Oglasno mesto

Trije naenkrat

Ace Ventura
"Moje! Vse moje!"

Kdo je bil prvi igralec, ki je imel tri filme na prvem mestu lestvice Box Office v istem letu? Če bi ugibali, bi verjetno brskali med hollywoodskimi titani, kot so Tom Cruise, Tom Hanks ali Harrison Ford.

A dejansko se je to prvič v zgodovini Hollywooda zgodilo leta 1994, ko so se v enem letu na prvem mestu lestvice Box Office izmenjali trije filmi z Jimom Carreyjem v glavni vlogi: Maska (The Mask), Ace Ventura: Pet Detective in Butec in butec (Dumb and Dumber). Medtem ko so se drugi trudili uprizarjati pozabljene kralje, razvpite politike in akcijske junake, je Jim stavil na zelo enostavno pravilo – če je trapasto, se prodaja. Bravo, Jim.

Prva naslovnica

Charlie Chaplin
"..."

Uganete, kdo je bil prvi igralec, ki se je pojavil na naslovnici famozne revije Time? Prvi namig: bilo je leta 1925, dve leti po začetku izdajanja revije. Drugi namig: Bil je komik. Jasno, kdo drug kot Charlie Chaplin, ikona nemega filma dvajsetih let dvajsetega stoletja.

Čast, ki si jo je Charlie Chaplin vsekakor zaslužil, saj ga številni imenujejo za genija zgodnjega filma – frajer namreč ni blestel le kot igralec, ampak tudi kot režiser, scenarist in producent. Pod vse te vloge se je podpisal tudi pri svojem morda celo najbolj odmevnem filmu The Circus leta 1929.

V filmu in igri

Mark Hamill
Pričeska, ki je osvojila ZF svetove

Mark Hamill je prvi igralec, ki je bil na vrhu tako filmskih lestvic kot tudi lestvic videoiger. Na prvo mesto filmskih lestvic so se namreč svoj čas zavihteli vsi trije deli originalne trilogije Vojne zvezd (A New Hope, The Empire Strikes Back, Return of the Jedi).

Drugi del tega fascinantnega dosežka pa je Hamill izpolnil leta 1994, ko je nastopil v vlogi polkovnika Christopherja Blaira v videoigri Wing Commander III: Heart of the Tiger, eni najbolj uspešnih iger svojega časa, ki je brez težav zasedla prvo mesto prodajnih lestvic tistega leta.

Posmrtni oskar

Network
"Televizija ni resnica. Televizija je zabaviščni park."

Prvi igralec, ki je oskarja prejel posmrtno, je bil Peter Finch. Angleško-avstralski igralec je prestižni kipec filmske akademije prejel za vlogo televizijskega voditelja Howarda Beala v drami Network. Žal je Peter Finch umrl januarja 1977, med promocijsko turnejo za prav ta film.

Prvi milijon

Marlon Brando
"Najprej si bom kupil jahto. Ne, dve jahti. Ne, dvorec, ki ima v pristanu zasidrano jahto. Ne, dve jahti."
Oglasno mesto

Danes so igralci plačani več deset milijonov dolarjev na film, prvi igralec, ki je bil plačan več kot milijon dolarjev za vlogo, pa je bil – Marlon Brando. Veliko izplačilo je zacingljalo davnega leta 1962, ko je milijon dolarjev dejansko pomenilo izjemno količino denarja.

Plačilo, ki ga je prejel za vlogo v filmu Upor na ladji Bounty (Mutiny on the Bounty), je postalo precedens za prihodnost igralskih plač. Seveda se je Marlon Brando takrat s to mastno pogodbo instantno zalučal v titulo najdražjega igralca na sceni. Še to, ko smo ravno pri igralskih plačah. Uganete, kdo je bil najbolje plačani hollywoodski igralec v letu 2020? Dwayne Johson. Ja, The Rock. 87,5 milijona dolarjev je pobasal, od tega 23,5 milijona samo za Netflixov film Red Notice.

Prvi zaigrani orgazem

Hedy Kiesler
Hja, erotična romanca v tistem času je bila nekoliko bolj ... gosposka.

No, ja. Vsaj na velikem platnu. Verjamemo namreč, da ima fejkanje orgazmov sicer precej daljšo nepisano zgodovino. V filmske anale pa je Hedy Kiesler (pozneje preimenovana v Hedy Lamarr) zapisana kot prva igralka, ki je pred kamero zaigrala orgazem.

Leta 1933 je bil to izjemno kontroverzen trenutek, pripetil pa se je v češki erotično-romantični drami Ecstasy. Ravno zato, ker ni bil polnopravni pornografski film, je dvignil veliko prahu. Film je obsodil celo takratni papež Pij XI. in posledično italijanski distributerji niso nikoli odkupili pravic za predvajanje tega filma

Fotografije: Profimedia