#1 Bing Crosby – White Christmas (1942)

Verjetno je pametno začeti kar z najbolj priljubljeno božično pesmijo na svetu. Guinnessova knjiga rekordov namreč pravi, da gre za najbolj prodajano pesem vseh časov.

#2 Judy Garland – Have Yourself a Merry Little Christmas (1944)

Ljubitelji muzikalov boste verjetno nostalgično zavzdihnili ob naslovu filma Meet me in St. Louis (1944), za katerega je ljubka Judy Garland posnela tole milozvočno kreacijo, ki je pozneje doživela še kar nekaj izvedb, od katere si lahko kot alternativno različico zavrtite tudi tisto Sinatrovo.

#3 Nat King Cole - The Christmas Song (1946)

Če že zavijate z očmi, ker smo še vedno pri zimzelenih iz obdobja po drugi svetovni vojni, naj vam povemo, da je tale praznični napev doživel ne samo rekordnih predvajanj po letu 2000 (nihče v resnici ne ve, zakaj), temveč tudi, da jo je na albumu Under the Mistletoe v duetu z Usherjem zažvrgolel celo Justin Bieber.

#4 Frank Sinatra – Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! (1948)

Vedno smo se spraševali, ali Frank to poje v sarkastičnem tonu, ali je res tako radosten, ko na debelo sneži? Ker si malce težko predstavljamo velikana zabav v puščavskem Las Vegasu, kako nekje sredi avstrijskih Alp v roki drži lopato za sneg, dopuščamo možnost, da so bile ideje o lepoti snega bolj kot ne blodnje velikega zvezdnika, ki je bele vršace poznal zgolj iz katalogov za prestižne počitnice. Ali pa kakšnih zasebnih zabav, če veste, kaj mislimo.

#5 Eartha Kitt – Santa Baby (1953)

Oh, kje so tisti časi, ko si je ženska lahko brez sramu želela, da ji Božiček prinese kabrioleta. Pa četudi je bil Božiček v bistvu njen mož. Danes tiho stiskamo zobe, in ko ga končno odpeljemo iz salona (beri: iz garaže drugega lastnika), mora ves svet vedeti, da smo si ga kupile same. Hvala, emancipacija. (Mimogrede, izvedba od Gwen Stefani je prav tako ljubka).

#6 Elvis Presley – Blue Christmas (1957)

Brez kralja rokenrola na tejle kompilaciji seveda ne bo šlo, čeprav legenda pravi, da se je na začetku zmrdoval nad idejo o božični viži.

#7 Ella Fitzgerald – Jingle Bells (1960)

Tole je božična klasika kozmičnih razsežnosti. Refren ni zgolj prebil možganske skorje skorajda slehernega Zemljana, ampak tudi hemisfero. Gre namreč za prvo melodijo, zaigrano v vesolju. Leta 1965 sta jo na orglice zaigrala astronavta Walter M. "Wally" Schirra Jr. in Thomas P. Stafford.

#8 Jackson 5's – I Saw Mommy Kissing Santa Claus (1970)

V izvirniku jo je sicer izpeljal Jimmy Boyd, a se nam je zdelo veliko bolj hudomušno izpostaviti tole različico, čeprav menimo, da mame ne bi smele kar povprek poljubljati Božičkov, sploh v prisotnosti otrok.

#9 John Lennon in Yoko Ono – Happy Xmas (War Is Over) (1971)

Brez para z najbolj genialno idejo na planetu – da se revolucija lahko starta samo iz postelje – ne bo šlo. In čeprav je ves svet Lennonu zameril piskajoče vokale njegove žene, se nam zdi, da prav hecno pripomorejo k že tako živahnemu božičnemu vzdušju.

#10 WHAM! – Last Christmas (1984)

Skoraj pol milijarde ogledov na YouTubu vam pove, da obstajajo ultimativni komadi, ki so se v kulturo božiča zažrli tako močno, da brez njih ni možno misliti decembra. Tole so pop kulturne jaslice, če hočete. Mimogrede, uganite, v katerih državah je pesem takoj po izidu dosegla prvo mesto: Danska, Švedska in pa – tako je – Slovenija.

#11 Bob Dylan – Must Be Santa (2009)

Bob Dylan v kontekstu božiča je nekako tako kot Billy Bob Thornton v vlogi pokvarjenega Božička (Bad Santa). Na prvi akord se zdi, kot da se je znašel v napačnem scenariju, a nekje pri tretjem taktu postane jasno, da je samo on sposoben tole nekoč nemško pivsko pesem transformirati v poskočno božično popivanje.

#12 Band Aid – Do They Know It's Christmas? (1984)

Če ste v 80. letih imel slabo učiteljico zemljepisa, ste za Etiopijo verjetno prvič slišali prav zaradi komada Boba Geldofa. Pesem, ki je bila posneta v pičlih 24-urah, je postala božična himna, ki ni polnila samo pop glasbe razvajenih evropejskih ušes, ampak je izpolnila svoje temeljno poslanstvo: s 14 milijonov dolarjev vredno donacijo je vsaj za nekaj časa zajezila lakoto etiopskih otrok.

#13  Leona Lewis – One More Sleep (2013)

Če je katera nova božična pesem v zadnjih letih na glasbenih lestvicah pometla z zimzeleni, je to One More Sleep. Sicer ljubitelji čutnega vokala Leona Lewis znajo povedati, da je ves božični album Christmas, with Love neverjetno poslušljiv, kar nas ne preseneča. Idejo zanj je namreč predlagala največja avtoriteta zabavništva Simon Cowell.

#14 Ariana Grande – Santa Tell Me (2014)

… ker brez vsaj enega uber kičastega komada na adventni kompilaciji ne bo šlo.

#15 Gwen Stefani in Blake Sheldon - You Make It Feel Like Christmas (2018)

Seksi post-grandžerska rokerica Gwen Stefani se združi s kantri zvezdnikom Blakom Sheldonom, da skupaj naredita zafrkantski videospot s tematiko klasičnega Hollywooda (s kopico enostavnega humorja). Gwen je kakopak v vlogi Marilyn Monroe - in čeprav je skladbica prav luštna, se bolj čudimo, zakaj je Gwen še vedno videti enako kot pred dvajsetimi leti. Vampirji obstajajo, vam rečemo!

#16 Turbo Angels - Zamrznil je čas

Štirje solidni mladi slovenski vokali, ki so se sprva spogledovali z idejo turbofolk scene, a so kasneje ugotovili, da Slovenija v bistvu bolj kot še eno brizgalno brizgo potrebuje srce parajoče pop balade. In tale je kot nalašč za spremljavo ob odpiranju daril.

#17 Helena Blagne - V beli božični noči

Nič ne prebudi božične duha na tako unikaten način, kot vodilna slovenska diva v spremstvu nekoliko zbeganega zborčka predpubertetnih dec, da skupaj prikličejo sneg na adventne večere. Da je doza popolna, Helena del pesmi vmes kar zrecitira.

#18 Chris Rea – Driving Home for Christmas (1986)

Vlečne službe in gneča na cesti še nikoli niso delovale tako romantično kot takrat, ko se vam v nekje med razcepom Malence in Grosupljem vrti Chris Rea. Če radi zamujate tudi za največje družinske praznike, je tale pesem edina stvar, s katero se boste odkupili mami, ki je zaradi vas že trikrat odstavila juho.

#19 BePop - Bela snežinka

Bela snežinka je komad, ki definira slovensko razumevanje adventnega časa. Zato se s tole melodijo v naši domovini začne utrujati že nekje sredi novembra. Čeprav to pomeni, da ste jo do danes slišali že vsaj tristopetnajstkrat, si jo za tisti pravi trenutek privoščite v vsaj rahlo modernejši izvedbi mladinskega eks-benda BePop.

#20 Bruce Springsteen – Santa Claus Is Comin' to Town (1987)

Razbijte kompilacijo še s kakšnim koncertnim posnetkom velikana folk roka, ki ga svet ljubkovalno pozna tudi pod vzdevkom The Boss.Če iščete kratek energetski rokenrol šus, potem zna bi v teh štirih minutah in pol rešitev.

#21 Jonas Brothers - Like It's Christmas (2019)

Ker je za božič praksa, da žgemo večinoma že totalno ponarodele melodije, je prav, da si letos nabor popestrite tudi z eno svežo adventno vižo. In tale od bratov Jonas cvrči zelo ljubko, celo tako zelo, da boste nekje po prvi minuti že kar sugestivno vonjali zasnežene borovce. 

#22 Christina Aguilera – Have Yourself A Merry Little Chrismas Live (2012)

Vsi, ki smo preživljali zadnja študentska leta ob izteku prejšnjega tisočletja (ni toliko časa nazaj, kot se sliši), smo se potihoma čudili takratni mega zvezdi Christini Aguileri, saj je v njeni drobceni postavi rezidiral neverjeten vokal, ki pa je z leti samo dobival na moči. Ne verjamete? Zavrtite si tole.

#23 Lady Gaga - White Christmas (2011)

Kako neverjetno dobro zveni nova kraljica popa, ko svoj mezzosopran spoji z vrhunskimi glasbeniki in odpoje enega izmed najbolj klasičnih božičnih napevov. Ki mu, kanček predrzno, doda še svoj verz! Neverjetno lahkotno.

#24 Frankie Goes To Hollywood – The Power Of Love (1984)

Tale, za pop standarde prav epsko dolga različica, je ena najbolj ganljivih pesmi o ljubezni, zato niti nima smisla razpravljati o primernosti za kompilacijo. Samo parkirajte jo med zadnjimi in si jo zavrtite po tem, ko se še en lep božični večer z vašimi najdražjimi izteče.

Naslovna fotografija: Profimedia