Društvo mrtvih pesnikov (1989)

V originalu: Dead Poets Society

Zakaj ravno ta film: Ker bi vračanje v izobraževalne ustanove moralo slediti idealu neusahljive strasti po znanju, raziskovanju in spoznavanju novih obzorij. Pa tudi zato, ker je film prejel oskarja za najboljši izvirni scenarij. Je pa tudi fino, da poznate film, ki je vir neštetih novodobnih referenc, vključujoč tisti 'o, kapitan, moj kapitan.'

Najljubši citat: "Ne ozirajte se na to, kar vam bodo povedali. Vedite samo, da so besede in ideje tiste, ki spreminjajo svet."

Oktobrsko nebo (1999)

V originalu: October Sky

Zakaj ravno ta film: Ker lahko postaneš inženir NASE, čeprav je bil ati rudar. In ker je film posnet po resnični zgodbi. Trik je samo v tem, da se zoperstaviš očetu in da si res prebereš čim več knjig o fiziki in inženirstvu.

Najljubši citat: "Včasih ni dobro poslušati drugih. Je bolje prisluhniti navznoter."

Fantastični Gospod Fox (2009)

V originalu: Fantastic Mr. Fox

Zakaj ravno ta film: Ker menimo, da kot igralec dokažeš svoje spretnosti šele tedaj, ko nisi dober samo v vlogah agentov CIE in zdravnikov, ampak takrat, ko znaš v nulo zadeti značaj lisice. In ker ni jeseni brez vsaj enega filma izpod taktirke Wesa Andersona, če pa svoj glas doda še Meryl Streep, potem res nima smisla odlašati.

Najljubši citat: "Pa me ja ne zapeljuje psihopatska podgana?"

Pri sedemnajstih (2016)

V originalu: The Edge of Seventeen

Zakaj ravno ta film: Samo toliko, da se spomnimo, kako zares bolj brihtna in senzibilna je generacija, ki je privekala na svet za nami. Aja in ker imamo radi Wooda Harrelsona. Netflix je film sicer odstranil s platforme, a verjamem v vaše iskalne sposobnosti, da locirate tale biser in si pogledate ganljivo zgodbo o mladi Nadine, ki v spirali težav z mamo in bratom zaveznika najde v svojem očetu.

Najljubši citat: "Na svetu sta dva tipa ljudi. Tisti, ki naravno blestijo v vsem v življenju. In tisti, ki bi jih najraje videli v veliki eksploziji."

Čudoviti dan v soseski (2019)

V originalu: A Beautiful Day in the Neighborhood

Zakaj ravno ta film: Ker je mala šola prijaznosti. In ker nihče prijaznosti ne more utelesiti bolje kot Tom Hanks. Vsi poznamo kakšnega cinika, morda nekateri med vami celo specifično poznate kakšnega ciničnega novinarja (sama ne bom tule omenjala nikogar, ampak lahko bi), zato boste v tej zgodi zagotovo odkrili veliko vzporednic z vsakdanjimi osebnostnimi trenji. In ta Hanksova rdeča jopica. Ta čudovita, električna, jesenska, čarobna rdeča jopica ...

Najljubši citat: "Slava je beseda s petimi črkami. Bolj kot to je pomembno, kaj z njo lahko naredimo."

Naslovna fotografija: Profimedia