#1 Začnimo doma. Darja Zgonc in Edi Pucer sta nam med vodnjem informativne oddaje 24 ur na POP TV pokazala, da tudi najbolj izkušenim televizijcem včasih ponagaja žilica za smeh. Če se vam ob njunem neuspelem poskusu, da bi ohranila resnost, ne začne smejati, preverite, če imate mogoče napako na matični plošči. Ker tole je nadsimpatično.

#2 Posnetek s hrvaške televizije je pred štirimi leti zaokrožil po svetu, ko je med prenosom v živo popustil in se spustil stol, na katerem je sedel bivši hrvaški finančni minister Ivan Šuker. Posnetek je v svoji oddaji pozneje zavrtela celo Ellen DeGeneres! Ampak kapo dol Ivanu Šukerju, ker ne glede na situacijo ni niti za trenutek prekinil svojega podredja. Tako mojstrsko izpeljano, da se zdi zrežirano.

#3 Ko je floridski meteorolog Glenn Glazer napovedoval vreme, so v ozadju predvajali posnetek zunanje kamere, po kateri pa je ravno tisti trenutek plezal – pajek. Tile pajki so sicer majhni, ko se nalepijo na lečo kamere, pa je videti, kot da doživljamo čisto zaresni napad kaiju pošasti iz kakšne nizkobudžetne reinterpretacije Godzile.

#4 Novinarji na terenu se vedno radi postavijo direktno v akcijo. Ko je kanadski poročevalec Rob Leth pripravljal lahkotni prispevek o zabavi na snegu, pa je njegovo navdušenje hitro prekinila lekcija o tem, da mogoče ni najbolj pametno stati neposredno na poti neustavljivega sankača.

#5 Okej, čisto resno vprašanje – kaj pričakuješ, da se bo zgodilo, če drezaš v Mika Tysona? V boksarskega težkokategornika, znanega po obraznih tetovažah, ostrem jeziku in zelo površinski potrpežljivosti? Kanadski voditelj Nathan Downer je v prenosu v živo ugotovil, da Tysona pri serviranju verbalnih krošejev niti malo ne moti, če ob njem sedi župan in da kamere šopajo v živo. Če poskušaš biti provokativen, se pripravi na udarce.

#6 Aaaaaaaaaaaah! Tako se konča najprej sicer ljubek posnetek avstralske televizije, kjer je novinar le želel predstaviti zmagovalnega petelina, ne vedoč, da v rokah v bistvu drži samozavestnega pernatega borca, ki se je novinarjevega nakladanja hitro naveličal. In stvari vzel v svoje peruti.

#7 Eden od svetovno znanih posnetkov se je zgodil med intervjujem v živo na britanskem programu BBC. Politični analitik Robert Kelly je postal svetovna zvezda v trenutku, ko so med intervjujem v njegovo domačo pisarno vdrli radovedni otroci in tako popolnoma benigen posnetek spremenili v večno viralo.

#8 Avstralija televizijo jemlje precej bolj hudomušno kot resna Evropa, zato voditelj oddaje ne izpusti priložnosti za šalo, kot se je ponudila, ko vremenarja Steva Jacobsa napade - pelikan. V bistvu je bil še zelo prizanesljiv, glede na nič kaj pogumno reakcijo Steva, ki se je zapletel nekam med smrtni strah in huronski smeh.

#9 Ne, tole ni napovednik za naslednjo provokativno komedijo Sache Barona Cohena, le bistroumni Ryan Seacrest, ki se odloči dati 'petko' slepemu tekmovalcu v oddaji Ameriški idol (American Idol) in seveda – izvisi. Ker slepi ljudje pač ne morejo vedeti, da imaš dvignjeno dlan in čakaš na odziv. Ryan Seacrest zablodo hitro reši v enega najbolj cringe momentov na televiziji.

#10 Je to zvok magije? Ne, sirene vozila na urgentni vožnji. Poljski čarodej Marcin Poloniewicz je vsekakor zapravil svoj cehovski prestiž, ko je dlan voditeljice Marzene Rogalske med neuspelim trikom nasadil na žebelj. Še dobro, da niso bile tudi pri njih v igri krožne žage.

#11 Mehika se je že dobrih pet let pred izidom dokumentarca Tiger King naučila, da z velikimi divjimi mačkami ni pametno češenj zobati. Ali da v njihovih bližinah ni pametno puščati kričečih otrok, ker potem lahko mali levček povzroči še več kričanja. Tranquilo, tranquilo, tranquilo, ampak le katera mama je lahko mirna, ko ji zverinica poskuša dete spremeniti v priložnostno igračko.

#12 Protestiranje med snemanjem v živo je v bistvu že kar svojevrsten televizijski žanr. Če kdo hoče postati del TV-zgodovine, mora le izkoristiti pravi trenutek. To je storil tudi Andrew Dudley, znan kot Jungle Bird. Njegov protest: zaustavite uničevanje gozdov. Njegov pristop: photobomb intervjuja med prvenstvom US Open. Njegovo sporočilo: oponašanje ptičjih zvokov. Neprecenljivo.

#13 La, la, la, to je moje pisalo, la la – OMG, KAMERA! Avstralska TV-voditeljica Natasha Exelby se je med prispevkom tako zatopila v svoje pisalo, da je spregledala trenutek, ko je režija ponovno vrnila prenos v studio. Odziv? Naravnost epski.

#14 Začenja se sezona mrčesa. In čeprav so žuželke nekajkrat manjše od nas, nam znajo hitro povzročiti naval panike, če se nam preveč približajo. Poročevalec Brad Wills tako ni mogel zanikati svojih instinktov, ko ga je med javljanjem iz San Diega napadel precej velik žužek.

#16 Nemški nogometni trener Joachim Low je med evropskim prvenstvom leta 2016 nadgradil trenutek, ko so ga (že nekajkrat) ujeli med vrtanjem po nosu s to nadvse kompleksno potezo: z roko si je segel pod hlače, na hitro pomencal svoje družinske dragulje, potem pa dlan – povohal?! Kaj za vraga pa je pričakoval, da bo njegov nos ujel? Kakšen test je to? Uuu, sivka.

Naslovna fotografija: Profimedia