Everything Everywhere All at Once

Igrajo: Michelle Yeoh, Ke Huy Quan, Jamie Lee Curtis, James Hong, Jenny Slate
Režija: Daniel Kwan in Daniel Scheinert
Oskarji 2023: Film je prejel 7 oskarjev, med drugim oskarja za najboljši film, najboljšo žensko glavno vlogo, najboljšo žensko stransko vlogo in najboljšo režijo.

Film, ki ga je neverjetno težko razložiti prijatelju na kavi. Eden tistih, ki ga morate videti, potem pa si ga lahko razložite čisto po svoje. Everything Everywhere All at Once je komična drama absurda, kjer se preplete točno to, kar naslov namiguje – vse na enkrat. In to na vseh možnih vzporednicah.

V središču zgodbe je kitajsko-ameriška imigrantka Evelyn Wang, ki medtem, ko jo preiskuje davčna služba, odkrije, da se mora povezati s svojo različico v paralelnem svetu, ker le tako lahko uniči strašljivo bitje, ki namerava uničiti mutilverse – skupek vseh realnosti. Saj smo rekli, da se tega filma ne da razložiti. Je preprosto preveč drugačen, a istočasno originalen, vizualno impresiven, a obenem poln filozofskih globin. Dotika se nihilizma, a tudi eksistencializma, analizira depresijo, generacijske travme, koncept nacionalne identitete in v vse to zapakira še vrhunsko koreografirano akcijo.

The Whale

Igrajo: Brendan Fraser, Sadie Sink, Hong Chau, Ty Simpkins
Režija: Darren Aranofsky
Oskarji 2023: Oskar za najboljšo moško glavno vlogo.

Najprej smo videli izdatno porejenega Brandona Fraserja, pomislili, da je gospodič izgubil bitko s kalorijami, šele nato pa izvedeli, da gre v bistvu za odlično izpeljano filmsko masko. Zato nas je začelo zanimati, kakšna filmska zgodba se pripravlja. Ko smo izvedeli še naslov, je postalo jasno, da tule ne bo kaj dosti politične korektnosti. Rekli so mu preprosto - kit. The Whale. Nič kaj prijazno.

Psihološka drama predstavi Charlija, profesorja angleščine, ki vodi spletna predavanja, a ima vedno izklopljeno kamero, saj ga je sram njegove izredne debelosti. Edina prijateljica, ki jo še ima, ga prosi, naj gre k zdravniku, ker mu grozi odpoved srca, a se Charlie boji, da ga bo zdravljenje potisnilo v nerešljive dolgove. Preden je povsem prepozno, pa želi Charlie predvsem obnoviti stike s svojo najstniško hčerko. Zgodba, ki pokaže kruto realnost stanja ameriške družbe, ujetost v nepravičen zdravstveni sistem in brutalno borbo z lastno šibko voljo - ki nam je vsem še kako znana.

All Quiet on the Western Front

Igrajo: Daniel Bruhl, Felix Kammerer, Albrecht Schuch, Aaeron Hilmer
Režija: Edward Berger
Oskarji 2023: Oskar za najboljši tujejezični film.

Film, posnet po nemški knjižni uspešnici Im Westen nichts Neues, ima v bistvu nekoliko neroden prevod naslova. Na zahodni fronti namreč ni bilo nič kaj tiho, a kot originalni naslov namiguje, se kaj dosti vseeno ni zgodilo. Bolj smiseln naslov bi bil čisto dobesedni prevod Na zahodni fronti nič novega, saj ta proti-vojna drama zelo nazorno razkriva moreče stanje v času prve svetovne vojne, ko so se vojaki na obeh frontah dolga leta obstreljevali iz vkopov, ob tem pa se je frontna linija premikala za le nekaj metrov v eno, potem pa spet v drugo stran. Ogromno žrtev in trpljenja za nič napredka. Ne za ene, ne za druge.

Odlično izpeljana zgodba v središče postavlja mladega nemškega vojaka Paula Baumerja, ki idealizira junaško življenje vojakov na prvih bojnih linijah, zato se s prijatelji pridruži nemški vojski in poda na zahodno fronto, kjer pa hitro doživi kruto realnost resničnega boja.

Navalny

Nastopajo: Aleksej Navalni, Julija Navalna, Christo Grozev, Leonid Volkov
Režija: Daniel Roher
Oskarji 2023: Oskar za najboljši dokumentarni film.

Zgodba vam je zelo verjetno poznana, saj so leta 2020 fotografije iz bolnišnice, kjer se je zastrupljeni Aleksej Navalni boril za svoje življenje, v svetovne medije udarile tako silovito, da smo za trenutek celo pozabili, da smo ujeti v pandemijo. Dokumentarni film o Alekseju, sicer ruskemu vodji opozicije in aktivistu, ki se že leta bori proti korupciji, se osredotoča dogodke pozno poleti 2020, ko je Navalni med letom v Moskvo nenadoma zbolel in bil v hudih bolečinah pripeljan v bolnišnico, kjer so ugotovili, da je bil zastrupljen. A kako, saj je tisti dan spil le skodelico čaja na letališču? Že nekaj dni kasneje je bil Navalni urgentno premeščen v bolnišnico v Berlinu. Postalo je namreč jasno, da mu po življenju strežejo sile, ki v drugo ne bodo zgrešile.

Women Talking

Igrajo: Rooney Mara, Claire Foy, Frances McDormand, Jessie Buckley
Režija: Sarah Polley
Oskarji 2023: Oskar za najboljši scenarij po knjižni predlogi.

Nelagodje ob gledanju famozne HBO serije Deklina zgodba je uravnotežilo predvsem tiho prepričanje, da gre za izmišljeno distopično zgodbo, ki bolj kot na realnih opažanjih temelji na zgovorni simboliki. Potem pa iz jasnega udari kontroverzna drama Women Talking, ki v mnogočem spominja na Deklino zgodbo, šokira pa predvsem s tem, da deloma temelji na resničnih dogodkih o skupini žensk iz ultrakonservativne skupnosti Manitoba, ki je bila v devetdesetih ustanovljena v vzhodnem delu Bolivije. V letih 2005 do 2009 je to skupnost namreč pretresla strašljiva zgodba o množičnih posilstvih.

Premisa filma se zato bere kot bizarna družbena patologija. Predstavi skupino žensk, ki živijo v izolirani koloniji in nekega dne odkrijejo, da so moški na njih uporabljali pomirjevala za krave, da so jih lahko posiljevali. Ne glede na to, kolikokrat preberete ta stavek, ne postane nič manj moteč in grozovit. Osrednji del zgodbe je osredotočen na to, kaj bodo ženske storile zdaj, ko vedo, kaj se jim je dogajalo. »Zakaj odsotnost ljubezni vedno vodi v nasilje,« odmeva nad odločitvami, ki razdelijo skupnost, a ženskam prvič ponudijo priložnost, da si izborijo svoj mir – in svoje maščevanje.

Naslovna fotografija: Profimedia