#1 Our Planet

Leto produkcije: 2019

Zakaj je vreden vaše pozornosti: Prvi argument: sir David Attenborough. Drugi argument: razkošna produkcija, ki zajema kar 50 držav z izjemnimi posnetki divje narave. Tretji argument: dober prikaz civilizacije in njenega vpliva na planet. Četrti argument: kako učinkovito premagati klimatske spremembe, še preden nas dokončno pobere. Petega argumenta ne potrebujete, ker že gledate.

Platforma: Netflix.

#2 Do You Trust This Computer?

Leto produkcije: 2018

Zakaj je vreden vaše pozornosti: Ker resno preigrava pozitivne in negative vidike tehnologije, čeprav se morda malce preveč naivno igra z idejo, da bi mašine nekoč res lahko mislile. Torej, mislile v smislu, da se zavedajo. Kot na primer v filmu Ex Machina. Mamljiva ideja za idealistične futuriste, a povsem nerealna za vse, ki se resno ukvarjajo z umetno inteligenco in njenimi trenutnimi omejitvami.

Platforma: Amazon.

#3 The Future of Work and Death

Leto produkcije: 2016

Zakaj je vreden vaše pozornosti: Ker svoje povedo predstavniki različnih znanstvenih disciplin, kar je vedno v redu, če želimo vsaj takole na palec razumeti, v katero smer gre človeštvo. In, ja, termin 'the new normal' (nova normalnost) se je uporabljal že davno pred epidemijo. Dokumentarec ponuja soliden prerez informacijske dobe, a če ste nagnjeni k senzacionalizmu, boste tu pa tam zazehali.

Platforma: Amazon.

#4 The Cleaners

Leto produkcije: 2018

Zakaj je vreden vaše pozornosti: Ker govori o vsebinah, ki bi lahko pristale na družbenih omrežjih, pa niso. In ker verjetno nikoli ne bomo vedeli, česar ne bomo tudi videli, bomo pa vedeli, da obstajajo ljudje, ki vidijo zato, da izbrišejo. Prava žurka za možgane, torej. Pa še mesečna doza teorij zarot bo presežena.

Platforma: YouTube

#5 Collaboration: On the Age of a New Paradigm

Leto produkcije: 2015

Zakaj je vreden vaše pozornosti: Ker se je neki doktorski študent filozofije odločil, da ne bo samo tipkal disertacije, ampak da bo naredil konkretno terensko delo in posnel film o tem, kako se največje ideje razvijejo takrat, ko se skupaj staknejo bistre glave. In kako tehnologija omogoča nove dimenzije takšnih sodelovanj. Dokumentarec je aktualen predvsem v času, ko se ves čas soočamo z odločbami, ki narekujejo delo od doma.

Platforma: DocumentaryHeaven ali Vimeo

Collaboration - On the Edge of a New Paradigm? from HelloScience on Vimeo.

#6 Education for a Sustainable Future

Leto produkcije: 2012

Zakaj je vreden vaše pozornosti: Tudi mi smo prhnili, ko smo pogledali letnico, a brez skrbi – tema je super aktualna, zlasti če ste na kakršen koli način vpeti v trenutni izobraževalni sistem. Nekaj argumentov o tem, zakaj ni dobro jemati posojila za prestižen študij in kako se je s pomočjo tehnologije spremenil učni kurikulum – kar ste verjetno doživeli na lastni koži že v preteklih mesecih. Zato vas toliko bolj zanima, kakšna znanja bo potreboval vaš potomec, če bo želel ne samo obstati, ampak tudi izboljšati nekoliko zavoženo človeštvo.

Kar v celoti si ga lahko ogledate na YouTube:

Naslovna fotografija: Profimedia