Pozitivni učinki trme

Biti enfant terrible je vedno imelo podton odpora, vrednega tihega občudovanja. Zlasti kadar trma (in ta je vedno v družbi dolgega jezika) postane vrlina. Kar se zgodi točno tisti trenutek, ko nekdo iztegne jezik zato, da bi naredil ta svet nekoliko znosnejši. Obstajajo namreč posamezniki, ki so trmo transformirali v nekaj izrazito dobrega. In to tako, da s svojo trmasto naravo aktivno in glasno rešujejo kopico družbenih problemov, o katerih preostali smrtniki samo momljamo.

Lovro Krsnik – zagovornik pismenosti

Diplomirani gledališki režiser in učitelj na hrvaški srednji šoli za umetnost.

Kaj ga muči: Iniciativa hrvaškega ministrstva za šolstvo, ki omejuje obseg obveznega domačega branja, s tem pa krni kognitivni horizont svojega mladega prebivalstva.

Kako se je lotil družbenega problema: Če ste nedavno hodili kaj mimo hrvaškega parlamenta, ste verjetno videli tipa, ki je tam na glas bral literarne uspešnice, kot so Mali princ, Ana Frank in Varuh v rži. To je bil Lovro. Vsak dan je mimoidočim ponujal po eno šolsko urico branja na Markovem trgu, spremljali pa ste ga lahko tudi prek družbenih medijev. #idaljecitam.

Simon Mihorič Simke – specialist za zaščito pitbulov in drugih pasem

Simona boste prepoznali po 900 tetovažah. Je ustanovitelj neprofitne organizacije Srce za bulle, ki ima že skoraj 28 tisoč sledilcev na Facebooku.

Simon
Ste opazili frajersko referenco na Simonovi jopici - The Dogfather? :D

Kaj ga muči: Verjetno vam je že jasno. V bistvu ne prenaša dveh krivic: stereotipnega dojemanja omenjene pasme ter zlorabe psov (oziroma živali nasploh).

Kako se je lotil problema: Tako, da ozavešča in rešuje zapostavljene in trpinčene pse kjerkoli in kadarkoli. To počne s tako ljubeznijo, da ga praktično vsa Slovenija pozna kot enega od najbolj gorečih zaščitnikov ogroženih psov, ne glede na pasmo.

Frida Šarar – pesnica in pronicljiva blogerka

Frido odlikuje senzibilna proza, ki jo kljubovalno izraža v srbščini, čeprav živi na Reki. Piše o stvareh, ki jih spolirane ženske revije za sodoben življenjski slog običajno zamolčijo.

Kaj jo muči: Še vedno nerazrešeni politični odnosi med Hrvaško in Srbijo.

Kako rešuje: Frida piše. In piše dobro. Tako dobro, da jo razumemo vsi. Srbi, Hrvati in Slovenci. Če bi radi videli, kako je videti neomajnost v verzih, potem si preberite njeno pesem Jebo vas jezik.

Frida
Frida želi, da vsaj tiste človeške vrednote ne bi bile prekrižane z državnimi mejami

Gil – plesalec

Kaj ga muči: Travme iz otroštva. Prepovedi. Kot je bila recimo ta, da ne sme gibati s svojim telesom v ritmu glasbe. Ker baje Jehovovim pričam to ne bi bilo pogodu. Vsaj tako je zapovedala njegova mama.

Rešitev: Gil je dobesedno odplesal iz turobnega otroštva. Odplesal je stran od avtoritativne vzgoje. In plesal bo še toliko časa, dokler ne ozdravi. Ker ples je pač svoboda, ki bi morala pripadati vsakemu telesu, ne glede na religiozne šablone.

Poleg omenjenih se lahko v seriji Samosvoji seznanite še s kopico drugih trmoglavcev. Spoznajte jih v kratkih dokumentarcih Free Spirits: Samosvoji v arhivu Televizije Slovenija.

Fotografije: Televizija Slovenija