Kot nam je zaupala sodelavka, ki kuhanje dojema kot strast (lol, najbrž ne ve, da obstajajo video igre), vsi ljubitelji kulinaričnih presežkov prisegajo predvsem na en televizijski program – 24Kitchen. Ker ta program že v imenu pove, da se tu kuha ves dan. 24 ur. Kar naprej. (Moje mame na tem programu ni, kar le potrdi, da je dejansko pretiravala, ko mi je celo mladost govorila, da 'cele dneve samo kuha'. op. a.)

Na tem programu si kuhalnico podajajo menda največji kuharski zvezdniki. Tu je seveda Jamie Oliver, ki je enkrat naredil solato z rukolo in je ves svet vrglo na hrbet, pa njegov prijatelj Jimmy Doherty, ki ga ne moti, da Jamie še kar tišči rukolo v vsako drugo jed, in celo Rachel Khoo, ki razume, da pol sveta je kosilo samo zato, ker ima potem legitimni razlog za sladico.

Na naši misiji do izpopolnjevanja kuharskega znanja smo se na 24Kitchen spoznali s štirimi zvezdniškimi kuharji. Poglejte, kdo so in katere recepte se jim splača ukrasti.

Oglasno mesto

Donal Skehan

Oddaja: Donalova družinska hrana v nekaj minutah
Kdaj: sreda ob 13:00 na 24Kitchen

Donal Skehan

Donal Skehan je bil včasih v fantovskem bendu. Resno! Bendu je bilo ime Streetwize in v njegovi rodni Irski menda niti niso bilo tako slabi. A ker so fantovski bendi odfrčali v pozabo hitreje kot molekularna gastronomija, je Donal (preden nadaljujemo – njegovo ime dejansko je Donal, da ne boste mislili, da sem se že štirikrat zatipkal, op. a.) mikrofon zamenjal za žlico in svojo očarljivost z odrov ponesel za štedilnike.

Ima družino in YouTube kanal, kar po novodobnih standardih pomeni, da je polno zaposlen, zato stavi na sezonske recepte. Kar je super, ker je zadnja stvar, ki jo hočete početi, to, da sredi zime iščete lubenico, ker nekdo nima občutka za letne čase. Njegovi recepti so hkrati tudi zelo enostavni. Če iščete jed, ki se cmari pod penico iz grahove omakice, potem tole kar izpustite. Če pa bi med eno in drugo tekmo v Call of Duty radi pojedli nekaj bolj smiselnega, kot je vrečka čipsa, usekajte po spodnji povezavi.

Predlagan recept: Brzinska zelena paštica (potrebujete 15 minut za kuhanje in končna jed je dovolj lahka, da vas ne bo nemudoma nokavtirala v popoldanski spanec.)

Jamie Oliver in Jimmy Doherty

Oddaja: Jamiejev in Jimmyjev kulinarični izziv
Kdaj: ponedeljek ob 13:00 na 24Kitchen

Jamie and Jimmy

Jamie in Jimmy vodita kavarnico Jamie and Jimmy's Cafe (če se kadarkoli razideta, bo tole ime cela nočna mora), ki čepi na koncu najdaljšega sprehajalnega pomola na svetu. Da vam privarčujemo googlanje – pomol je dolg 2,14 kilometra in štrli v morje z jugovzhodnega konca Anglije.

Jamie in Jimmy imata tudi svojo oddajo, in vanjo vsak teden povabita kakšnega znanega gosta. Recimo Susan Sarandon ali pa Sienno Miller ali pa Kate Hudson ali pa Patricka Stewarta. In tako naprej že vse od leta 2014.

A kolikor je zabavno gledati, kako Danny DeVito trebi radič, je za nas gledalce bolj ključnega pomena kuharska delavnica, kjer lahko nadobudni kuharji sunemo kakšen recept in se potem hvalimo, da smo si ga izmislili sami. Samo ne izberite kakšnega z rukolo, ker rukolo ima Oliver patentirano.

Predlagan recept: Enčilade, kot jih uštima sir Patrick Stewart (Vrhunski Patrick Stewart je na oddaji razkril recept za enčilade, kot so jih pripravljali na snemanju legendarne ZF epopeje Dune, takrat leta 1984 v Mehiki. Čas priprave je približno 2 uri in pol, ampak hudimana, seveda hočete jesti kot Patrick Stewart!)

Rachel Khoo

Oddaja: Čokolada z Rachel Khoo
Kdaj: torek ob 13:00 na 24Kitchen

Rachel Khoo

Rachel Khoo nam je bila nemudoma všeč. Na dolgo in široko govori o sladicah, tako da očitno ve, kaj je smisel življenja. V naslovu oddaje se sicer omenja samo čokolada, ampak to je samo sinonim za vse sladko, kar navdušuje 40-letno britansko kuharico, ki v prostem času fura lifestyle revijo z vrhunskim naslovom Khoollect.

Rachel je kuhalnico svoj čas vrtela v Parizu, kjer se je šolala v famozni kuharski šoli Le Cordon Bleu (mimogrede, šolnina se giblje med 30 in 34 tisoč evri na leto plus stroški bivanja), pa potem nekaj časa v mrzlem Stockholmu, zdaj je spet v domačem Londonu.

Ker imate zelo verjetno radi sladice in ker imate zelo verjetno radi čokolado, lahko s pomočjo Rachel Khoo ti dve ljubezni združite v en impresiven rezultat. Kako prefinjene kulinarične tvorbe želite ustvarjati, je odvisno od vas – Rachel zna vtakniti čokolado v čisto vsak, še tako preprost ali še tako kompleksen recept.

Predlagan recept: Čokoladna torta (Možnost uspeha s tole kalorično bombo je močno odvisna od tega, koliko pekovske kilometrine imate, a po besedah znank, ki so kdaj pa kdaj že skovale kakšen 'čizkejk' ali tiramisu, vas tale recept tudi v najslabšem primeru ne bi smel zalučati na strani črne kronike. Če vam uspe, boste vsekakor hit velikonočnih praznikov – ali pa naslednje rojstnodnevne zabave.)

Justine Schofield

Oddaja: Gurmanske sladice za vsak dan
Kdaj: petek ob 13:00 na 24Kitchen

Justine Schofield

Oglasno mesto

Odložite že tisti prekleti krof in si dovolite, da vam Justi iz Avstralije izbere vašo naslednjo najljubšo sladico. A preden začnete razmišljati, kako se kenguru stlači v pito, naj vam povemo, da Justine predstavlja sladice iz vseh koncev sveta, tako da je na vas samo to, da izberete svoj najljubši sladkosnedni element – je to smetana, karamela, čokolada ali kaj drugega – in potem počakate, da Justine izbrska recept, v katerem je te sestavine več, ko jo je priporočljivo zaužiti v celotnem življenjskem obdobju.

Da je zadeva čim bolj profi, Justine za desko, na kateri spretno olupi in naseklja banano, povabi tudi vrhunske slaščičarje. Bi jih našteli, a vam njihova imena verjetno ne povedo čisto nič, razen če ste v najstniških letih na steno vztrajno lepili plakate Darrena Purscheseja.

Predlagan recept: Palačinke s praženimi jagodami in rabarbaro (Nihče, ampak res čisto niče se ne bo uprl še eni različici palačink. Palačinke so zmaga. Palačinke so lajf. Naredite tole čudovitost za naslednji zmenek in nikoli več ne boste spali sami.)

Fotografije: 24Kitchen/Disney