Bruce Lee v Enter the Dragon

Med snemanjem filma se je Bruce Lee večkrat poškodoval, saj je bilo snemanje te odmevne svetovne uspešnice zelo nevarno. Na koncu snemanja se je kitajsko-ameriški igralec (ste vedeli, da je njegovo rojstno ime bilo Lee Jun-fan?) lahko pohvalil s kar 12 šivi. Vse je seveda pridobil med snemanjem pretepaških scen. Očitno le ni bil tako uren v izmikanju letečim pestem. Za nameček je Brucea Leeja med snemanjem še močno ugriznila kobra. K sreči so imeli v pogodbi člen, ki je zahteval, da kači pred snemanjem odstranijo mešičke s strupom.

Carrie Fisher v Poslednjem Jediju (Last Jedi)

Vsekakor je žalostno, da je bila prav ta neslavna epizoda v nizu filmov Vojne zvezd zadnja, v kateri se je pojavila prava Carrie Fisher. Kljub temu si jo bomo ljubitelji sage zapomnili po vseh izjemnih uprizoritvah princese Leie.

Carrie Fisher je umrla nekaj mesecev po zaključku epizode Poslednji Jedi, zato so morali za njene scene do konca novejše trilogije uporabiti številne neporabljene posnetke. Največ so jih nabrali iz prve epizode Sila se prebuja (Force Awakens). Umetniki vizualnih učinkov so nato poustvarili njeno digitalno prezenco v celotnem zadnjem delu Vzpon Skywalkerja (The Rise of Skywalker), da je lahko Carrie Fisher ustrezno zaključila zgodbo princese Leie.

V vsem tem pa se skriva še ena simpatična plat te zgodbe. Čeprav je bila namreč podoba Carrier Fisher v zadnji epizodi ustvarjena digitalno, pa so bile obrazne geste popolnoma pristne. Samo njene. Brez vsakršne digitalne manipulacije. Večna Carrie.

Paul Walker v Hitri in drzni 7 (Furious 7)

Sedmi del visokooktanske norije je bil zadnji, v katerem je nastopil postavni, komaj 40-letni Paul Walker. Ker je v prometni nesreči umrl med snemanjem, so takrat, leta 2013, uporabili vso razpoložljivo računalniško tehnologijo, da so pokrpali skoraj polovico kadrov, ki so morali še biti posneti z njegovo prisotnostjo. Za nekatere scene je pred kamero skočil kar njegov brat. Pri vsem skupaj pa je morda najbolj presenetljivo to, da jim je manjkajoče dialoge v celoti uspelo sestaviti z Walkerjevimi posnetki iz prejšnjih sezon.

Heath Ledger v The Imaginarium of Doctor Parnassus

Kaj pa je to en film? Heath Ledger je v zgodovino filma vendarle zapisan z nepozabno in posthumnim oskarjem nagrajeno vlogo Jokerja v Vitezu teme (The Dark Knight) – bil je tako prepričljiv, odštekan, svojevrsten in nepozaben, da smo skorajda navijali zanj namesto za Batmana.

Pa vseeno – nenavadno naslovljen fantazijski film The Imaginarium of Doctor Parnassus je bil Heathov zadnji, takrat komaj 28-letni avstralski igralec pa je umrl, preden jim ga je uspelo posneti do konca. Neposnete scene so bile predvsem scene, ki se dogajajo na drugi strani ogledala (ja, sliši še bizarno, ampak poglejte film, boste hitro razumeli), a so za to našli nadvse zanimivo rešitev - 'odseve' so nato odigrali kar Johnny Depp, Jude Law in Colin Farrell. Izjemno slovo od mladega igralca.

Marilyn Monroe in Clark Gable v The Misfists

Poslednji film za oba legendarna igralca. Dva dni po zaključku snemanja je Clark Gable podlegel srčnemu infarktu, Marilyn Monroe pa je zaradi prevelikega odmerka drog umrla 18 mesecev kasneje. Številni pravijo, da je bila za Marilyn Monroe to njena najboljša vloga, kar na svoj način potrjuje tudi dejstvo, da je za nastop prejela zlati globus.

Oglasno mesto

Fred Astaire v Ghost Story

Plešoči zvezdnik svoje zadnje vloge ni odplesal. V grozljivki Ghost Story je nastopil kot član združbe Chowder Society, v kateri ostareli poslovneži podoživljajo svojo udeležbo v smrti pred desetletji umorjene ženske. Dokler eden od njih ne prizna, da ga morebiti duh te ženske zdaj preganja.

Zakaj tako pomembna vloga za Freda Astaira? Na eni strani zato, ker je tu nastopil ob boku drugih filmskih velikanov polpretekle zgodovine – pred kamero so bili z njim še Douglas Fairbanks Jr., Melvyn Douglas in John Houseman. Skomigate? Nič hudega, vaša mama jih zagotovo pozna. Po drugi strani pa je ta poslednja vloga fascinantna tudi zato, ker je po tem filmu od vseh sodelujočih igralcev samo Houseman doživel snemanje še enega.

Naslovna fotografija: Profimedia