Oglasno mesto

Kar nekoliko nenavadno je, da smo na ta film čakali toliko let. Zgodba o življenju in smrti Maurizia Guccija je namreč tako odštekana, da jo lahko pravilno uprizorijo samo v filmski izvedbi. Najboljše pri vsem tem pa je, da je režisersko taktirko prevzel vrhunski Ridley Scott.

Če mu je uspelo navdušiti z rimljanskimi pokoli v Gladiatorju, ni vrag, da nas ne prepriča tudi s to italijansko urbano bajko. Mimogrede, film je osnovan na knjižni uspešnici Sare Gay Forden z naslovom The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, And Greed – torej, v prevodu, senzacionalna zgodba o umoru, norosti, glamurju in pohlepu. 

Kdo?

Uf, talenta v tem filmu ne manjka. V vlogi 'črne vdove', divje žene Patrizie Reggiani, nastopa Lady Gaga, ki je bila leta 2018 nominirana za oskarja za vlogo v filmu Zvezda je rojena (A Star is Born). Kar pomeni, da ji lahko zaupamo, kajne?

Ob njej dejansko glavno vlogo Maurizia Guccija prevzema fantastični Adam Driver, ki se ga verjetno še najbolj spomnite kot Kyla Rena iz zadnjih treh delov sage Vojna zvezd. Manj verjetno je, da ste ga vmes gledali še v romantični uspavanki Marriage Story. Če ste ga, nič ne zamerimo – glede na ekstatične odzive kritikov, je bil film verjetno kar užiten.

A to še zdaleč ni vse. Vlogo Maurizievega očeta Rodolfa Guccija je prevzel britanski multitalent Jeremy Irons, Maurizievega brata Alda Guccija pa uprizarja velikan Hollywooda Al Pacino! Tu je še Jared Leto kot Paulo Gucci, sin Alda Guccija.

Menda naj bi ta zvezdniški ansambel dopolnjevala še Reeve Carney, ki se je prej potikal po seriji Penny Dreadful, in Jack Huston (viden v filmu Ben-Hur in seriji Boardwalk Empire), ki ima vsekakor tisti tipični videz italijanskega frajerja. Ta dva igralca za zdaj še nista dejansko potrjena kot del igralske zasedbe.

Kdaj?

Danes se pogovarjati o datumih je zelo tvegano, ker je vse pogojeno s tem, kako intenzivno v danem trenutku kašlja svetovna populacija. Če bo pandemija dopustila, naj bi bil na voljo letos novembra, ob praznovanju 100. obletnice modne hiše Gucci

Po besedah distributerja Karantanija Cinemas, naj bi film v slovenske kinematografe prišel 25. novembra, svetovna premiera pa je trenutno zabeležena za 24. november.

House of Gucci
Vse poti vodijo v Rim - in v hišo Gucci

Kako bo film dejansko na voljo drugje po svetu, pa ni še popolnoma jasno. V Veliki Britaniji je recimo že napovedano, da bo prvi možni ogled v zaprtih kinih šele 17. maja, ko naj bi že imeli predviden tudi slavnosten dogodek z režiserjem Ridleyjem Scottom in Lady Gaga. Kar se zdi precej nujno, saj nas seveda vse zanima, kako bo Gaga oblečena na rdeči preprogi. 

Zgodba

Če o zgodbi modne hiši Gucci ne veste ničesar, potem ta del izpustite in se pustite presenetiti. Vsi drugi s klikom preprosto odpravite očrnjeni pokvarek, ker tako ali tako veste tiste najbolj bistvene stvari, ki bodo tudi del filmske zgodbe. 

Zgodba filma House of Gucci se začne s poroko Patrizie Reggiani in Maurizia Guccija, dediča modne hiše, ki jo je ustvaril Guccio Gucci. Leta 1985, 20 let po poroki, se je Maurizio odločil, da bi svojo Patrizio menjal za mlajši model in dolgoletni zakon je razpadel. Deset let pozneje, torej leta 1995, je Maurizia na stopnicah njegove poslovne stavbe v Italiji umoril plačani morilec.

House of Gucci
Okej, vsi so malce sumljivi - in ja, ta na levi je Jared Leto!

Zgodba nato sledi sojenju Patrizii Reggiani, ki je bila obtožena, da je naročila umor svojega bivšega moža. Spoznana je bila za krivo in posledično obsojena na 26 let zaporne kazni. Po 18 letih v zaporu so jo leta 2016 predčasno izpustili, ker se je za zapahi menda lepo obnašala. 

Patrizia je danes seveda strašno nesrečna, ker se ta film obeta na ogled svetovnemu občinstvu. Pravi namreč, da ni prav, da nekdo "krade identiteto družine, da bi s tem zaslužil". So pa tudi člani družine Gucci prosili Ridleyja Scotta za spoštovanje zasebnosti pri ustvarjanju filma, saj so se bali, da bi projekt razkril preveč zasebnih informacij tako o Mauriziu kot tudi o njegovih bližnjih.

Lokacije

Tu ne bo prav veliko presenečenj – film so v celoti posneli v Italiji, domovini modne hiše Gucci. Zakaj bi komplicirali, mar ne? Snemanje se je začelo v Rimu, kar je na Instagramu objavila tudi Lady Gaga, se bomo pa v zgodbi sprehodili tudi do mesta Gressoney v italijanskih Alpah.

House of Gucci
Snemalo se je tudi na famoznem jezeru Como

Fotografije: Profimedia