Oglasno mesto

Na največje blockbusterje, ki so se obetali že prejšnje leto, bo zato treba še malce počakati, saj noben studio ne želi poslati filma v prazne kinodvorane. Katere premiere so torej prestavljene na prihodnje leto?

Hitri in drzni 9 (F9)

Tole visokooktansko divjanje z eksotičnimi jeklenimi presežki bi morali po preliminarnih načrtih gledati spomladi 2020, a je pandemija velela, da med pripravljanjem premiere zategnejo ročno zavoro. Deveto inštalacijo Hitrih in drznih (Fast & Furious) bomo tako gledali šele maja 2021.

Čeprav je bila produkcija končana že lani novembra, filmski studii zaradi vseh komplikacij, povezanih s pandemijo, ne bodo tvegali, da deveta runda prinese v blagajno kaj manj kot pretekli deli. Kinematografi so v ZDA sicer odprti, a je Universal Pictures večino zaslužka s Hitrimi in drznimi pobral zunaj Združenih držav.

The Batman

Pa tako nestrpno čakamo Roberta Pattinsona kot Batmana – v vsakem primeru namreč dobimo ali odličnega Batmana ali pa vrhunski meme. A je produkcija filma zdaj že drugič ustavljena, datum premiere pa se je tako zamaknil v nedoločen termin v letu 2021, čeprav obstaja celo možnost, da ta Batman ne bo aktiviran še vse do 2022.

Med drugim je Robert Pattinson fasal covid-19, svet pa je znorel, ko je izvedel, da so ob zaznani okužbi snemanje ustavili samo za dva tedna. A bolj kot virusna okužba filmu povzroča preglavice to, da se zgodba izmenično snema v Chicagu in Veliki Britaniji. Kar pa je, glede na masovno zapiranje najbolj ikonskih prizorišč in omejitve pri potovanjih, precejšnja ovira.

Morbius

Še en superherojski spektakel, ki se ustvarja kot produkciji otrok Marvela in Sonyja. V nasprotju s preostalimi projekti so za Morbius pogumno določili dan premiere: 19. marec 2021. A brez skrbi, filmski studii zdaj nimajo več težav z nenadnim zamikanjem izidov, tako da za zdaj še ne beležite ničesar v svoj filmski koledar.

Pri Mozaiku pa računamo, da bodo tole zagotovo vrgli na velika platna pred dopusti, saj bomo potem v poletnih mesecih glavnega igralca Jareda Leta lahko spet iskali le še med skalami Obonjana.

Indiana Jones 5

Morda najbolj zgovorna slika kaotičnega stanja v Hollywoodu je prav Indy 5, ki je imel potrjen datum izida, ni pa imel potrjenega režiserja. Tako smo leta 2020 izvedeli, da naj bi peto rundo Indiane Jonesa gledali od 9. julija 2021 dalje, medtem pa so strateški sestanki o tem, kdo bo po kolapsu četrtega dela prevzel vajeti te tvegane investicije, očitno še potekali.

K sreči je nato nekdo z zdravim razumom dosegel zamik izida filma na 29. julij 2022. Režiserski stolček je potem le prevzel James Mangold (podpisan po vrhunske filmske naslove Logan, The Wolverine, Ford v Ferrari in Walk the Line), zdaj pa bomo videli, ali se bo po principu drugih franšiznih stvaritev režiserko ime do izida še vsaj trikrat zamenjalo.

Misija: Nemogoče 7 in 8 (Mission: Impossible)

Tom Cruise nekoliko bolj resno obravnava covid-19, zato smo pred časom lahko brali, kako je besnel nad člani snemalne ekipe, ki niso nosili maske in so tiščali glave skupaj, kot da smo leta 2019. Ker je pri snemanju akcijskih spektaklov očitno virus veliko bolj tvegan pojav kot visenje s stometrske stolpnice in skakanje iz letečega helikopterja, se je produkcija naslednjih inštalacije Misije: Nemogoče premaknila – nekam v prihodnost.

Oglasno mesto

Misijo: Nemogoče 7 bomo morebiti gledali novembra 2021, a ker je še vedno v produkciji, to še ni uradno potrjeno. Misijo: Nemogoče 8 pa napovedujejo na začetku novembra 2022. Zgodba osmega dela Misije še ni znana, se pa baje snema kar vzporedno s sedmico. Je treba ponucati Toma Cruisea, dokler mu kolki še zdržijo skakanje čez škarpe.

Naslovna fotografija: Utrinek iz zakulisja snemanja filma The Batman v Londonu (Profimedia)