Naj vas kar takoj potolažimo – nikoli ni napačen čas, da začnete gledati serijo Doctor Who. Sploh pa ni napačen čas prav zdaj, ko se obeta čisto nova sezona v šestih delih, podnaslovljena Flux. Trinajsta sezona po vrsti, odkar so serijo leta 2005 ponovno oživili (sicer pa že 39. sezona v tej dolgoletni sagi). Da boste ujeli premiero in boste tako med prvimi, ki bodo klepetali o novih pripetljajih znamenitega popotnika v času, le poskrbite, da imate v programski shemi program BBC First in si potem rezervirajte čas 19. novembra.

Kdo je torej doktor v Doctor Who?

Doctor Who, kot osrednji protagonist serije, prihaja s planeta Gallifrey in v časovni kapsuli lahko potuje kamorkoli in v katerokoli časovno obdobje. Njegova misija je, da poskrbi, da se ključni dogodki zgodijo tako, kot se morajo zgoditi. Zanimata ga politika in zgodovina, zanimajo ga vojne, zanima ga vzdrževanje reda, čeprav na morda nekoliko kaotičen način. Kar pri doktorju najbolj navduši, pa je seveda njegovo reševanje težav – s širokim poznavanjem peripetij z vseh koncev vesolja so nekonvencionalne poteze pogosto najboljša rešitev. Gre tja, kjer ga (oziroma jo) potrebujejo in ko ga potrebujejo.

Oglasno mesto

Kako to, da je Doctor Who ženska, če je bil včasih moški?

Avtorji serije (Sydney Newman, C. E. Webber in Donald Wilson) so v podstat doktorja zapisali odlično zanko za njegovo nenehno reinkarnacijo. Ko je Doctor Who blizu smrti, večno slovo pretenta s trikom, ki je zapisan v njegovo biologijo. Imenuje se 'regeneracija', postopek, v katerem Doctor Who kanalizira izjemno nevaren sunek energije, prek katere se na novo zapiše njegova biološka tvorba in tako pridobi prenovljeno telo – to telo pa je vedno drugačnega videza.

S tem imamo tudi zelo jasno razlago, zakaj se v desetletjih serije Doctor Who igralci v naslovni vlogi spreminjajo in kako je lahko po številnih sezonah leta 2018 naslovno vlogo prvič prevzela ženska, Jodie Whittaker, ki pa se s prihajajočo sezono tudi (zelo verjetno) poslavlja. Ob prihodu naslednje regeneracije oboževalci vedno nestrpno pričakujejo, kdo bo naslednji Doctor Who – britanski igralci pa po tiho upajo, da bi prav njih doletela ta čast.

Doctor Who
Jodie se je v naslovni vlogi doktorja Who dobro znašla, a vse kaže, da se bliža njena 'regeneracija'

Kdo so ljudje, ki se smukajo okoli doktorja?

Čeprav je Doctor Who osrednji protagonist serije, pa zaradi svoje posebnosti (dejstvo, da je z drugega planeta, da lahko potuje v času in da je praktično nesmrten) ni lik, s katerim se gledalec najlažje poveže. Za to relacijo poskrbi Whojev kompanjon, družabnik, nekdo, ki ves čas spremlja doktorja in njegovi kaotični neverjetnosti ponuja človeški kontrast in miselno ravnotežje.

Ti spremljevalci v družbi doktorja se ravno tako redno menjajo, njihovi odhodi pa so vedno vsaj malce žalostni, če ne celo dramatično šokantni. So ravno tako esencialni del serije, saj se gledalci z njimi najlažje poistovetimo, ko poskušajo naenkrat biti doktorjevi prijatelji, sodelavci, pomočniki in psihologi, a so dejansko vedno v senci doktorjevih nadzemeljskih moči.

Doctor Who
Ko potuješ skozi čas in vesolje, je fino imeti par zanesljivih 'kompanjonov'

Najbrž so v seriji tudi negativci?

Seveda. Zlobneži predstavljajo tretji steber serije – če govorimo o tem, kdo bo naslednji Doctor Who in koliko se govori o tem, kdo bo njegov (ali njen) naslednji kompanjon, toliko se tudi vedno ugiba, kdo bo naslednji zlikovec, ki bo poskušal rušiti časovni red vesolja.

Aktualni seznam zlobe, proti kateri se je skozi desetletja boril Doctor Who, je precej zajeten, pri tem pa izstopajo nekateri, ki so se oboževalcem serije še posebej vtisnili v spomin, predvsem zato, ker so doktorju predstavljali zajeten izziv – in včasih celo skorajšnjo pogubo.

Da boste razumeli reference, ki se pojavljajo skozi serijo, morate tako najprej vedeti za daleke in kibermane, genocidni vesoljski rasi, ki si želita preoblikovati svet po svoji bolestni zamisli. Daleki bi radi uničili vse življenjske forme, ki jih klasificirajo za manjvredne, kibermani pa želijo vse druge rase asimilirati v svojo kiborško biologijo. Ikonični nasprotniki doktorja ostajajo nepremagani in predstavljajo najbolj destilirano antitezo njegovi osebni filozofiji miru, reda in sožitja.

Doctor Who
Nenavadnih entitet v univerzumu doktorja Who vsekakor ne primanjkuje

Potem pa je tu še impresivni The Master, skorajda legendarni zločinec v univerzumu Doctor Who, ki so ga v desetletjih prav tako predstavljali različni igralci. Je gospodar časa, tako kot doktor sam, le da želi svoje moči uporabljati za sejanje kaosa in zlobe. Mojster najbolje ve, kako doktorja zvabiti v strašanske konflikte z uničujočimi posledicami. The Master je Doctorju Whoju to, kar je Joker Batmanu.

Okej, želim gledati – kje naj začnem

Serija se tehnično deli na dva dela – klasični del in moderni del. Če vas mika celotna sfera in verjamete, da imate voljo, čas in željo gledati vseh 850-in-nekaj epizod, ki so se nanizale v zadnjih 58 letih, lahko začnete na začetku z Williamom Hartnellom kot prvim doktorjem v čisto prvi epizodi z naslovom An Unearthly Child. A pozor, nekaj starejših epizod je za vselej izgubljenih.

Moderni del se šteje od sezone, ko je v čevlje doktorja stopil Christopher Eccleston kot 9. doktor. Tule bo iskanje vsebine nekoliko lažje in ne bo vključevalo nekonsistentnih virov, prijavljanja na šest različnih vsebinskih platform in lova za danes že pozabljenimi medijskimi zapisi.

Dober način pa je tudi, če se vržete neposredno v najnovejšo serijo, ki jo lahko spremljate na BBC First (preverite, ali je program v sklopu vaše programske sheme), doživite najnovejših šest epizod zdaj že vizualno nadvse impresivne serije Doctor Who in preverite, kako hitro vam zleze pod kožo. Morda pa potem že kmalu začnemo skupaj ugibati, kdo bi lahko bil naslednji Doctor Who.

Fotografije: Profimedia