in naličena le s posledicami šeškanja malce preveč agresivnega dedca).

50 shades of grey
"Veš kaj manjka v najinem razmerju? Dejanska fizična bolečina, ki ji sledi obojestransko nelagodje. Si za?"

A vztrajna dostava cvetja na dom se ne konča, ker on je seveda ultra romantik. Kar še nekako sprejmete – rože pač postavite v vazo. Potem pa nekega dne založniško podjetje, pri katerem delate, kupi vaš bivši. Saj veste, da bi bil bližje vam. V realnem življenju tovrstna invazija zasluži najmanj nalog za prepoved približevanja, medtem ko na velikem platnu takšna obsesija očitno deluje kot ekstrakt čiste romantike.

Robin in Ted iz serije Kako sem spoznal tvojo mamo (How I Met Your Mother)

Menda je bilo že od začetkov serije jasno, da se bo ta dolgotrajna komična serija končala tako, kot se je. Mama iz naslova serije umre, da sta Ted in Robin lahko skupaj. Kar se, če niste gledali serije ves čas, zdi čisto sprejemljiva okoliščina, vendar pa zvesti gledalci dobro vedo, da se je skozi sezone pokazalo predvsem to, kako nekompatibilna sta v resnici Robin in Ted.

Glavni razlog, zakaj Ted in Robin nikoli nista skupaj med serijo, je, da si Robin ne želi otrok, Ted pa. Na koncu ima Ted iz razmerja z naslovno mamo dva otroka. Za Robin je potem to idealna rešitev, saj je Ted tako z neko drugo žensko potešil svojo potrebo po naraščaju, zdaj pa je lahko z njo, kajne? Niti ne. Ta otroka namreč ostaneta v enačbi. In ko sta Ted in Robin dejansko skupaj, njegova otroka štejeta 15 in 13 let, vsi pa dobro vemo, da so najstniška leta najhujša evolucijska točka otrok.

How I Met Your Mother
V bistvu je bil Barney ves čas učni poligon za življenje z večnim najstnikom

Ted skozi sezone tudi večkrat omeni, kako skladna sta bila s prvo ženo, mamo iz naslova serije. Da sta si delila ljubke, četudi nekoliko čudaške interese, na primer zbiranje srečnih penijev in ljubezen do posebnih rokavic za vožnjo avtomobila. Bila sta večna romantika, ves čas sta strmela v prihodnost. Kako je potem Ted lahko končal z Robin, ki je v bistvu njegovo popolno nasprotje, saj se izkaže kot hladna ljubiteljica strelnega orožja, ki bi raje jedla ocvrte podplate kot pa poslušala recitiranje Tedove poezije?

Kylo Ren in Rey v Vojni zvezd (Star Wars: Rise of the Skywalker)

Kako že gre tisti komad? Lepa dekleta ljubijo barabe? Mi smo si pod tem verzom vedno predstavljali lokalnega frajerja, ki se vozi naokoli z neregistriranim mopedom. Ampak stvari dobijo malo drugačne razsežnosti, če zmenkarite s podanikom najtemnejših sil vesolja. Ki ima, mimogrede, kup emocionalne prtljage od doma.

Star Wars
"Hočem ... ZMENEK!"

Mulder in Scully iz Dosjejev X (The X-Files)

Sama ideja njune romance nikoli ni bila v genetskem kodu te skrivnostne sage, kar je v intervjuju nekoč potrdil tudi avtor serije Chris Carter. Zato sta bila oba lika že v osnovi spisana kot dve polarno nasprotni si osebnosti. Ona kot privlačna doktorica, ki dela za FBI, on kot kletni čudak, ki ga očitno spolno vzburjajo megleni posnetki domnevnih vesoljčkov. A gledalci smo hoteli nekaj drugega, ker očitno ne moremo gledati serije, v kateri nastopata dva približno privlačna človeka, ki se ne poljubljata.

Avtorji serije so zato njuno morebitno romantiko ves čas držali v nekem nejasnem zapletu. Ker si Mulderja in Scully nihče ni znal zares predstavljati v romantični enoti. Kakšen je Mulder na dopustu na plaži? Kakšen je v bistvu že na prvem zmenku? Saj v seriji jasno pokažejo, da njegovo socialno življenje ne sega prav daleč od ugibanja, kakšno številko noge ima Big foot.

X-files
"A veš tisti vic o FBI agentu, ki je imel fetiš na zarote? No, ni ravno vic ..."

Ko se v osmi sezoni Scully pripravlja na rojstvo drugega otroka, ki ji ga je medicinsko zaplodila neka skrivna organizacija, ona reče, da tako ne more živeti. Da ne more biti del nekega nikoli rešenega dosjeja X. Ironično pa je takšno življenje točno to, kar bi si Mulder želel živeti.

Theodor in Sam v znanstvenofantastični romantiki Ona (Her)

Netelesna ljubezen, saj je Sam en tak prikupni softver z zapeljivim glasom, ki ga odlikuje odlična imitacija popolne ženske z eno samo pomanjkljivostjo: manjka ji telo. In čeprav vedno radi govorimo o tem, kako smo se zaljubili v notranjost človeka, je fino, da tisto lupinico od teleščka vseeno lahko kdaj pa kdaj primemo. Že zato, da se s svojimi čuti prepričamo, da je naš Pomembni Drugi tuzemeljski.

Her
Vaš virtualni zmenek se nalaga. Prosimo, počakajte.

Will in Anna v romantični komediji Notting Hill

Romantična komedija? Hm. V bistvu bolj znanstvenofantastična komedija, razen seveda, če je osrednja tema te romantike popolna disfunkcionalnost odnosa, ki bi v realnosti težko prestal tudi uvodno fazo.

Anna je filmska zvezdnica, on naključni nihče. Že tu se zaplete. Zvezdniki tako ali tako ne zdržijo prav dolgo v resnem odnosu, če niso ravno kakšne svetle izjeme (beri: Ricky Gervais ali Ryan Reynolds). Anna se v filmu zaplete v ljubezensko afero z Willom (Hugh Grant), medtem ko je dejansko še vedno v uradnem razmerju z nekom drugim. Ko je njena afera razkrita javnosti, iz tega nastane škandal (ker se spodobi, da nas zvezdniška spolna življenja obremenjujejo do točke celostne čustvene vpetosti), za katerega pa Anna krivi – Willa!

Notting Hill
"Greva na kavo z riževim mlekom in potem na naslovnico tabloida?"

Po vzorcu beta moških se seveda spodobi, da Will potem to krivdo sprejme. Prizna, da je z njo obseden. Ampak ne obseden tako, kot smo mi obsedeni z grozdjem brez pečk, ampak malo bolj nezdravo, kot smo mi recimo obsedeni s sladoledom cheesecake. Zato se ji opraviči. (Opravičevanje je namreč oblika ljubezni, kar smo razkrili v tudi tem valentinovem zapisu o ljubezni). In jo zato seveda poskuša ponovno osvojiti!

Jack in Rose v zelo mokri romantični drami Titanik (Titanic)

Ah, Jack in Rose. Leonardo DiCaprio in Kate Winslet. Romantični ikoni Hollywooda. Veste, da je od tega monumentalnega filmskega spektakla minilo že 23 let? A to ni bistveno, samo nekoliko zastrašujoče za vse nas, ki smo ga gledali, ko smo že bili (skoraj) polnoletni.

Pomislite zdaj na njuno romantično zgodbo, čeprav je bila popolnoma fiktivni del te sicer precej realistične simulacije potapljanja Titanika. Že to, da se jima je uspelo srečati na ladji, kjer so bile kabine zelo strogo ločene po družbenih razredih, se v realnost nikakor ne bi prevedlo.

Titanic
"Ne, ljubi moj, segregacija se piše z malo začetnico."

Če bi se že znašla skupaj, pa bi na dolgi rok ta odnos zelo verjetno trpel zaradi njune popolnoma različne vzgoje, okolice in družbe, v kateri sta odrasla. Temu primerno imata verjetno precej neskladnih zanimanj. Tistih nekaj dni na ladji ni bila ljubezen, ampak zaljubljenost. Če bi oba preživela, Jack verjetno ne bi prav dolgo trpel njene razvajenosti. Ker, prosim lepo, na tistih plavajočih durih je bilo dovolj prostora za še enega. In to trdimo že 23 let!

Anakin Skywalker in Padme Amidala v začetku sage Vojne zvezd

Čudaški, nedorasli zalezovalec s čustveno zrelostjo stekle alpake in sofisticirana, elegantna kraljica, senatorka in dama. Le kaj gre lahko narobe? Vse.

Star Wars
"Mislim, da smo sprejeli eno zelo slabo odločitev ..."

Fotografije: Profimedia