Oskar v postelji

Pisalo se je leto: 1946

Tik pred 18. podelitvijo nagrad filmske akademije je Joan Crawford sporočila, da je staknila pljučnico in se zato dogodka ne more udeležiti. Ker pa je to vendarle Hollywood, kjer se nič ne zgodi brez razloga, so hitro zaokrožile govorice, da si je Joan vse skupaj izmislila, češ da je bila v strahu, da oskarja za vlogo v filmu Mildred Pierce ne bo prejela in bi se zato na dogodku počutila osramočeno. Na koncu je bila Joan vendarle imenovana za najboljšo igralko, v slogu prave hollywoodske dive pa ji je bil zlati kipec dostavljen kar v domačo posteljo (postlano s svilenimi rjuhami, kakopak).

Joan Crawford

Najdaljša stoječa ovacija

Pisalo se je leto: 1972

44. podelitev nagrad filmske akademije je bila prav posebna, saj so tisto leto prvič podelili častnega oskarja za življenjsko delo. Prejel ga je Charlie Chaplin, zagotovo najbolj zaslužni za prvi kipec v tej kategoriji – bil je vsestranski umetnik, filmski ustvarjalec daleč pred svojim časom, vsebinski genij, ki je že v zgodnjih petdesetih znal izjemno prepletati komedijo in dramo. Kako zelo si je zaslužil to nagrado, so pokazali tudi gostje v dvorani, ki so mu ob prejemu oskarja poklonili 12-minutne stoječe ovacije, najdaljše v zgodovini oskarjev.

Charlie Chaplin

Modno maščevanje

Pisalo se je leto: 1986

Na 58. podelitvi oskarjev je vedno izstopajoča Cher pritegnila še nekoliko več pozornosti kot običajno, takrat z obleko, ki je več pokazala kot pa skrila. Poznavalci hollywoodske scene so špekulirali, da ni šlo le za drzen modni preblisk, ampak tudi nič kaj subtilno nasprotovanje Akademiji, ker so leto prej kritizirali njen nastop v filmu Mask.

Cher

Ko je tisti večer Cher stopila na oder, da podeli oskarja za najboljšo moško stransko vlogo, je še malce bolj podrezala v sršenje gnezdo in se pošalila: »Kot vidite, sem od Akademije prejela svojo knjižico navodil, kako naj se oblečem kot resna igralka.« Leto kasneje, na 59. podelitvi oskarjev, je Cher prejela oskarja za najboljšo žensko vlogo v filmu Moonstruck.

Whoopi kot kraljica

Pisalo se je leto: 1999

Tik pred pričetkom novega stoletja se je svet navduševal nad romantično komedijo Zaljubljeni Shakespeare (Shakespear in Love), v kateri sta glavni vlogi prevzela Gwyneth Paltrow in Joseph Fiennes. Luštna igralca sta  sicer bila prepričljiva protagonista, a jima je žaromete nekoliko ukradla Judi Dench v vlogi kraljice Elizabete, pa čeprav je bila v filmu le osem minut.

Whoopi Goldberg

Njena impozantna drža in prepričljiva igra sta ji zagotovili oskarja za najboljšo žensko stransko vlogo, je pa njen filmski kostum (ki je bil res impresiven), očitno takrat navdušil tudi Whoopi Goldberg, ki se je odločila za malce igranja domišljijskih vlog in na podelitev prišla oblečena kot – kraljica Elizabeta.

Posmrtna zmaga

Pisalo se je leto: 2009

Januarja leta 2008 je svet pretresla novica o smrti mladega, takrat 28 let starega in izredno nadarjenega avstralskega igralca Heatha Ledgerja. Tragična vest je zaokrožila le pol leta pred premiero filma Temni vitez (The Dark Knight), v katerem je Ledger nastopil v nepozabni vlogi Batmanovega morda najbolj prepoznavnega sovražnika – Jokerja.

Heath Ledger

Njegova edinstvena interpretacija tega stripovskega hudobca je še danes zapisana kot strašljivo prepričljiva in nepozabna, zato so ga leta 2009 na 81. podelitvi nagrad filmske akademije posthumno nagradili z oskarjem za najboljšo stransko vlogo. Kipec so v Ledgerjevem imenu prevzeli njegova mama, oče in sestra.

To je bilo sicer drugič v zgodovini oskarjev, da je bila nagrada podeljena posthumno – prvič se je to pripetilo leta 1977, ko je Peter Finch, ki je umrl januarja istega leta, dober mesec po smrti prejel oskarja za najboljšo moško vlogo v filmu Mreža (Network).

Padec na poti do zmage

Pisalo se je leto: 2013

Jennifer Lawrence je v letih med 2011 in 2016 je prejela kar štiri nominacije za oskarje in tako hitro postala redna gostja prestižnega dogodka. Vedno igriva in simpatična Jennifer je rada poskrbela za hudomušne trenutke, se bo pa zagotovo najbolj spominjala njenega čisto prvega pohoda na veliki oder, ko je bila razglašena za najboljšo igralko v filmu Silver Linings Playbook (2012).

V enem najbolj nepredvidljivih trenutkov v zgodovini oskarjev, je mladi (takrat je štela rosnih 22 let) Jennifer na stopnicah do odra spodrsnilo, da je ubožica pred milijonsko globalno publiko nerodno padla in za trenutek kar obležala na stopnicah. V sramu, seveda, ne v bolečinah, saj je morebitne poškodbe k sreči preprečila bogato ojačana Dior Haute Couture obleka. Na pomoč ji je džentlemansko priskočil Hugh Jackman, ki je kasneje izjavil: »Moral sem ji pomagati, ubogi revici. Nisem vedel, če se bo sploh lahko pobrala.« 

Legendarni zvezdniški 'selfie'

Pisalo se je leto: 2014

Leta 2014 se je beseda 'selfie' ravno dodobra zasidrala v naš vsakdanji besednjak (leto poprej so jo avtorji slovarjev Oxford Dictionaries celo razglasili za besedo leta), ko je televizijska voditeljica Ellen DeGeneres na podelitvi takratnih oskarjev posnela verjetno najbolj legendaren selfie doslej.

Ellen DeGeneres selfie

Elen je pred objektiv nagnetla več zvezdnikov, kot bi jih uspeli nanizati v naslednji Marvelov flop in nastala je nepozabna fotografija, ki je ob objavi na Twitterju prejela preko 2 milijona všečkov in imela kar 2.8 milijonov delitev. Na njej so se smehljali premnogi velikani Hollywooda: Bradley Cooper, Meryl Steep, Brad Pitt, Julia Roberts, Lupita Nyong'o, Jennifer Lawrence in takrat še sprejemljivi Kevin Spacey.

Nepozabni duet

Pisalo se je leto: 2019

Filmsko leto 2018 je bilo nedvomno v znamenju impresivnega filmskega debija Lady Gaga v ljubezenski drami Zvezda je rojena (A Star Is Born), kjer sta z Bradleyjem Cooperjem nemudoma postala najbolj priljubljen filmski par. Tako zelo, da se je šušljalo celo o možnosti, da se je zaigrana romantika morda pocedila tudi za kamerami.

Zato so leto kasneje na podelitvi oskarjev vsi nestrpno pričakovali njun klavirski duet, da bi videli, kako se ljubljenca publike dobrikata drug drugemu ko sta na očeh javnosti. Čustveno nabit nastop s skladbo 'Shallow' je navdušil, prepričal in mimogrede porušil rekorde gledanosti na družbenih omrežjih (mimogrede, 735 milijonov ogledov na YouTube), debata o dejanski romantiki med igralcema pa se je le še poglobila, tako zelo, da so se pojavile špekulacije, da je prav zaradi kemije med Bradleyjem in Gaga dokončno razpadlo njegovo razmerje z Irino Shayk. Komad 'Shallow' je potem tudi prejel oskarja za najboljšo originalno skladbo.

Napaka v razglasitvi

Pisalo se je leto: 2017

Avditorij je bil v šoku, kopica zvezdnikov je obnemela in dobili smo morda najbolj neprijeten dogodek v zgodovini oskarjev, ko je producent oskarjeve ceremonije Jordan Horowitz nenadoma prekinil zahvalni govor in oznanil, da sta hollywoodski starosti Warren Beatty in Faye Dunaway razglasila napačnega zmagovalca za najboljši film leta. Režiser muzikala La La Land, ki so ga zmotno oznanili kot dobitnika tega najprestižnejšega med oskarji, je tako moral kipec neslavno predati dejanskim zmagovalcem, avtorjem drame Mesečina (Moonlight).

MoonlightDo napake je menda prišlo zaradi predhodne zmešnjave z ovojnicami, kar je tako zmedlo Warrena Beattyja, da je potem zaklical naslov napačnega filma. Ko so se po razglasitvi napake avtorji filma Mesečina podali proti odru, so gostje v dvorani vstali v podporo, režiser Barry Jenkins pa je nato razbremenil napetost in govor šaljivo začel z: »Zelo očitno tudi v mojih sanjah to ni moglo biti resnično. Ampak k vragu s sanjami, ker tole je resnično!«

Oskarja za najboljši film prvič prejme tujejezični film

Pisalo se je leto: 2020

Na 92. podelitvi nagrad filmske akademije se je južnokorejski režiser Bong Joon Ho s filmom Parazite (Parasite) zapisal v filmsko zgodovino. Tisti večer je film, ki se je lahko pohvalil s kar šestimi nominacijami, na koncu prejel štiri oskarje: za najboljši originalni scenarij, najboljši mednarodni film, najboljšega režiserja in, najpomembnejšega, za najboljši film.

Bong Joon Ho

Parazit je tako postal prvi tujejezični film v zgodovini nagrad akademije, ki je prejel oskarja za najboljši film, Južna Koreja pa je prvič v zgodovini dobila film, ki je bil ne le nominiran za oskarja, ampak ga je na koncu tudi prejel (no, celo več njih).

Klofuta, ki je zadonela po vsem svetu

Pisalo se je leto: 2022

Le kdo bi si mislil, da bo napoved dobitnika oskarja za najboljši dokumentarni film postala najbolj dramatičen del podelitve nagrad akademije leta 2022. Voditelj Chris Rock je v komičnem nastopu nekoliko zašel izven predvidenega scenarija in navrgel šalo na račun Jade Pinkett Smith, žene Willa Smitha, glede njene izbrane pričeske – Jada je imela namreč zaradi avtoimunske bolezni alopecije, ki povzroča delno izpadanje las, pobrito glavo.

Will Smith, tisto leto favorit za oskarja za najboljšo moško vlogo (to je potem tudi prejel za vlogo v filmu King Richard), je po izrečeni šali zakorakal na oder in Chrisu Rocku primazal takšno klofuto, da se danes nihče ne spomni, kdo je leta 2022 dejansko dobil oskarja. Rock, vključno z vsemi gosti v publiki in doma pred televizorji, je bil v totalnem šoku in ta klofuta je bila edino, o čemer so tisto leto pisali vsi mediji.

Dan kasneje se je Will opravičil za izpad. »Nasilje v vseh oblikah je strupeno in uničujoče,« je ugotovil eno klofuto prepozno. »Za moje vedenje ni opravičila in ni bilo sprejemljivo,« je še dodal. Obenem se je Chrisu tudi javno opravičil, a brez kazni ni šlo. Dva tedna po incidentu je filmska akademija Willu Smithu za 10 let prepovedala udeležbo na podelitvi oskarjev.