#1 Kleopatra (Cleopatra, 1963)

Epska drama je pobrala kar 4 nagrade Akademije, kar statistično gledano pomeni, da je vsaka ura filma fasala enega oskarja. Spektakularni ep še vedno velja za najboljši prikaz starega Egipta v času vladavine zadnjega faraona. Za boljšo izkušnjo nujno povabite h gledanju svojo mamo ali staro mamo. Ni je namreč predstavnice baby boom generacije, ki ne bi vzdihovala ob Richardu Burtonu in ob domnevno vijoličastih očeh nekoč najlepše igralske dive Elizabeth Taylor (v vlogi Kleopatre, jasno).

Čas trajanja: 248 minut

#2 Velikan (Giant, 1956)

Nikar ne zavijate z očmi zaradi letnice filma, saj je že v barvni tehniki. Poleg tega morate vsaj enkrat izkusiti Jamesa Deana, ki bi ga, ko takole pomislimo na njegovo fatalno divjanje s porschejem, brez problema oklicali za predhodnika kluba 27, čeprav je bil tri leta prezgoden. Je pa zagotovo začrtal trend. Verjetno vam je jasno, da torej premiere ni doživel, je pa film vredno konzumirati že zato, ker gre za enega najbolj iskrenih prikazov družbenopolitične in rasne tematike v zgodovini klasičnega hollywoodskega filma.

Čas trajanja: 201 minuta

#3 Malcolm X (Malcolm X, 1992)

Biografska drama predstavlja čudovito kreativno fuzijo med soavtorjem scenarija Spikom Leejem igralcem Denzlom Washingtonom. Hkrati ponuja izvrsten vpogled v prelomne dogodke iz življenja afroameriškega aktivista, ki pa so prikazani tako dobro, da je ameriška kongresna knjižnica (Library of Congress) film označila za 'kulturno, zgodovinsko in estetsko pomembnega.'

Čas trajanja: 200 minut

#4 Boter II. (The Godfather II, 1974)

Ne moremo govoriti o kriminalnih dramah, ne da bi govorili o igri Ala Pacina. Prav tako se tudi spodobi, da v tem okrnjenem filmskem izboru (ki vendarle nanese dobrih 16 ur gledanja) ne omenimo vsaj enega dela iz filmskega opusa Francisa Forda Coppole. Zato je na tem mini seznamu gangsterski ep, ki dovršeno prikazuje dve zgodbi: vzpon Vita Corleona (Robert De Niro) ter zgodbo Michaela Corleona, ki jo mojstrsko odigra Al Pacino, v svoji mladi, a zato nič slabši različici.

Čas trajanja: 200 minut

#5 Trilogija Gospodar prstanov v podaljšani različici

Že tako monumentalni fantazijski konstrukt se je kakšno leto dni po kino izidu še zadnjega dela ponudil tudi v podaljšani, t. i. režiserski različici. Iz trilogije je bilo za kino občinstvo namreč izrezanega ogromno – res ogromno – materiala in tisto, kar je bilo ustrezno računalniško obdelano, so za podaljšano različico umestili nazaj v zgodbo. Če obožujete Gospodarja prstanov, potem morate videti podaljšano različico. Dodatne minute izjemno obogatijo že tako bogato zgodbo.

Kaj pa minutaža? Bratovščina prstana se raztegne s 178 na 208 minut, drugi del Dva stolpa s 179 zleze na kar 223 minut, finalni del trilogije, Vrnitev kralja, pa z 200 skoči na 251 minut. Skupaj torej božanskih 682 minut potopljivosti v Srednji svet, ki se kljub orkom in temni magiji danes zdi kot odlična lokacija za vikendico.

Čas trajanja: 682 minut