Zgodba o velikanskih zavetiščih (tehnično, seveda, zaporih) za divje velike mačke in delinkventih, ki se s tem aktivno ukvarjajo, je na Netflix priletela v zelo primernem času. Medtem ko se svet na vso moč trudi prilagoditi neki totalno nenavadni novi realnosti, na naše domače zaslone eksplodira Joe Exotic, ekscentrični, megalomanski, senzacionalistični čudak iz Oklahome, ki je z lastništvom več kot 220 različnih divjih mačk – od tigrov in ligrov (gigantskim hibridom, ki nastane med samcem levom in samico tigra) do črnih panterjev in snežnih leopardov – samooklicano sedel na provizorični prestol sredi svojega živalskega vrta in postal Tiger King – kralj tigrov.

Bizarni svet lastnikov velikih mačk

Danes je Tiger King vse prej kot kralj. Sedi v zaporu, obsojen na 22 let zaporne kazni, ker je najel morilca, da bi pokončal Carole Baskin, lastnico nekega drugega zavetišča za velike mačke na Floridi. Z njo je bil namreč dolga leta v sporu, tako intenzivnem, da je Joa Exotica v neki točki poganjalo le še srdito sovraštvo. Njegovo realnost in njegove sanje je leta pred totalnim propadom tako popolnoma prežela smešna ženica, ki ji sprva težko oporekamo. Od nekdaj glasno nasprotuje Exoticovemu pristopu do gojenja velikih mačk in dejstvu, da jih je v svojem parku tudi vzrejal, mladiče prodajal naprej in dovoljeval ljudem, da so se crkljali z mladimi tigri, kar je, tehnično, mučenje živali.

Iz njene perspektive je Joe Exotic le človeška smet. Njegovo prvenstveno ljubezen do velikih mačk je zaslepil pohlep. Carole je torej potem le žrtev tega pohlepa, kajne? A to je zgolj en košček te zgodbe. Taista gospa je namreč ravno tako lastnica armade divjih mačk, ki pa jih, kot pokaže Joe, zapira v premajhne kletke, obenem pa se šušlja, da je ubila svojega prejšnjega moža. In kdo je bil njen bivši? Zgolj multimilijonar, ki je zagnal Big Cat Rescue park. Park, ki mu Carole zdaj kraljuje. Joe (in v tem ni sam) je prepričan, da je Carole v neki točki zavohala moževo željo po ločitvi, iz katere bi ona odšla brez vsega, zato je situacijo rešila na ... svojevrsten način. Trupla niso nikoli našli. Joe Exotic pravi, da ga je pač … vrgla tigrom.

Carole Baskin
Nova globalna debata - kje je njen bivši mož? In kako zelo sit je videti tale tiger?

Dokumentarec, ki se gleda kot fikcija

To vsekakor ni dokumentarec, v katerem boste nemudoma našli osebo, s katero bi se poistovetili, kaj šele, da bi za koga lahko navijali. Ko se vmešata še lastnik nekega tretjega parka za velike mačke – ta je, mimogrede, poročen s tremi ženskami naenkrat (kar v tem svetu niti ni čudno, saj je Joe Exotic v nekem trenutku poročen z dvema moškima) in z velikim nasmeškom pokaže joškato, super mlado varuško, ki jo je izbral za prihajajočega novorojenca -, ter investitor z vprašljivo preteklostjo, postane jasno, da je to neki alternativni svet, nasičen s človeškimi paraziti, ki poosebljajo najslabše, kar je ameriškemu individualizmu uspelo producirati v zadnjih 30 letih.

Droge, dovolj dolgocevnega orožja, da bi lahko opremili pol slovenske vojske, ki se ga tu svobodnjaško uporablja za priložnostno razstreljevanje česarkoli že (Joe Exotic pa seveda ves čas hodi naokoli z revolverjem), milijonski dobički in prav takšne izgube (hraniti skoraj 250 velikih divjih mačk zahteva malce več finančne discipline, kot je imajo tile junaki), vse to pa začinjeno z divjim pohlepom in totalno zaslepljenostjo, ustvari dokumentarni triler, kot ga še nismo gledali.

4 razlogi, zakaj vseeno poglejte doku-serijo Tiger King

In upam, da ga tudi nikoli več ne bomo. A preden ob pogledu na Exoticovo prečudovito peroksidno pričesko zamahnete z roko, češ da imate norosti v svojem življenju dovolj, naj vam vseeno ponudimo štiri razloge, zakaj je mogoče prav, da si svojo karanteno začinite s tem edinstvenim popotovanjem v bizarni svet ameriških lastnikov velikih mačk.

  • Za nekaj ur boste pozabili na korono.

Trenutno je vsak vaš obisk na splet le kopanje čez grmado neskončnih informacij o koronavirusu. Mogoče je prav, da si odpočijete misli. Če gledate res nore ljudi, se bo obstoječi nori svet morda zdel nekoliko bolj sprejemljiv.

  • Dokumentarec, ki vsebuje vse.

Drama destiliranih ameriških prikoličarjev, ki zaradi lukenj v sistemu dejansko služijo milijone, mešana s ščepcem dokumentarnega filma o življenju s tigri in levi, zapakirana kot kriminalna zgodba.

  • Joe Exotic ima tudi svoje glasbene videospote.

Ki so, kot bi lahko pričakovali, tako bizarni, kot vse drugo iz njegovega sveta. In istočasno tudi hiter vpogled v psihozo te fascinantne, a obenem tako zelo žalostne zgodbe onstran ameriških sanj.

  • Meme šal ne bo zmanjkalo.

Spletne meme šale bodo zdaj polne podob iz te serije. Joe Exotic, oblečen v svetlečo srajco, s pištolo za pasom in peroksidno 'bundesliga' pričesko, ki mu zadaj štrli izpod kavbojskega klobuka in za katero sam pravi, da je njegov 'vir seksualne energije', ob njem pa zeha 300-kilogramski tiger, je dejansko prostoživeči meme. Da boste na tekočem z vsemi Tiger King šalami, ki že krožijo, morate pogledati izvirni material.

In še en bizaren podatek za konec – v ameriških živalskih vrtovih podobnih lastnikov, kot je Joe Exotic, živi več tigrov, kot jih je še ostalo v naravnem okolju. Približne številke pravijo, da v naravnem okolju živi še okoli 3.000 tigrov, v Ameriki pa po takšnih in drugačnih zavetiščih tudi do 10.000.