#1 Prijateljstvo je ena najbolj dragocenih odnosov v naših življenjih

Ne, prijatelji niso ljudje, ki jih vidite enkrat na teden na kavi in z njimi tračarite o sodelavcih ali sosedih. To so samo interesne skupine. Seks v mestu nas poduči o konceptu prijateljstva. Ko se recimo Samantha ponudi, da čuva Mirandinega otroka, čeprav ne mara otrok.

Prijatelji priskočijo na pomoč, ko je nujno – kot Charlotte, ko je Carrie posodila denar, da si je lahko kupila stanovanje (in preprečila izselitev). Carrie in druge so podprle Mirando, ko ji je umrla mama. Ker so vedele, kako. »Ve dekleta ste ljubezni njenega življenja; tip je lahko srečen, če pride na četrto mesto,« je Živina nekoč povedal, kako Carrie vidi svoje prijateljice. Malce več kot le občasna kava, kajne?

Oglasno mesto

#2 Bodite, kdor ste – in se za to ne opravičujte

Če se boste ves čas obremenjevali, kaj si o vas mislijo drugi, boste potrebovali veliko papirnatih robčkov in precej prostega časa. Ali kot pove Samantha: »Če bi se obremenjevala, kaj vsaka psica v New Yorku govori o meni, ne bi nikoli odšla iz stanovanja.« Samantha brez filtra, pač.

A ima prav. Bolj se ukvarjamo s tem, kaj si drugi mislijo o nas, bolj v sebi kopičimo anksioznost, bolj se v družbi počutimo neugodno in vedno bolj se hočemo skrivati pred očmi javnosti. Naj bo vodilo prav Samantha, ki po vseh vzponih in padcih za svoj prav postane destilat svoje filozofije – išče stvari, ki jih ona hoče početi, reče to, kar ji pade na pamet, in v svojo bližino spušča zgolj ljudi, za katere ve, da ji bodo prijali. In nič drugega.

#3 Nobene potrebe ni, da sta bivši in zdajšnji partner prijatelja

Carrie v času njene zgodbe Seks v mestu pretresata dve veliki ljubezni: Živina in Aidan. Ko se začne nekaj z enim, prileti drugi in gre vse v  franže. Ko je Carrie v resnem razmerju z Aidanom – in Aidan dobi svoje mesto tudi v najnovejši inštalaciji In kot bi mignil (And Just Like That) – Živini zabiča, da se mora spoprijateljiti z Aidanom ali pa ne more ostati v njenem življenju. In kaj se zgodi?

Poskus prijateljstva, ki se prelevi v štorast pretep v blatu sredi gozda. Saj je luštna ideja, da bi z bivšimi in zdajšnjim živeli kot eno veliko kardashiansko pleme, a to je lahko le televizijski šov. Preteklost naj ostane preteklost.

Seks v mestu
Ta trenutek najbrž ne potrebuje še njenega bivšega, eh?

#4 Z drugimi se nima smisla primerjati

Carrie smo spoznali kot kolumnistko, ki se je razvila v pisateljico, v reinkarnaciji serije pa je pisano besedo zamenjala za govorjeno – zdaj vodi svoj podkast in je seveda bolj slavna kot kadarkoli prej. A če je Carrie imela kakšno karierno stalnico, je to bil vsekakor kreativni pristop k delu. In delovnemu procesu. Namesto da je delala več, je poskušala biti boljša kot drugi. Drugačna. Tudi ko so vsi okoli nje postajali vedno bolj enaki drug drugemu. A Carrie se ni primerjala. Vodila je svojo pot, imela svoje cilje in ti so zahtevali, da ostane zvesta svojim prepričanjem in svojemu ustvarjalnemu ritmu.

#5 Včasih se je treba tudi malce razvajati – no, mogoče več kot samo včasih

Rutina nam je poznana, zato jo imamo radi. A rutina lahko tudi utruja, ker jo hitro pozabimo vsaj toliko zaustaviti, da se malce posvetimo tudi sebi. Da se pocrkljamo. Da namesto dnevnega sendviča pred računalnikom raje zaužijemo kakšen fin piščančji file z zelenjavo na žaru. Da svoje utrujeno telo kdaj odložimo na masažno mizo namesto na kavč. Da si kupimo tisti Playstation, o katerem samo sanjamo, ali pa tisto veliko televizijo, ker bi novi Seks v mestu (in druge fine naslove s HBO) radi gledali, kot se spodobi. Crkljanje – v mejah razuma, seveda – je blagoslov za telo in dušo.

#6 Če imate danes slab okus za oblačenje, to ne pomeni, da ga boste imeli vedno

Miranda je bila v prvih sezonah v vseh možnih modnih prekrških. Ne vemo sicer, ali je bil to del njene celotne podobe ali le serija kostumografskih kiksov, a ubožica je bila večino prvih epizod prisiljena preživeti kot hodeči modni harakiri.

Seks v mestu
No, veliko bolje, kot je bilo na začetku, kajne Miranda?

Potem pa je sčasoma le našla svoj pravi slog. Nekje v bolj konservativnem, elegantno-poslovnem svetu, je Miranda našla Mirando. Če ste ob tem ravnokar pomislili, da vaše hlače na korenček, ki se končajo kakšnih pet centimetrov nad gležnji, in šolenjci v slogu londonske aristokracije 18. stoletja morda vendarle niso vrhunski presežek hipsterske mode, ste na dobri poti, da se kmalu začnete oblačiti bolje.

#7 Če kaj ni jasno – vprašajte

Nihče ne pričakuje, da boste vedno vse vedeli. Charlotte je med dekleti iz serije Seks v mestu najbolj nedolžna, morda bi lahko rekli, da tudi najbolj naivna. A je v tej svoji naivnosti tudi izredno radovedna. Pripravljena se je učiti, zato vedno postavlja vprašanja, tudi ko ve, da ji bo morda odgovor ponudila Samantha in ji zato uničila zajtrk.

Seks v mestu
Nekdo je Charlotte pozabil povedati, da se mora starati ...

A tako dobiva informacije, ki jih potrebuje. O moških, o odnosih, o trendih, o sebi. Pokaže, da vprašanja niso znak neumnosti, ampak pot do osebne rasti. Na koncu se ji življenje prav zato razplete še najbolje od vseh deklet.

#8 Ključ do sreče je v zdravem ravnotežju

Imate vrhunsko kariero, služite mastne denarce, ampak hodite domov ob desetih zvečer in edino družabno življenje, ki ga imate, so obiski zdravnika za preverjanje nivoja stresnega holesterola? Potem ste, tako kot Miranda v Seksu v mestu, osebnost tipa A. Miranda ima namreč vse poštimano: diploma s Harvarda, uspešna odvetniška kariera, stabilno finančno stanje.

A čeprav mora za svoj status ves čas garati in se dokazovati, ji druženje s prijateljicami ostaja prioriteta. Ko je le mogoče, si vzame čas zase. Včasih se pregreši z več čokoladne torte, kot bi si upala priznati. Včasih flirta z natakarji. Ko je bila noseča, je delala, dokler ni skorajda rodila v pisarni. A je vedno počela to, kar ji je velelo srce. In v tem našla ravnotežje kot ključ do produktivnega in istočasno tudi srečnega življenja.

Fotografije: Profimedia