90 % ogledov serije Igra prestolov je bilo ilegalnih

Glede na statistične podatke podjetja MUSO, ki se specifično ukvarja prav s pojavom piratstva, je prvo epizodo sedme sezone Igre prestolov (Game of Thrones) legalno pogledalo 16 milijonov ljudi. Kar se sliši ogromno. Ampak ne tako ogromno kot številka 182 milijonov. Toliko gledalcev je namreč to epizodo pogledalo v piratski različici. Ko so na koncu potegnili črto, je imela tako sedma sezono skupaj kar 1,03 milijarde ilegalnih ogledov.

Game of Thrones
"V tem poročilu piše, da imamo težave s pirati, ne z zombiji ... "

Popularna Pisarna

Ameriška različica večne komične serije Pisarna (The Office), v kateri briljira vedno odlični komik Steve Carell, je do ukinitve štela kar 7 odstotkov vseh streaming vsebin na Netflixu. Žal Pisarne brez pomoči preusmeritve VPN v Sloveniji na Netflixu nikoli nismo mogli gledati.

Ledeno kraljestvo odlična reklama za zimske dežele

Izjemna priljubljenost Disneyjevega animiranega filma Ledeno kraljestvo  (Frozen) je povzročila precej nenavadno aktivnost – izjemen poskok iskanja poletov iz Združenih držav na Norveško, ki je služila kot navdih za ustvarjanje pravljične dežele v filmu. Od premiere Ledenega kraljestva 28. novembra 2013 pa do januarja 2014 je iskanje teh poletov poskočilo za kar 153 odstotkov.

Frozen
Samo trenutek ... takole je videti Norveška? Draga, rezerviraj letalske karte!

Sledilcev za vso državo

Najuspešnejši spletni zvezdnik PewDiePie ima danes že 105 milijonov sledilcev na svojem YouTube kanalu. 5. maja je PewDiePie praznoval 10-letnico prisotnosti na YouTubu, sam pa pravi, da ima pod palcem zajetnih 25 milijonov dolarjev. Če bi se vsi njegovi sledilci strnili v eno državo, bi ta država bila 14. največja na svetu, takoj za Filipini (109,5 mio) in pred Egiptom (102 mio).

Nova klasika

Kaj pričakujete, če se odpravite na koncert filharmoničnega orkestra? Klasično glasbo, kajne? Kakšno svežo interpretacijo Bachovega baročnega koncerta za klavir ali pa Mozartove Simfonije št. 22. A simfonični orkestri se še kako zavedajo, da morajo pozornost novih generacij pritegniti še kako drugače.

Številni so zato začeli v svoje koncerte vključevati tudi glasbo iz videoiger – in igralci s(m)o navdušeni! Slišati znano ambientalno glasbo, ki se ti je po urah in urah igranja zapekla globoko v spominske receptorje, v udarni orkestrski izvedbi, je pravi emocionalni šus. Naj zato ne preseneti, če orkestralne koncerte, ki vključujejo tudi glasbo iz videoiger, zdaj že obiskuje dvakrat več ljudi kot koncerte, kjer tovrstna glasba ni vključena.

Fantazijski biznis

Serija Igra prestolov (Game of Thrones) je res spremenila Dubrovnik v turistično nočno moro, istočasno pa se Irska vsekakor smehlja na poti do banke, odkar so se tam podili plemeniti vitezi družine Stark. Zdaj bi seveda vsi radi lokacije snemanja videli v živo, kar je irskim podjetjem prineslo že več kot 300 milijonov dolarjev dodatnih prihodkov.

Podrsani kilometri

Igrate Candy Crush? Mi tudi ne. Igra pa to noro popularno mobilno igro kar 9,2 milijona igralcev po vsem svetu, ki vsak dan porabi tudi ure in ure časa za zlaganje digitalnih bombončkov. Ko so sešteli vse te uporabnike z njihovimi povprečnimi dnevnimi igralnimi seansami, so prišli do ugotovitve, da igralci igre Candy Crush na dan s prstom po zaslonu skupno oddrsajo približno 115.000 kilometrov. Kar je dolžina 2.725 maratonov.

Candy Crush
Pred 30 leti smo si prihodnost predstavljali povsem drugače ...

Nikoli igrano

Na trenutno največji spletni platformi za videoigre Steam je danes registriranih rekordnih 20,31 milijona uporabnikov. Poleg pregledne knjižnice Steam ponuja tudi redne akcijske ponudbe največjih naslovov iz sveta PC-iger, obenem pa se je mogoče naročiti tudi na mesečni paket, kjer se za enotno ceno vsak mesec dobi šopek kakovostnih naslovov.

Kar pa hkrati pomeni, da se ti naslovi uporabnikom običajno kopičijo hitreje, kot jih lahko igrajo. Statistika tako pravi, da kar 37 odstotkov na Steamu kupljenih iger uporabniki nikoli sploh ne inštalirajo, le 13 odstotkov kupljenih iger pa igrajo več kot 30 ur.

Na tone kock

Lego trgovina na Češkem se je lotila izjemnega projekta, v katerega so vložili kar 17.336 delovnih ur in 5,3 milijone LEGO kock.. Rezultat? Vesoljsko plovilo X-Wing v do zdaj največji Lego različici, ki na razponu kril meri kar 13 metrov. Maketa, ki je videti naravnost fantastično, tehta kar 23 ton.

Pozdravljen, Harry

Imate doma vsaj eno knjiga iz serije Harry Potter? Če ste vsaj malce nagnjeni k fantazijskim zgodbam, zelo verjetno. Še bolj verjetno, če imate doma pismene otroke. Legendarna knjižna saga pisateljice J. K. Rowling je namreč tako obnorela svet, da ima danes vsak 15. človek doma vsaj eno knjigo o Harryju Potterju.

Vsi na Netflix

Preden je covid-19 zagrenil življenja globalni populaciji, je Netflix bil le še en zabaven način preživljanja prostega časa. In že takrat smo uporabniki vsak dan pogledali za 18.000 let vsebin. Vsak. Dan. Med pandemijo pa je Netflix postal najbolj zaželena roba za toaletnim papirjem. V aprilu so namreč zabeležili 16 milijonov novih prijav in se tako še za lep čas zacementirali na prestolu največjega streaming ponudnika vseh časov.

Milijonska časovna premica

Spletna večigralska igra World of Warcraft je danes pomemben del moderne popkulturne zgodovine. Igra je stara več kot 15 let, a jo še kar igra milijone igralcev. Največkrat ne le nekaj minut na dan. Ampak ure in ure. Matematično bolj nadarjeni ljudje so tako izračunali, da smo igralci te igre od izida leta 2004 pa do danes kolektivno v igri preživeli nekaj več kot 6 milijonov let. Toliko časa, kot smo potrebovali, da smo se evolucijsko razvili na stopnjo modernega homo sapiensa, torej.

Fotografije: Profimedia