Kaj in kdaj?

Četrta Matrica je naslovljena The Matrix Resurrections in prihaja kot narativno nadaljevanje zadnjega dela trilogije (The Matrix Revolutions), ki smo ga gledali davnega leta 2003. Premiera se obeta 22. decembra letos, je pa to vsekakor film, ki si ga moramo ogledati v kinu.

Oglasno mesto

Hej, samo ena od sester Wachowski?

Prvo Matrico sta režirala brata Wachowski, ki sta potem postala sestri Wachowski, četrta Matrica pa je prvi projekt, pri katerem ne bosta sodelovali obe. Če je osnovna trilogija bila enotno delo dveh ustvarjalnih misli, zdaj vse vajeti prevzema Lana. A ni čisto sama. Ob njej je impresivna filmska ekipa, ki vključuje tudi Davida Mitchlla (avtor romana Cloud Atlas) in Aleksandarja Hemona (bosansko-ameriški igralec, esejist in pisatelj, avtor romana Nowhere Man). Odbitih miselnih zapletenosti in globokih filozofskih vprašanj torej ne bo manjkalo.

Kje je Lilly Wachowski?

Lilly ima menda polne roke dela s serijo Work in Progress, kjer se podpisuje kot izvršna producentka, scenaristka in režiserka. Je pa pred kratkim v intervjuju povedala tudi, da se zadnje čase veliko posveča sami sebi – še vedno ni čisto ozavestila tranzicije iz moškega v žensko, obenem pa je sestri udarila še nenadna smrt obeh staršev. Ideja, da bi šla v tem trenutku delat nekaj, kar je v bistvu že naredila, ji ni dišala.

Pod kaj sta Wachowski v bistvu sploh še podpisani?

Sestri Wachowski sta doslej vse počeli skupaj. Da je Lara sedaj brez Lilly, seveda ni nič tragičnega. Morda je celo dobra novica – če smo čisto fer, ustvarjalne magije, kot sta jo imeli s prvo Matrico, nikoli več nista uspeli ponoviti. Druga in tretja Matrica sta bili tako pri kritikih, kot pri gledalcih sprejeti s precej neodobravanja, vsi nadaljnji filmski projekti pa so bili več ali manj spregledani.

Recimo adaptacija stripovske politične akcije V for Vendetta ali pa bizarna akcijska komedija Speed Racer, za katero sta sestri trdili, da je ljudje in kritiki preprosto niso razumeli. Podpisani sta tudi pod film Ninja Assassin. Ga niste gledali? Nič hudega.\

Nekoliko bolj optimistično smo pričakovali vesoljsko opereto Jupiter Ascending z Milo Kunis in Channingum Tatumom (ter Seanom Beanom, prepričani, da karkoli z vrlim ata Starkom ne more biti slabo), a se je tudi ta, estetsko sicer impresiven projekt, izkazal za še eno narativno zmešnjavo. Na Rotten Tomatoes ima danes oceno 27%.

Polarizirano se je javnost odzvala tudi na težko pričakovano filmsko adaptacijo romana Cloud Atlas. Tu se je sprva zdelo, da vse štima – glasba, fotografija, vizualni slog, igralska zasedba. Celo zagon ekipe je bil navdušujoče energičen. Na filmskem festivalu v Torontu so potem celo prejeli stoječe ovacije. A kolikor se nam je postreglo užitno vizualno doživetje, ni bilo moč spregledati, da v ozadju tiči glomazna štorija s preveč kompleksnimi zapleti, povezavami med liki in simboliko, da bi lahko vse strnili v en film.

Kaj to pomeni za Matrico 4?

Z dvema dodatnima filozofoma na krovu upamo, da se Matrica 4 ne spremeni v preveč kompliciran hibrid med Cloud Atlasom in Izvorom (Inception). Obe sestri Wachowski ljubita zgodbe znotraj zgodbe, kompleksne prispodobe in vprašljive narativne zaključke.

Vedeti moramo, da se Matrica 4 bori s slabim priokusom, ki sta ga pustila drugi in tretji del trilogije. Brez karizmatičnosti celotno osnovne ekipe in s pretiranim osredotočanjem filozofska vprašanja, lahko Matrica 4 hitro postane novi Cloud Atlasnadvse ambiciozen projekt, ki skuša zlesti v premajhne čeveljce. Revolucije, kot jo je leta 1999 v filmski industriji in v naših glavah naredila čisto prva Matrica, se pač ne bo dalo kar tako ponoviti – ali kopirati.

Matrica 4
Takole bomo v prihodnosti direktno priklopljeni na TikTok

Kdo od igralske zasedbe se vrača v Matrico?

Ni Matrice brez Neota. Keanu Reeves ostaja v glavni vlogi, z nastopom v strelsko-pretepaški trilogiji John Wick pa je poskrbel, da njegova kungfujevska koreografija ni zarjavela. Podpisni videz v vlogi vedno malce sitnega Wicka – dolgi črni lasje, brezbrižen pogled, depresivno črna oblačila – so potem očitno kar kopirali v četrto Matrico. Zakaj bi drezali v perfekcijo, kajne?

Keanu Reeves
John Wick? Neo? Thomas Anderson? Ko Keanu Reeves postane ikona vseh svojih likov

Carrie-Anne Moss se vrača kot Trojica (Trinity), Jada Pinkett Smith kot Niobe (v napovedniku je sicer ni), Daniel Bernhardt kot agent Johnson (manjša vloga v drugi Matrici) in Lambert Wilson kot 'Merovingian', tihotapec z informacijami, ki smo ga gledali v drugi in tretji Matrici (Reloaded in Revolutions).

Koga ne bo?

Agent Smith je svojo zgodbo končal, tako da prvi med vilinci v Gospodarju prstanov in ikona med filmski zlobci v Matrici, odlični Hugo Weaving, ne bo več del zgodbe. Kar le pomeni, da bomo morali svoj gnev obrniti proti drugemu zlobnežu. Razlog za njegovo odsotnost ni to, da je že v originalni trilogiji fasal dovolj udarcev, ampak mu urnik preprosto ni dovolil sodelovanja.

Prav tako se ne vrača Laurence Fishbourne kot impresivni Morpheous. Njega presenetljivo k projektu niti niso povabili. "Boste morali vprašati Lano Wachowski, zakaj se Morpheus ne vrača, ker na to sam nimam odgovora," je Fishbourne povedal za revijo Collider. Mimogrede, če ste tu posumili na videoigro The Matrix Online iz leta 2005, v kateri Morpheus umre, naj dodamo, da so za zdaj uradni deli zgodbe le prvi trije filmski deli in animirana serija The Animatrix. Morpheus je torej še kako živ – le ni nam čisto jasno, kam so ga skrili.

Matrica 4
"Zobaj sine, zobaj! Rdeča ali modra?"

Kdo pride na novo?

Kopica novih obrazov se bo zvrstila na obeh straneh rdeče tabletke. Yahya Abdul-Mateen II (iz serije Watchmen) in Jessica Henwick (iz Iron Fista) prevzemata ključni vlogi ob Keanu Reevesu, kot se spodobi, pa sta oboroženi z divjim arzenalom težkega strelnega orožja in dobro namerjenih udarcev.

Med bolj vpadljivimi novimi obrazi je tudi Neil Patrick Harris kot psihiater, pri katerem si možgane čisti Thomas Anderson – Keanu Reeves zunaj Matrice.

Ob njih pa so med opaznejšimi še Christina Ricci, Priyanka Chopra, Andrew Caldwell, Max Riemelt in Ellen Holman.

Kaj pa zgodba?

Tu je še precej nejasnosti. V napovedniku se zdi, kot da gledamo prvo Matrico, posneto na novo. Vsi ikonični momenti so vključeni – pretepaški trening z eksplozivnim zaključkom, rdeča in modra tabletka, tetovaža zajčka, agenti, ki se morfajo v policijska telesa, in seveda Neo, ki pokuka v zakulisje matrice. Čeprav mu njegov psihiater očitno predpisuje redno dozo modrih tabletk. Ki jih Neo v nekem trenutku seveda preneha jemati, da lahko dobimo film. Takrat začne opažati, da ni vse tako, kot se zdi.

Matrica 4
Če ima vas psihiater med terapijo takšno obutev, zamenjajte psihiatra

A to vseeno ni prva Matrica, posneta na novo. Naši znani liki imajo nove moči. Upogibajo matrico po svoji volji, spreminjajo pravila, ni pa čisto jasno, kakšna nevarnost jim dejansko preti. Roboti, ki nam v možgansko deblo pumpajo matrico, so ponovno zagnali obrambne sisteme. Vse kaže, da se je premirje med človeštvom in mašinami končalo. Razen, če je to le krinka za neko bolj zapleteno situacijo. Napnite možgančke, tole bo hujši trip kot nedeljski sudoku.

Čakajte, kako se je že končala tretja Matrica?

Razumemo, kar nekaj let je minilo, odkar smo gledali tretji Matrico (The Matrix Revolutions), tako da smo tudi sami morali na osvežilni kurz. Naj spomnimo: na koncu trilogije je matrica ponovno zagnana, kot reboot na računalniku, ljudje, ki so bili prej kot baterije priklopljeni v izmišljeni svet, pa so odklopljeni. V tistem trenutku jim je ponujena možnost; če želijo, lahko ostanejo v matrici, lahko pa jo zapustijo. Želite živeti v lažnih sanjah ali biti budni in se soočati z grenko realnostjo? Ni treba takoj odgovoriti.

V napol uničenem svetu filmske Matrice lahko predvidevamo, da se je kar nekaj ljudi odreklo realnosti in se želelo vrniti v matrico. Ko ti roboti ustvarijo totalno razdejanje, je včasih lažje samo zajadrati v lepe sanje, kot pa pospravljati vso to nesnago. A kako so ti ljudje ostali vpeti v matrico? Poglejte napovednik še enkrat – tisti kader v dvigalu, kjer Neo gleda navzgor, medtem ko vsi drugi strmijo v zaslone svojih telefonov. Je to zelo prefinjen komentar na našo obstoječo realnost? Smo morda že vpeti v matrico, le da je tokrat niso skovali roboti, ampak kar mi sami?

Fotografije: Profimedia