Prva telefonska številka s 555

Ste opazili, da se mnogo telefonskih številk v filmih začne s 555? Prvič so to fiktivno prepono uporabili leta 1961 v komediji The Second Time Around, preprosto zato, da ne bi v filmu pomotoma uporabili kakšne dejanske telefonske številke in bi potem slabo informirani gledalci, ki nekoliko težje ločijo fikcijo od realnosti, klicali naključnega reveža, ker bi radi govorili z Debbie Reynolds.

555
"Hej, prvi telefon na vasi imamo." - "Res, daj mi številko." - "555-1"

Danes sicer številčno prepono 555 uporabljajo v nekaterih čisto pravih telefonskih številkah v Ameriki, a številke 555-0100 do 555-0199 ostajajo neuporabljene in rezervirane za uporabo v izmišljenih zgodbah.

Prvi film, ki je zaslužil več kot 100 milijonov dolarjev

Zgodilo se je leta 1975, ko je Steven Spielberg v kinematografe poslal danes legendarno grozljivko Žrelo (Jaws). To je bil namreč prvi film, ki se je začel predvajati po vsej Ameriki naenkrat – do takrat so filmi v ameriške kinematografe prihajali postopoma. Pristop enotnega izida filma je omogočil preboj magične bariere 100 milijonov dolarjev, film pa je na koncu zaslužil kar 260 milijonov dolarjev.

Jaws
"Če ste plačali ta drago vstopnico, boste čez 5 minut videli, da tole ni dokumentarec o šoli plavanja."

Prvi mobilni telefon v filmu

Vsi smo ga videli in nemudoma pozabili. V čisto prvi mobilni telefon v filmu je bevskal jezni Murtaugh v prvem delu akcijske franšize Smrtonosno orožje (Lethal Weapon). Telefon je bil velik kot sesalnik in igralec Danny Glover je bazo moral držati z levo, slušalko pa z desno roko.

The Mobira mobile phone used by Murtaugh in the original Lethal Weapon could itself, weighing in at 10+ lbs, be considered a lethal weapon. from r/pics

Ta prvi mobilni telefon (in besedo 'mobilni' tu uporabljamo zelo previdno) je bil Vodaphone VT1 Transportable. Tehtal je 5 kilogramov, polnil se je 10 ur in omogočal 30 minut pogovora. Takrat je bil na voljo za 1.650 funtov, kar bi bilo z inflacijo preračano v današnje cene okoli 4.600 funtov, torej konkretnih 5.120 evrov. V filmu mu šaljivo govorijo 'kovček telefon'. 

Prvo splakovanje straniščne školjke

Le kdo bi imel toliko poguma, da v film prvi uvede zvok splakovanja straniščne školjke. Alfred Hitchcock seveda, ki v Psihu (Psycho) ni imel težave namigniti, da ljudje gremo na ta veliko ali ta malo potrebo, preden gremo pod tuš. In tako je Janet Leigh kot Marion Crane na začetku nepozabne scene v kopalnici prvič v zgodovino filma dodala zvok splakovanja straniščne školjke.

Psiho
Tole ni obraz nekoga, ki se je olajšal preden je stopil pod tuš ...

Prvi filmski studio

Za danes borih, za leta 1893 pa precej bolj dragocenih 600 dolarjev ga je v New Jerseyju postavil Thomas A. Edison in poimenoval The Black Maria. V studiu so snemali filme za kinetoskop, izum, pod katerega je ravno tako podpisan Thomas A. Edison. Kinetoskop je bila naprava, skozi katero je lahko posameznik gledal predvajajoči se film. Kino za enega, torej.

Black Marla
Črna Maria, prvi filmski studio. Tega ne najdete med nepremičninskimi oglasi.
FIlm
Kinetoskop - kino za enega. Kokice morate prinest s seboj. Stol tudi.

Prvi boj v karateju

Čast prvega karate pretepa v ameriškem filmu je leta 1962 pripadla Franku Sinatri v filmu Mandžurski kandidat (The Manchurian Candidate).

Frank Sinatra
"Bi morali videti kako utrujen je šele moj nasprotnik."

Prvi film, posnet v barvah

Prvi 'barvni' film je sicer nastal že pred tem, a so barvo dodajali v postprodukciji. Čisto prvi film, posnet v barvah, pa je bila drama The Toll of the Sea, nemi film, ki ga je leta 1922 z režiserskega stolčka upravljal Chester M. Franklin.

Prvi film, ki je v odjavni špici omenil čisto vse sodelujoče

Leta 1977 je George Lucas v odjavno špico prve Vojne zvezd (Star Wars: A New Hope) zapisal čisto vsakega posameznika, ki je sodeloval pri izdelavi filma. Od takrat je to postal standard, pred Vojno zvezd pa so bili v odjavnih špicah zapisani samo vodje posameznih oddelkov.

George Lucas
"Dobro si odšpilal. Bom poskrbel, da boš omenjen v odjavni špici, Frank." - "Moje ime je Alec."

Fotografije: Profimedia