Naslovna fotografija: Bowrain by Urška Lukovnjak, 2017 @ www.bowrain.org 

Ste že slišali za festivale showcase? Na stotine mladih, še neuveljavljenih bendov z vsega sveta trdno stiska pesti, da jih bodo organizatorji uglednih festivalov showcase uvrstili v svoj program. Tam se bodo lahko predstavili pred številnimi glasbenimi profesionalci, ki prihajajo iz vrst organizatorjev festivalov, ki so programski direktorji koncertnih prizorišč, glasbeni založniki in agenti ter novinarji. Izbor na tak festival je šele prvi korak do uspeha. Na različnih prizoriščih nato sočasno nastopa več glasbenih skupin in glasbeniki se morajo krepko potruditi, da na svoj koncert zvabijo prave ljudi. Ni najpomembneje, da je na koncertu ljudi veliko. Pomembno je, da so tam tisti pravi.

Bowrain by Konstantin Guz
Bowrain v akciji (foto: Konstantin Guz)

Treba je narediti bojni plan

Preučiti je potrebno profile številnih delegatov, ki pridejo na festival. Si zapomniti njihova imena in obraze. Ugotoviti, s čim se ukvarjajo. Ker je sila nerodno, če ti uspe povabiti na pivo kakšnega pomembnega glasbenega založnika, ki bi nemara lahko v tujini izdal tvoj album, potem pa ga povprašati, ali bi morda lahko igral na njegovem mega festivalu. Vzdignjena obrv na eni strani ter silna zadrega na drugi. Če svojo domačo nalogo opraviš dobro in temu pomembnemu založniku razložiš, da si preposlušal ves katalog njegovih izdaj in da se ti zdi, da je tvoj bend nalašč za njegov novi založniški podvig, potem si na boljši poti. Če se ta naš pomembni glasbeni založnik ne bo kje zamotil ali pomotoma zašel na sočasni koncert drugega benda, se bo znašel pod tvojim in v živo presodil, kako ti gre in kako ti kaže.

Ravno Waves Vienna je noise/industrial/hardcore/synth dvojcu It’s everyone else omogočil stik z avstrijsko butično glasbeno založbo Noise Appeal Records. Pika in Lucijan danes živita v Leipzigu, enem od evropskih središč robnih glasbenih praks, kjer se lahko preživljata z glasbo, še naprej zvesta svojemu zelo posebnemu žanru.

Podoben podvig je na Waves Vienna uspel tudi N’toku. Tam ga je slišal eden izmed organizatorjev festivala Eurosonic Groningen, ki velja za največji evropski festival showcase. Na Eurosonicu ga je opazil organizator slovitega Glastonburyja, kjer je N’toko nato tudi nastopil.

Letošnje slovenske barve na Waves Vienna branijo trije bendi

Prvega sestavlja sanjavi synthwave četverec dveh fantov in dveh punc, ki slišijo na ime Futurski.

Sledil bo mladi shoegaze bend Haiku Garden, ki v nasprotju s skupino Futurski prisegajo predvsem na kitare.

Kot zadnji Slovenec se bo predstavil pianistični minimalist Bowrain, med vsemi naštetimi mednarodno najbolj izkušen glasbenik.

Waves Vienna, ki se začne danes in bo potekal do 29 septembra, se vsekakor splača obiskati. Ob tem ne gre le navijati za naše, ampak se lahko zapodite na koncerte več kot 50 bendov, ki bodo na Dunaj priromali iz vseh koncev Evrope, pa tudi širše. Organizatorji kot vrhunec festivala predstavljajo nastop ameriško-švedske glasbenice Neneh Cherry.