Še niste priklopljeni na HBO Max? Zdaj je najboljši trenutek, da prenehate zamujati vrhunske serije in filme (ker pozor – filmi Warner Bros. so na HBO Max že 45 dni po predvajanju v kinu!), saj je na voljo super priložnost. Preverite ugodnosti v različnih paketih A1 in se potopite v svet največjih naslovov iz sveta zabave!

Deklina zgodba (Handmaid's Tale)

Število sezon: 4

Novo, četrto sezono Dekline zgodbe smo morali čakati nekoliko dlje, kot smo najprej pričakovali. Trenutno ena izmed najbolj relevantnih serij na pretočnih platformah nadaljuje distopično štorijo po romanu Margaret Atwood. V štirih sezonah se je zelo osebna pripoved o June Osborne in njenem iskanju izgubljene hčerke nadgradila v pravo vojno proti fundamentalističnemu sistemu, ki v postapokaliptičnem svetu še zadnje plodne ženske daje v najem jalovi elitni kasti, da se ta lahko uspešno plodi še naprej. Za preživetje človeštva, porečejo, ko vsi le trpeče opazujemo razplet te strašljive drame.

Ker pa vam ne želimo razkrivati podrobnosti četrte sezone, skupaj poglejmo le nekaj najbolj navadnih dejstev o tej popularni seriji. Recimo …

  • Elisabeth Moss, ki igra June Osborne, v seriji nima niti kančka ličil. Avtor Bruce Miller je prepričan, da odsotnost ličil omoči Elisabeth bolj neposredno igro in še bolj izrazite obrazne geste in trzljaje.
  • Margaret Atwood, sicer Kanadčanka, je bila prepričana, da Kanada ne bi bila prepričljiva lokacija za tovrstno zgodbo, ker so ljudje tam preveč raznoliki, da bi kolektivno sledili tako ekstremni ideologiji.
  • … scene v seriji so oblikovane na podlagi kostumografije. Julie Berghoff, produkcijska oblikovalka, je povedala, da je vsaka soba izdelana kot dopolnilo različnim likom in kostumom, ki jih nosijo.
  • dekle so oblečene v rdeče zato, ker rdeča barva simbolizira porod? Prav tako pa je v ozadju še praktični razlog – če bi katera od deklet hotela zbežati, bi jo bilo v rdeči kuti veliko lažje opaziti.
  • … trgovina, kjer se odvijajo določene scene, je bila najtežji prostor za postavitev. Ženskam v izmišljeni republiki Gilead namreč bi dovoljeno brati, zato so morali izdelati več sto novih etiket za vse izdelke, ki so postavljeni na police v trgovini.

Mare iz Easttowna (Mare of Easttown)

Število sezon: 1 (5 epizod)

Mare ni Marko, ampak Kate Winslet, ki v tej kriminalni miniseriji nastopa kot detektivka Mare Sheehan. Če se vam je zdelo, da je Kate Winslet po objemu Leonarda DiCapria na Titaniku zdaj že davnega leta 1997 potonila v pozabo, je ta serija dokaz o njeni vsestranski igralski trpežnosti. 45-letna ameriška igralka prepričljivo dostavi ta napeti preplet dogodkov, ki se zvrstijo med preiskavo nedavnega umora najstniške mame.

Mare je resda lokalna junakinja (zaradi neke košarkarske tekme pred četrt stoletja), a se zdaj tu, ko brska po dokazih brutalnega umora, na vse pretege trudi ohraniti vsaj malce stabilnosti v svojem kaotičnem življenju. Nič kaj dosti junaškega ne najde več na križišču ločitve, žalosti zaradi sinovega samomora in stresa zaradi z drogami zasvojene hčerke. Ne boste verjeli, koliko se lahko zgodi v samo petih epizodah!

Nemogoče (The Nevers)

Število sezon 1 (6 epizod)

Preden zamahnete z roko, češ da imate fantazijskih junakov s supermočmi že vrh glave, naj vam le povemo, da takšne znanstvenofantastične serije še niste gledali. Tule se namreč ne boste družili z nabildanimi frajerji s strašljivo izrazitimi mednožnimi izboklinami v pretesnih pajkicah, ampak z druščino žensk iz viktorijanskih časov, ki svoje neslutene super moči uporabljajo za čudovito koreografiran boj proti raznovrstnim nasprotnikom. Misija? Da spremenijo svet, seveda. Za karkoli manj bi bilo nesmiselno navleči steznik.

Mayans M. C.

Število sezon: 3

Zagreti ljubitelji rohnečih motorjev Harley Davidson so po koncu kultne serije Sons of Anarchy potočili kolektivno solzo, potem pa sta Kurt Sutter in Elgin James leta 2018 najavila, da se akcija v fiktivnem svetu motorističnih band nadaljuje. Tokrat je v centru pozornosti bajkerski klub Mayans (M. C. torej pomeni Motorcycle Club), ki ga ljubitelji originalne serije že poznajo – Mayani so bili najprej nasprotniki Sinov anarhije, potem pa so postali njihovi zavezniki.

Štorija se odvija dve in pol leti po koncu prvotne serije v izmišljenem kalifornijskem mestu Santo Padre. Glavni pogon seriji daje čustveni naval maščevalne misije Ezekiela Reyesa. Lider udarne motoristične zasedbe želi najti ustrezno, čeprav precej ulično različico pravice za pastorka, ki mu je rivalska bajkerska banda ubila starše.

Romanca na poziv (The Girlfriend Experience)

Število sezon: 3

Vsaka od treh sezon predstavi različne ženske, ki so iz različne perspektive vpete v elitno 'escort' storitev. Storitev The Girlfriend Experience strankam ponuja prav to – izkustvo čisto pravega odnosa z dekletom, ki naročnika zadovolji tako seksualno kot tudi čustveno. A kot se za svet tovrstnih ponudb spodobi, ne gre vse po pričakovanjih. Premožne stranke ves čas tipajo, kako daleč prek roba dovoljenega lahko gredo, dinamika odnosov pa razkriva neki popolnoma neverjetni svet onstran seksualne permisivnosti, ob katerem lahko le držimo roko v zrak, ker imamo ves čas dodatna vprašanja.

V tretji sezoni se The Girlfriend Experience storitve nekoliko bolj akademsko loti Iris, študentka nevroznanosti, ki v svojem tehnološkem start upu želi raziskovati transakcijski svet plačljivih seksualnih storitev. In ker je tvoje raziskovalno delo tako sočno, je najboljši del seveda – terensko delo.

Fargo

Število sezon: 4

Vsaka sezona je čisto svoja, unikatna, ločena zgodba, zapakirana v impresivno krimi-komično pripoved na robu ameriškega ruralnega razuma. Četrta runda nas tokrat popelje v Kansas City v petdesetih letih, kjer se dva kriminalna sindikata koljeta za prevlado nad mestnim podzemljem. V ospredju prepričljivo vihra Chris Rock, ki v tej kriminalni fešti njemu sicer bolj ljube stand up odre zamenjal za udobni stolček šefa mafijske združbe, sestavljene iz črnskih migrantov, ki v krvoločnem boju za prevlado uporablja različne vprašljive prakse – od umorov z injekcijami morfija do nadvse inovativnega reševanja težav z dolžniki.

Naslovna fotografija: Profimedia