Oglasno mesto

Ob prvi informaciji, da HBO oživlja serijo (ki je naknadno dostavila še dva samostojna filma), smo najprej skeptično pomislili, ali leta 2021 dejansko potrebujemo še eno sezono Seksa v mestu? Ko se je serija originalno predvajala od leta 1998 do 2004, je nedvomno ustvarila opazen pečat v zgodovini popularne kulture, predvsem pa pomagala, da so seksualne tematike iz zavetja šepeta postale glavna tema popoldanskih veselih uric. A na koncu smo imeli občutek, da smo izvedeli vse, kar smo hoteli. Je res še kaj, česar nismo videli?

Seks v mestu
Bilo je nekoč v New Yorku ...

Seks v mestu je bila v svojem času ženska biblija ljubezni, prijateljstva in seksualnih zagat. Zelo jasno je pokazala, da ženske lahko nosijo šolnce Jimmy Choo in se hkrati pogovarjajo o najbolj deviantnih spolnih praksah. Da so lahko šik in seksi. Da si lahko mirno privoščijo malce prostaštva, pikre zafrkancije in izražanja seksualnosti, brez strahu, da bi jih zato šikanirali. Med letoma 1998 in 2004 so vse ženske želele živeti življenja Carrie, Mirande, Samanthe in Charlotte.

Dekleta v petdesetih

Morate priznati, da zdaj živimo v precej delikatnih časih. Serija Seks v mestu je bila skozi prizmo sodobnega časa seveda že deležna neštetih kritik, saj je danes veliko ljudi ves čas na preži, kje bi jih lahko nekaj užalilo. In v seriji Seks v mestu ni težko najti spornih segmentov.

Prav zato se zdi, da danes morda bolj kot kadarkoli prej potrebujemo živahnost, sproščenost in zagnanost deklet iz Seksa v mestu, a se moramo hkrati vprašati – ali res potrebujemo prav to inštalacijo?

Seks v mestu
"Okej, Živina, tokrat pa zares ..."

Prihajajoča oživitev serije namigne, da bomo sledili glavnim likom originalne serije, kako upravljajo ljubezen in prijateljstvo po 50. letu starosti. Resda še niso Zlata dekleta (saj se spomnite Golden girls, kajne?), je pa vprašanje, koliko norosti in napak jim lahko še opravičimo zdaj, ko naj bi bile zrele ženske v srednjih letih. Vsi dobro vemo, da po nekem starostnem obdobju igrive norčije postanejo moteče in čudaške.

A ker se v zakulisje vrača tudi Michael Patrick King, ki je režiral kopico originalnih epizod, z njim pa še drugi člani prvotne posadke, verjamemo, da se bomo prav rade volje spet malce podružili s temi odštekanimi bejbami.

Kakšen bo naslov?

Serija naj bi se predstavljala pod novim naslovom – ali vsaj podnaslovom: And Just Like That (s temi besedami je Carrie v seriji večkrat zaključila svojo narativno kolumno epizode). Ima tudi že svoj račun na Twitterju. Alternativno poimenovanje, ki ga uporabljajo na spletu, pa je: Sex and the City: Next Chapter, torej Seks v mestu: Naslednje poglavje, ki ga je igralka Cynthia Nixon že pretvorila v ustrezen ključnik #SATCNextChapter.

Kdo pri seriji sodeluje?

Pri nizanju zasedbe nimamo dobrih novic. Vračajo se Sarah Jessica Parker kot Carrie Bradshaw, Cynthia Nixon kot Miranda Hobbes in Kristin Davis kot Charlotte York. Verjetno ste hitro opazili, da na seznamu manjka Kim Cattrall, kot vsem tako zelo priljubljena Samantha Jones. Njena odsotnost žal ne preseneča. Kim in Sarah sta bili zadnjih nekaj let v resnem sporu, širile so se celo govorice, da je prav Kim Cattrall onemogočila snemanje še tretjega filma Seks v mestu.

Sarah Jessica Parker ob oznanitvi oživljenje serije ni prikrivala realne slike, ko je na komentar oboževalca, da bodo v seriji pogrešali Kim, zapisala: "Tudi mi jo bomo. Tako zelo smo jo imeli radi." Ja, imeli radi. V pretekliku.

Bo pa zanimivo videti, kako bodo njeno odsotnost razložili v seriji. Bodo rekli, da je umrla? Bodo rekli, da še vedno živi v Los Angelesu in prijateljice v New Yorku le redko obišče?

Pa njihovi moški?

Kot se za ta čas spodobi, se jih ne omenja. Prve špekulacije po napovednikih in namigih celo zaključujejo, da morda obe veliki ljubezni iz originala ne obstajata več. Torej – adijo, Steve in adijo, Živina (Mr. Big)? Adijo, Carriejina velika ljubezen? Menda naj bi Živina (Mr. Big) umrl v scenariju, ki so ga imeli pripravljenega za nerealizirani tretji film leta 2018. Igralec Chris Noth je takrat te govorice sicer zanikal.

Ko so se obrnili kar na Sarah Jessico Parker z vprašanjem, kaj bo z Živino, je zapisala le: "Počakajte in boste videli."

Koliko epizod bo imela nova sezona?

Deset. Posneli bodo samo eno sezono.

Kdaj bo serija na ogled?

Čakali bomo še kar nekaj časa. Produkcija serije se začne letos spomladi, če bo vse po sreči, jo verjetno lahko po najbolj optimističnih napovedih pričakujemo konec leta 2021.

Fotografije: Profimedia