Viggo Mortensen

Prisrčni tatuji niso vse, kar je igralcem ostalo v spominu s snemanja verjetno najbolje fantazijske trilogije Gospodar prstanov. Naš dragi Aragorn si je na snemanju pridelal še eno zgodbo o lahkotnem pohabljanju, saj si je med snemanjem masovne bitke v delu Dva stolpa (The Two Towers) odbil del prednjega zoba.

Viggo Mortensen
"Lepilo za zob ni del originalne zgodbe o Srednjem svetu. Pokličite agenta."

Očitno pa je bil Viggo takrat že tako zasidran v vlogo neustavljivega borca, da se za to poškodbo ni kaj dosti zmenil. Prosil je le, ali mu odlomljeni del lahko zalepijo nazaj na preostanek zoba, da bi vestno nadaljeval snemanje scene.

Režiser Peter Jackson je njegovo požrtvovalno prošnjo zavrnil, najbrž tudi zato, ker ni hotel, da glavnemu igralcu nenadoma poskoči zavarovalna premija. Snemanje so ustavili, Viggo pa je za en dan Srednji svet zamenjal za ortodontsko ambulanto.

Daniel Craig

Daniel Craig
"Bond. James Bond pri aparatu. Ne, ne žvižgam, prednja zoba mi falita."

Prvič v zgodovini bi lahko imeli škrbastega Jamesa Bonda in tako bi najbolj spogledljiva vohunska akcija instantno postala najbolj nenavadna komedija. Daniel Craig si je namreč med snemanjem borbene scene za film Casino Royale nesrečno izbil zgornji enici. Brez najbrž najbolj ključnih sekalcev Bonda seveda nihče ne bi jemal resno, zato jo je Daniel – po poročanjih je bil sicer po poškodbi povsem miren – urno ucvrl k najboljšemu zobozdravniku v Londonu.

Burt Reynolds

Gledalci smo po ogledu preživitvene groze v legendarnem filmu Odrešitev (Deliverance) morda odšli z nepopravljivimi mentalnimi poškodbami (čeprav je bil film posnet že davnega leta 1972, je določene brutalne scene še danes težko gledati), veliko bolj fizične posledice pa so zaznamovale Burta Reynoldsa, prvo kocino te močvirske gonje.

Burt Reynolds
"Fantje, ali sem se nasadil na skalo ali pa se mi dela še ena ritna luknja."

Burt je pač dec. Ta pravi dec. Ko so mu med snemanjem predlagali, da za kadre, ko ga neusmiljeno nosijo brzice, uporabijo primerno okosmateno lutko, je čvrsti Burt le odkimal in s prstom pokazal nase (tole samo predvidevamo, da se je tako zgodilo). Sceno na brzicah je velel posneti kar iz prve roke – a je za to tudi plačal. Med premetavanjem po neusmiljenih brzicah je priletel na skalo in si nalomil trtico. Pozneje je povedal, da ga je bolečina spremljala še desetletja.

Johnny Knoxville

Johnny Knoxville je v bistvu prej kaskader kot igralec. Proslavil se je z MTV-jevo norišnico Jackass, ki je iz serij postala film in vsi smo se samo čudili, kako ta franšiza ni producirala več smrtnih žrtev. Vsi nastopajoči, z Johnnyjem na čelu, so namreč ves čas počeli najbolj skrajne norije, ki so se venomer končale vsaj v bolečini, če ne kar v nezavesti.

Johnny Knoxville
Le kaj gre lahko narobe? (Pokvarek: Vse.)

A tista prava, trajna poškodba, je za Johnnyja prišla na snemanju filma Action Point. Res škoda, da se je Johnny potem skorajda pokončal na snemanju filma, ki ga nihče ni gledal, tisti, ki so nanj slučajno naleteli, so mu pa prisolili tako gnile ocene, da naslov še danes drži obupno oceno 15 % na agregatu Rotten Tomatos.

Komedija, v kateri nori lastnik zabaviščnega parka ponuja vožnje brez varnostnih ukrepov, je za Johnnyja bila nora tudi v zakulisju. Po neštetih udarcih, padcih in drugih kaskaderskih podvigih, ki jih je počel, si je na snemanju nekega dne useknil nos – pri tem pa mu je levo oko zdrknilo iz jamice. Razlog? Kosti okoli očesne jamice je imel od vseh pohabljanj že popolnoma uničene. Se je splačalo za tisto oceno 0,5/5 na Indiewire, kajne?

Kate Winslet

Kate Winslet
"Tule si imela modrico, pa tule, pa tule. Pa tu spodaj tudi, ampak to smo potem šele v tisti sceni v avtomobilu videli."

Nismo povsem prepričani, ali je bila Kate Winslet med snemanjem Titanika le tako zelo predana ali preprosto neverjetno štorasta, a uboga revica se je med tekanjem po potapljajoči se ladji kar naprej zaletavala v rekvizite in se pri tem tolikokrat poškodovala, da so jo med kadri začeli fotografirati, da so sploh lahko sledili njenim poškodbam in jih primerno zakrivali, ker bi se sicer med scenami nekonsistentno pojavljala z več buškami in modricami, kot jih je imela dva kadra prej.

Vse te poškodbe niti niso bile tako zelo nedolžne. V neki točki je Kate tako močno poškodovala komolec, da si je odškrtnila košček kosti.

Uma Thurman

Vrhunska morilska parada Ubila bom Billa (Kill Bill) je vključevala kopico kaskaderskih podvigov in tesno koreografiranih bojev, a trenutek, ko je Hollywood skorajda izgubil Umo Thurman, se je dejansko zgodil med snemanjem divje vožnje z avtomobilom.

Uma Thurman
"Še tale ovinek in z mojo predrago katano sva na cilju ..."

Krivda bi bila povsem na strani režiserja Quentina Tarantina, ki je Umo Thurman prepričal o nadvse nevarni kaskaderski vožnji – in ker igralka seveda ni bila vešča norih, visokooktanskih manipulacij, se je vse skupaj končalo s hudim karambolom. "Volan je bil pritisnjen ob moj trebuh, noge pa sem imela spodvite pod stol," se je pozneje v intervjuju spominjala poškodovana Uma.

Shia LaBeouf

Shia LaBeouf
"Razmišljam, da bi te šrapnel zadel s tiste smeri." - "Mike, po mojem je bolje, če prileti od tam, ker moj levi profil mora po pogodbi ostati nedotaknjen."

S Transformerji ni heca, kar je na lastni lobanji izkusil Shia LaBeouf. Na snemanju druge inštalacije milijardne franšize Transformers: Maščevanje padlih (Transformers: Revenge of the Fallen) je takrat 21-letnemu Shii skozi prednji del čela priletel oster košček razstreljenega rekvizita. Brazgotina je ostala, prav tako pa zelo verjetno strašljiva opomba kirurga, ki mu je povedal, da če bi košček letel pol centimetra niže, bi bil Shia po tej nesreči popolnoma slep.

Fotografije: Profimedia