Skyler White

Skyler
"Nisem vedno slabe volje, ko pa sem, poskrbim, da so tudi drugi slabe volje."

Serija: Kriva pota (Breaking Bad)

Zakaj je niso marali: Pravili so, da je preveč čustvena. Da ne pokaže razumevanja. Da ni niti malo v podporo svojemu možu, ki je bil pripravljen storiti vse, da bi bilo zanjo in njunega invalidnega sina poskrbljeno, tudi če boja z rakom ne dobi. Aja, pa ko je izvedela, da ima njen mož raka, je spala s svojim šefom. Ups.

Mozaik pravi: Saj zdaj vsi vemo, da se je Skyler White poročila z učiteljem kemije na srednji šoli, ki je pozneje postal gazda mednarodne mamilarske verige? Katera žena pa ne bi bila vsaj malce jezna ali vsaj priložnostno nerazumevajoča, če bi njen mož skrivnostno izginjal od doma, neprestano lagal in imel celo skrivnostni drugi mobilni telefon? Glede na vse, kar je Walter White počel, se je Skyler še kar dobro držala. In obdržala. 

Sheldon

Sheldon
"Predvidevajva, da vse, kar si storila do sedaj, je narobe ..."

Serija: Veliki pokovci (Big Bang Theory)

Zakaj ga niso marali: Menda je bil lik zasnovan kot nekakšen antagonist v tej sicer zelo prisrčni komični seriji o visoko izobraženih ljubiteljih stripov, superjunakov in video iger. Sheldon je zastavljen kot karikatura novodobnega piflarja, v vseh vidikih pretiran, sebičen, aroganten, neprilagodljiv in pogosto celo žaljiv.

Mozaik pravi: Sheldon je nedvomno predstavljen kot strašansko naporen lik, ki bi ga v kakršnemkoli drugem žanru verjetno umorili še pred koncem prve sezone. Je brez empatije, brez filtra, robotizirano sledi nizu pravil, ki jih je sam zapisal. A vendarle – če ste vztrajali tretjo sezono, ko se je serija nenadoma odločila, da ne bo več smešna (šale, ki so zahtevale nekaj malega izobrazbe, so zamenjali za podpovprečne romantične skeče), ste verjetno opazili, da je prav Sheldon skozi sezone doživel pravo osebnostno evolucijo. Zavestno se je začel truditi, da bi spremenil svoje vedenje, ovrgel svoje kaprice in postal bolj – človeški. Za prijatelje in za svojo Amy.

Shane Walsh

Shane
"Medtem, ko si ti preganjal zombije, sem jaz preganjal tvojo ženo. Sorry, not sorry."

Serija: Živi mrtveci (The Walking Dead)

Zakaj ga niso marali: Ker je našo preljubo zasedbo protagonistov iz uvodnih sezon prevaral in ogrozil do skorajšnje pogube. Torej – ker je bil v začetnih sezonah bolj intenziven bad guy kot zombiji.

Mozaik pravi: Shane je žal povlekel ta kratko slamico. Nekdo jo je moral, da je dinamika male skupinice preživelih, ki vztrajno beži pred sestradanimi zombiji, imela za početi še kaj več kot le nizati taborniške izkušnje v ameriških gozdovih in nabirati uporabne surove po okoliških mestecih. In Shane je žal bil tisti, ki mu je bilo namenjeno, da bo sprejel vse napačne odločitve in se hkrati še zaljubil v dekle vodilnega protagonista. Postopoma je tako Shane zdrsnil čez rob, v destilirano zlobo, ki pa je bila v resnici nadvse tragična. Shane je prej neštetokrat rešil prav to skupinico pred gotovo smrtjo, a smo na koncu le čakali, da se ga že končno odkrižajo.

Sansa Stark

Sansa
"Okej, še tole ohcet preživim, potem pa res začnem sprejemati pametne odločitve."

Serija: Igra prestolov (Game of Thrones)

Zakaj je niso marali: Sansa je imela v tekmi popularnosti hudo konkurenco. Okoli nje so se motali strašansko močni, zanimivi in angažirani liki, medtem ko je ona prvi dve sezoni le izgubljeno bezljala po Kraljevem pristanku in igrala užaljeno princesko. Ni se zoperstavila zlobni kraljici, ni se zoperstavila zlobnemu Joffreyju, zašpecala je lastne družinske člane in potrebovala kar nekaj sezon, da se je končno razcvetela. Zato so številni trdili – premalo in prepozno.

Mozaik pravi: Sansa je v resnici neverjetno močan lik. Krhko dekletce, ki je po prvi sezoni ujetnica najmočnejše družine v sedmih kraljestvih, odrezana od družine, prijateljev in vsakršnega upanja, da jo bo kraljica pustila živo dlje, kot je absolutno nujno, ves čas preživlja neslutene grozote – ko uide iz primeža preračunljivih Lannisterjev, pade v nemilost patološkega Ramseyja Boltona. A na koncu jo vse to utrdi in iz nje ustvari neuklonljivo žensko, ki edini uspe združiti praporščake severa za družino Stark. Razvoj njenega lika je vsekakor eden najbolj kompleksnih in najbolj izrazitih v celotni seriji.

Neelix

Neelix
Neelix and chill ...

Serija: Zvezdne steze: Voyager (Star Trek: Voyager)

Zakaj ga niso marali: Ker je bil čudaški in malce bebavi lik, zelo očitno nastavljen predvsem kot komični utrinek sredi utečenega ZF-univerzuma.

Mozaik pravi: Neelix je nemalokrat rešil situacijo ali pa vsaj podal bister in uporaben nasvet, ki je osrednji del posadke zvezdne ladje Voyager usmeril na pravo pot. Obenem je bil vedno poln entuziazma, pozitivne energije in prijaznih besed. Ko tole beremo, nam počasi postaja precej bolj jasno, zakaj je šel vsem tako na živce. 

Janice

Janice
"O. Moj. Bog!"

Serija: Prijatelji (Friends)

Zakaj je niso marali: Ker je imela grozovit glas in še bolj grozovit smeh. In je bila popolnoma brez zadržkov pri uveljavljanju svojih romantičnih ambicij.

Mozaik pravi: Poznate bolj vztrajno osebo, kot je Janice? Ali pa osebo, ki bi jo nekdo tolikokrat spregledal, ignoriral in nogiral, kot jo je Chandler (in posredno še vsi preostali v seriji)? A Janice se vedno vrne. Močnejša, boljša, bolj zagnana. Ne bi bilo slabo, če bi imeli vsaj pol toliko vztrajnosti, kot jo je v deset sezon trajajoči seriji imela vedno nasmejana Janice.

Rita

Rita
"Dexter, saj veš, da pred partnerjem ne moreš ničesar skriti. Razen 53 trupel."

Serija: Dexter

Zakaj je niso marali: Menda je bila preveč sitna, ko je bila v zvezi z Dexterjem.

Mozaik pravi: Rita je bila prijazna in razumevajoča partnerica ter ljubeča mama. V bistvu niti ne vemo, zakaj je oboževalci serije Dexter niso bolje sprejeli. Res samo zato, ker je bila tu in tam nekoliko nejevoljna glede vedenja svojega partnerja, ki je za popoldanski s. p. špilal serijskega morilca?

Fotografije: Profimedia