Amazon, tehnološki gigant, producent svojih izvornih serij in ponudnik največje baza zabavne vsebine na svetu, je z Amazon Prime Video na voljo v TV platformi - A1 Xplore TV. Vse spodaj naštete serije si lahko že danes ogledate prav na Amazon Prime Video!

Seinfeld (1989–1998)

Število sezon: 9

Devetdesetih let si ne moremo predstavljati brez ene najbolj legendarnih TV-serij vseh časov. Devet sezon serije o ničemer, a v bistvu o vsem, razvije morda najboljši komični lik vseh časov. Ne, ne Jerryja Seinfelda, ki je – ironično – celo najšibkejši člen te stvaritve, temveč Georgea Costanzo. Čokati, plešasti in vedno sitni George (igra ga izjemni Jason Alexander) je duhovna žival vseh kroničnih nergačev, njegova mojstrska samokritika pa vredna zapiskov. Zabavajmo se z nekaj njegovimi top citati:

"Ni laž, če v to verjameš. "
"Sem moten, depresiven, nesposoben – vse imam!"
"Obožujem dober popoldanski dremež. Včasih je to edini razlog, da zjutraj vstanem iz postelje."
"Mislim, da še nikoli v življenju nisem bil na sestanku, na katerega je oni drugi dejansko želel priti."
"Moral bi videti njen izraz na obrazu. Točno takšen je bil, kot mi ga je namenil oče, ko sem mu povedal, da želim biti ventrilokvist."

Samo še to – genialnost serije Seinfeld (res z vsako sezono postaja bolj izjemna) se včasih zmotno pripisuje (zgolj) Jerryju Seinfeldu, medtem ko je pravi avtor serije Larry David, božanstvo v svetu komedije, ki je sodobni svet blagoslovil tudi s še vedno trajajočo komično serijo Nikar tako živahno (Curb Your Enthusiasm) – to imamo pa na HBO.

Parks and Recreation (2009–2015)

Število sezon: 6

Parksand Recreation se kategorizira kot politična satira, a brez skrbi, to le pomeni, da se na vse možne načine norčujejo iz javnega sektorja, ko spremljamo peripetije birokratskega kolesja v izmišljenem mestu Pawnee v Indiani. Glavna šefica te večkrat nagrajene komedije je Amy Poehler, ki je zasnovala celotno premiso serije in potem še nastopila v glavni vlogi navihane deloholične birokratke Leslie Knope. A že takoj na začetku je jasno, da je birokratski del le stična točka za vse romantične, finančne, prijateljske in predvsem čarobne zaplete šopka najbolj všečnih likov, ki so se kadarkoli smukali po televiziji.

The Expanse (2015–2020)

Število sezon: 5

Ravno ko sta vodilni franšizi v znanstvenofantastičnem svetu Vojne zvezd in Zvezdne steze zabredli v ustvarjalno krizo in so ljubitelji tega žanra ostali brez kakšne bolj surove in drzne stvaritve, je kot naročen prišel The Expanse. Že v prvih minutah se nakaže, da to ni še ena tipična znanstvenofantastična pripovedka, ampak precej neizprosna, distopična in kruta upodobitev konfliktne človeške narave, ki tudi po kolonizaciji celotnega osončja vodi v dramatičen razkol med frakcijami. Ja, ljudje se tolčemo tudi, če je med nami več svetlobnih let distance.

The Expanse ponuja prepričljiv razvoj osrednjih likov, antiherojev, ki morajo za preživetje ves čas spreminjati pravila igre. Epska zgodba, ki jo je program Syfy po prvih treh sezonah zmotno ukinil, potem pa so jo na veselje neštetih oboževalcev prevzeli studii Amazon. Trenutno so na voljo štiri sezone, peta se začne 16. decembra.

Battlestar Galactica (2004–2009)

Število sezon: 4

Kaj se zgodi, če se producent najboljših televizijskih ponovitev Zvezdnih stez vseh časov – The Next Generation, Deep Space Nine in Voyager – odloči ustvariti še nekaj drugega? Battlestar Galactica (krajše le BSG). Vsakdo, ki je vsaj malo užival v omenjenih različicah Zvezdnih stez, pod katere je podpisan Ronald D. Moore, bo (če še ni) nedvomno užival v Battlestar Galactici. Navdušenci smo jo radostno požirali od leta 2004 do 2009, v dobi, ki ji številni pravijo tudi zlata doba televizije.

Kar nekaj nagrad emmy za posebne učinke so zmetali v naročje tej seriji, a pravi razlog, da smo si prav pred kratkim še enkrat pogledali vseh 76 epizod, je napeta zgodba o vojni med človeštvom in cyloni ter posledičnem bežanju preživelih do mitološke Zemlje. Zgodba, ki takoj potegne in ne spusti do konca. Prijateljski nasvet: preden začnete gledati 1. sezono, obvezno poiščite dve ločeni uro in pol trajajoči epizodi – gre sicer za prolog, ki pa je nujen za celostno razumevanje dogajanja.

House, M.D. (2004–2012)

Število sezon: 8

Biblija za vse hipohondre nam je ponudila legendarni lik doktorja Housa (Hugh Laurie), najboljšega diagnostika vseh časov, ki je najbolj nenavadne zdravstvene težave reševal kot vrhunski detektiv. In ne, ni bil lupus. Je bilo pa vse drugo! Da je bil House istočasno mizantrop in medicinski genij, pa je pomenilo predvsem to, da smo gledali odlično izpeljano mešanico komičnega sarkazma, s katerim je House obravnaval vse svoje paciente in emocionalno temačnost, ki se je iz sezone v sezono razkrivala v ozadju šepajočega zdravnika. Da smo lahko spoznali še Olivio Wilde, pa je bil vsekakor dodaten bonus. Odlična serija za tole pandemično situacijo.

Monk (2002–2009)

Število sezon: 8

Slovenija obožuje Monka, zato ga tudi verjetno ves čas ponavljajo na tej ali oni komercialni televiziji. Tonyju Shalhoubu je v vlogi titularnega detektiva Adriana Monka uspelo ustvariti svetovno prepoznaven televizijski lik posebneža, ki v tej komični kriminalni seriji presega vse časovne mejnike. V osmih sezonah serija dodobra razdela vsa potrebna ozadja ključnih likov in poseže globoko v njihova zasebna življenja, končni rezultat pa je nadvse všečna mešanica humorja in drame. Obsesivno-kompulzivne motnje in številne fobije, ki definirajo Adriana Monka, namreč niso le vir zabavnih komentarjev in ljubkih reakcij, ampak imajo tudi čisto svojo – in, mimogrede, nič kaj duhovito zgodbo.

The Office (2005–2013)

Število sezon: 9

Ne bomo se niti začeli prepirati, katera različica Pisarne (The Office) je boljša, britanska ali ameriška, ker je jasno, da sta obe naravnost vrhunski. Okej, britanska je boljša, ker ima Rickyja Gervaisa. Oziroma ne, ameriška je boljša, ker ima več sezon. Oziroma … pozabite. Ni važno. Na Amazon Prime Video je na voljo vseh 9 sezon ameriške verzije, da se lahko še enkrat potopimo v romantično zgodbo Jima in Pam, predvsem pa, da se narežimo Dwightovim rahlo psihotičnim norčijam in, seveda, ljubki zmedenosti Steva Carella v vlogi nepozabnega šefa – pardon, asistenta regionalnemu menedžerju – Michaela Scotta.

Two and a Half Men (2003–2015)

Število sezon: 12

Zasnova je nadvse preprosta. Hedonistični pisec reklamnih oglasov Charlie Harper živi s svojim preveč pridnim bratom in rekreativnim hipohondrom Alanom ter njegovim sinom Jakom. Alan se je k bratu na Malibu preselil po boleči ločitvi, s svojo rigidno pravilnostjo pa zdaj moti njegovo uživaško življenje, sestavljeno predvsem iz popivanja, spanja in kopice neverjetno lepih (in voljnih) deklet.

Komična serija je bila vrhunska vsaj prvih sedem sezon (v originalu do leta 2010). Potem je Charlie Sheen, ki je nastopal v vlogi Charlieja Harperja, po zaključku sedme sezone zapustil serijo, ker so mu hoteli plačati 'samo' milijon dolarjev na epizodo. Sicer so se potem le dogovorili za 1,78 milijona na epizodo, a je Charlie nespametno začel v medijih žaliti avtorja serije, ki ga je potem sredi osme sezone nogiral in nadomestil s strašljivo manj duhovitim Ashtonom Kutcherjem.

Dawson's Creek (1993–2003)

Število sezon: 6

Če ste odraščali v devetdesetih, potem ste zelo verjetno slišali za to pocukrano najstniško serijo, ki je Jamesa Van Der Beeka in Katie Holmes izstrelila iz D- v B-kategorijo zvezdnikov. Serija predstavlja skupino tesnih prijateljev, ki se v izmišljenem mestu Capeside prebijajo čez srednjo šolo in pozneje kolidž, vmes pa se jim dogajajo vse tegobe, ki se pač dogajajo brstečim najstnikom. Ljubezenski prepleti, zamere, prepiri, drame in neprestani drugi izzivi dolgoletnih prijateljstev so ustvarili absolutno TV-klasiko, ki vas bo spomnila, kako zelo smo se v tem času že postarali, problemi pa so v bistvu ostali isti.

Mad Men (2007–2015)

Število sezon: 7

Veste, kaj je ključni problem serije, ki so jo tako nerodno prevedli v Oglaševalce, da jo vsi imenujemo kar Mad Men? Da jo morate pogledati že zato, da nikoli v življenju nihče več ne more biti šokiran, ker je niste gledali. Mad Men je serija, ki so jo številni gledali kot poslovni učbenik.

Jon Hamm kot zdaj že legendarni Don Draper, je nekakšna sanjska različica kreativnega poslovneža, ki lahko vsako, še tako gnilo situacijo, obrne v svojo korist. Njegove izjave se danes citirajo med sestanki, njegove strategije pa so hitro našle svoje mesto v naboru mladih in nadobudnih poslovnežev. Ja, tudi tiste strategije, ki jih je uporabljal za pecanje žensk. Mad Men razkriva raznolike segmente New Yorka v šestdesetih in opominja, da vse stvari mogoče le niso šle na bolje.

Naslovna fotografija: Profimedia