Pred slabim mesecem dni je Netflix med vsebinske sklope dodal seznam desetih najbolj gledanih filmov, poleg tega pa še deset najbolj gledanih serij glede na lokacijo, od koder ste prijavljeni na platformo. Ta nabor se je izkazal kot zelo zanimiv vpogled v specifiko slovenskega okusa, ki pa – če smo čisto fer – ne odstopa kaj dosti od drugih držav. Na Netflixu je najbolj gledano tisto, kar je – novo. Pa poglejmo, s čim si Slovenci na Netflixu krajšamo čas te dni.

Serije

#1 Ljubezen je slepa (Love is Blind)

Oglasno mesto

Opevani resničnostni šov, ki ga je Netlix definiral kot eksperiment, v katerem želijo pokazati, da je ljubezen dejansko slepa. Zbrali so skupino moških in skupino žensk, ki pa se med seboj nikoli ne vidijo v živo. V ločenih komorah se dobivajo na zmenkih, klepetajo, se spoznavajo, odkrivajo dobre in slabe strani potencialne simpatije. Če se vsi emocionalni in intelektualni parametri med dvema zainteresiranima ujemajo, se lahko odločita za zaroko. In šele takrat se potem spoznata tudi vizualno. Sledijo skupne počitnice v Mehiki in priprave na luštno poroko, ki sledi štiri tedne pozneje. Kdo pa na koncu pred oltarjem dejansko reče 'da' in dokaže, da je ljubezen res slepa?

#2 Toy Boy

Nova španska serija o slačifantu Hugu, ki se nekega večera odpravi na divjo zabavo na jahti, naslednje jutro pa se zbudi ob zažganem truplu. Truplo, kot se izkaže, je bil svoj čas mož Hugove ljubice Macarene, s katero je imel vročo afero. Afera pa je za policijo le drugo ime za motiv. Hugo je spoznan za krivega in za 15 let poslan v zapor. Sedem let pozneje dobi priložnost, da dokaže svojo nedolžnost.

#3 Elite

Oglasno mesto

Letos je na Netflix pridrsala tudi tretja sezona španske najstniške triler serije Elite. Še naprej se dogaja v zasebni šoli Las Encinas, kjer ne manjka seksualnega eksperimentiranja, najstniške norosti, temačnih skrivnosti, pa tudi kakšen umor se pripeti tu in tam. Če vas je kdaj zanimalo, kaj se zgodi, ko v en kotel zmešate kup lepih ljudi, ki nimajo problema biti goli v vsakem drugem kadru, droge, alkohol, neskončne količine denarja in nekoliko hollywoodsko idejo, kako so videti najstniška leta, potem vam bo Elite ponudil zelo grafičen odgovor.

#4 Pandemic: How to prevent an outbreak

Situacijsko zelo primerna dokumentarna serija v šestih delih, ki razkriva, kako se ameriška in azijska zdravniška struja borita proti gripi (in njenim deviacijam), kako se razvijajo cepiva in kako se v to zgodbo potem vključujejo tudi nasprotniki cepljenja. Nadvse zgovorna serija, ki vsekakor pokaže, da smo ljudje še kako trdovratni borci proti okužbam.

#5 100 Humans

Osem epizod duhovite dokumentarne serije, ki se posveti različnim, a tako zelo vsakdanjim človeških dejavnikom, da jim nikoli nismo zares posvečali kaj dosti pozornosti. V prvi epizodi z interaktivnimi elementi raziskujejo, kaj podraži človeško seksualno psiho. Seksi ples? Uniforme? Odgovor ni vedno na dlani. V drugi epizodi se v sestavljanju pohištva in drugih nenavadnih testih pomerijo dvajset-, trideset-, štirideset-, petdeset- in šestdesetletnik, da bi ugotovili, katero življenjsko obdobje je najboljše. In tako naprej, vse do raziskovanja naših najbolj osnovnih preferenc na stranišču. Je tudi vam pomembno, kako je na držalu obrnjena rolica toaletnega papirja?

#6 Prijatelji (Friends)

10 sezon in skupno kar 236 epizod pomeni ure in ure druženja z najbolj popularno zasedbo na televiziji. Gledali smo jih že davno tega, zdaj, ko bomo doma teden ali več, pa smo Slovenci odkrili, da je to odličen čas za ponovni ogled zabavnih norčij naših najljubših prijateljev. Vse seveda v pripravi Netflixovega ekskluzivnega filma o ponovni združitvi Prijateljev, ki prihaja že letos!

#7 Paradise PD

Druga sezona totalno odbite animirane serije o policijski druščini, ki tokrat nadaljuje pregon skrivnostnega mamilarskega barona. Pristopajte previdno, saj tole vsekakor ni običajna risanka za odrasle. Da bi dobili občutek, v kaj se podajate, si v glavi najprej zamislite neko najbolj bizarno situacijo, ki vam jo domišljija lahko sestavi, potem pa temu dodajte grafično nasilje, seksualne konotacije in psa, ki ga poganjajo droge in viski. In pomnožite z deset. Dobrodošli v mestu Paradise.

#8 Money Heist

V pričakovanju 4. sezone izjemno popularne španske serije o drznem roparskem podvigu (ali dveh), se zdaj tudi Slovenija dodobra spoznava z enigmatičnimi liki, ki so postali pravi pop kulturni fenomeni. Tako njihova šifrirana imena po svetovnih mestih – Tokio, Rio, Denver, Berlin itd. – kot tudi maske v podobi umetnika Dalija, ki jih nosijo na roparskih podvigih. Mozaik si je za letošnji pust nabavil čisto svoje, skupaj pa lahko med samoizolacijo še enkrat pogledamo, kako jim je uspelo upleniti te bajne milijone evrov!

#9 Sex Education

Britanska komična serija o introvertiranem najstniku in njegovi osebnostno diametralno nasprotni mami, ki je povrh vsega še seks terapevtka. Če se sprašujete, kaj gre v tej kombinaciji lahko narobe, je odgovor zelo enostaven: vse. In še več. Dovolj neprijetnih situacij in sramotnih anekdot, da so napolnili že tri sezone.

#10 The Valhalla Murders

Skandinavci so mojstri temačnih kriminalk, tako da smo se očitno kar na nacionalni ravni razveselili, da je na Netflix zajadrala sveža kriminalna serija iz hladnega severa. Ko se v naročju islandske policije znajdeta dve trupli, ki nakazujeta na delo serijskega krvnika z grozečim podpisom, na pomoč pokličejo strokovnjaka za profiliranje kriminalcev iz Osla. Ta pa se vrne s čisto svojo čustveno prtljago.

Filmi

#1 Spenser Confidental

Zanimiv izbor za prvo mesto, draga Slovenija. Ampak razumemo, Mark Wahlberg je bil vedno priljubljen igralec v tem podalpskem kotičku, pa tudi zelo navdušeno smo drli v kina gledat Hitre in drzne. Vseh sedem rund. In tale akcijska komedija, ki so jo sestavili prav producenti Hitrih in drznih, se gleda točno tako kot Hitri in drzni. Z nekaj manj dirkaških podvigov in malce več dialogov s pestmi.

#2 Fifty Shades Freed

50 odtenkov sive gre še naprej. Očitno je nekaj tržnih znamk, ki se še hočejo kazati v tej novodobni pravljici o šeškanju in ženski emancipaciji, obstajajo pa tudi še gledalci, ki hočejo videti, ali bosta zdaj že gospod in gospa Grey ostala skupaj tudi potem, ko sta svojo seksualno avanturo zapečatila s čisto pravo zakonsko zvezo. Najbrž ne gre vse po maslu, ker sicer ne bi bilo filma?

#3 Misija nemogoče - Izpad (Mission Impossible: Fallout)

Ta najbolj frišna Misija: Nemogoče. Izklopite možgane in samo uživajte v impresivno koreografiranih kaskaderskih podvigih. In ne, nihče ne ve, kako to, da se Tom Cruise ne stara.

#4 Lost Girls

Film, ki so ga navdahnili resnični dogodki iz leta 2010, ko je zaskrbljena mati začela iskati svojo pogrešano hčerko. Policija je k primeru pristopila nadvse indiferentno, saj se je hčerka ukvarjala s prostitucijo, in to v eminentni soseski na Long Islandu, kamor policija praviloma ni rada zahajala. A mama se ne da. Dreza dalje in dalje, koplje globlje in globlje, do konca, ki to ni. Počasna, a čustveno zelo nabita zgodba.

#5 All the Bright Places

Tudi najstniki in najstnice so na Netflixu, seveda, in te nedvomno pritegne ta prisrčna drama o izgubljeni najstnici, ki v najbolj črnih dneh po smrti njene sestre spozna svojega rešitelja. Sošolca, ki se prostovoljno javi, da bi z njo pri šolskem projektu. Popelje jo iz začarane ujetosti, iz sivine njenega življenja – na popotovanje lepote, svobode in odkrivanja prej nedotaknjenih kotičkov lastne psihe.

#6 To All the Boys: P.S. I Still Love You

Ta najstniška romanca se je začela pisati leta 2018 v filmu To All the Boys I've Loved Before in se zdaj nadaljuje v drugi, ravno tako benigni nastavitvi. Lara Jean in Peter sta zdaj uradno fant in punca, kar je v srednješolskem svetu precej huda reč. Ker je cel prvi film osnovan na tem, to pomeni, da je njuna romanca verjetno odsev nečesa popolnega, kajne? Ne. Ker so to vendarle najstniki. In kako najbolje zmedeš najstnico? Tako, da ji v življenje vrneš njenega bivšega.

#7 Go Karts

Najstniki še naprej dominirajo na slovenski lestvici najbolj gledanih vsebin na Netflixu, in sicer z zgodbo o neustrašnem najstniku, ki nenadoma odkrije čudoviti svet gokarta in se seveda nemudoma odloči, da bo postal vrhunski gokart dirkalec. Razlog, da to gledajo najstnice: William Lodder, ki mu uspeva imeti optimalno pričesko tudi takrat, ko si po dolgih dirkah sname čelado. Razlog, da bi to gledali drugi: avstralski frajer Richard Roxburgh ima tako gajsten naglas, da nehote naredi film totalno smešen.

#8 Gringo

Kdo bi plačal vašo odkupnino, če bi vas ugrabili v Mehiki? Pa bi vam verjeli, da ste resnično ugrabljeni? Ko so v igri plačanci, pohlep in mamilarski šef, ki obožuje glasbo Beatlov, potem ni nič tako, kot se zdi na prvi pogled. Komedija zmešnjav za sproščeno popoldne v karanteni, v kateri morda dobiti idejo, kako obogateti, ko se ponovno odprejo letalske linije na eksotične destinacije.

#9 6 Underground

Michael Bay zna delati eno stvar zelo dobro – eksplozije. In tako se gleda tudi njegov najnovejši akcijski romp. Kot da si je nekdo zamislil 150 najbolj divjih akcijskih segmentov, potem pa so okoli tega napletli zgodbo in jo opremili z najslabšimi dialogi v zgodovini komunikacije. Če zdržite čez prvo četrtino filma, ki je v bistvu le razvlečeno divjanje s športno alfo romeo v najbolj ogabni zeleni barvi, boste morda zdržali do konca. Poanta filma? Nasilneže se očitno še vedno ustavlja z nasiljem in metrično tono eksploziva.

#10 Murder Mystery

Adam Sandler in Jennifer Aniston sta par, ki se znajde na jahti bogatega dediča in tam se zgodi umor. To je vse, kar morate vedeti, ker je to tudi vse, kar se v tem filmu zgodi. Naslednjo uro in pol poskušajo odkriti, kdo je zagrešil umor (tipična Orient Express situacija, torej), vmes pa Adam Sandler poskuša biti smešen (neuspešno), a ga k sreči popolnoma zasenči še vedno tako zelo božanska Jennifer Aniston.

Naslovna fotografija: Profimedia