Medtem ko si otroci s severa korejskega polotoka belijo glavo predvsem s tem, kaj se bo znašlo na njihovem krožniku ob naslednjem obroku, se njihovi vrstniki z južnega dela ukvarjajo s povsem drugačnimi skrbmi. Sanje vsakdanjih najstnic in najstnikov iz Južne Koreje obseda le eno: kako spoznati in biti v stiku s svojimi K-pop idoli? Če ne kar postati K-pop zvezda.

Zaslužki? Kakšni zaslužki?

A biti K-pop zvezda je vse prej kot lahka naloga. Lovci na talente z vami podpišejo pogodbo in vas z njo zavežejo, da boste s svojim novim delodajalcem sodelovali od 7 do 15 let. To obdobje pa ne bo začelo teči takoj s podpisom pogodbe, ampak šele, ko boste opravili svoj prvi javni nastop. Do tja vas čaka trnova pot treninga in drugih priprav, ki znajo trajati tudi do deset let! A ne mislite, da vas ob teh neugodnostih poplačajo vsaj z bajnimi zaslužki! Praviloma vašemu menedžmentu ostane 80 do 90 odstotkov vsega prihodka. Izvajalcem ostane drobiž, zlasti če je to skupina, kjer se izvajalski delež razdeli na toliko delov, kolikor je članov skupine.

Kot pravi Henri Prince Mak, eden izmed najbolj oboževanih K-poperjev, denarcev tudi ne začnete služiti takoj. Pipica se bo za vas odprla šele takrat, ko boste iz svojega deleža najprej povrnili vse stroške, ki jih je imel vaš menedžer med vašim usposabljanjem in pripravo na kariero K-pop zvezde.

Kako pa kaj videz?

Morda niste vedeli, da Južna Koreja slovi po izjemni popularnosti plastičnih operacij. Če gre pod lepotilni nož v ZDA vsaka dvajseta ženska, se v Južni Koreji za to odloči kar vsaka peta. Plastična operacija je za K-pop zvezdnika in zvezdnico praktično nujna.

Videti morajo biti čim bolj enako, čim bolj uniformno. Drobne ličnice, velike oči, gumbkasti nosovi. Če je vaš obraz preveč okrogel, vam izpahnejo čeljust in nastavijo v obliki črke V. Zelo verjetno pa vas ob tem niti ne bodo vprašali za mnenje. Namesto vas se bo o novi podobi vašega obraza odločil kar vaš menedžer. 

Popularna dekliška zasedba Girl Generation je vzor številnim najstnicam, ki se tudi same odločajo za plastične posege. Pa tudi njihove mame in tete. A Girl Generation pravijo, da je na njih vse naravno. Hm ...

Povej mi, kdo so tvoji prijatelji ...

Morda pa je vaša želja po slavi vendarle tako velika, da ste pripravljeni stisniti zobe in pretrpeti vse te tegobe? Jah, slava vam res ne uide, a vprašanje, ali ste si jo pravilno zamislili. K-pop zvezdniki imajo morje oboževalcev. A prav toliko tudi sovražnikov. Pravi K-pop oboževalec ljubezen do svoje zvezde izraža tudi s sovražno nastrojenostjo do njenih tekmecev.

Če se boste v neki točki svoje kariere odločili zapustiti skupino in se podati v solo kariero, se bodo vrstili protesti. Podpisovale se bodo peticije, v katerih vas bodo pozivali k samomoru. Prejemali boste pisma z britvicami in grožnjami s smrtjo.

Če mislite, da boste v tem primeru lahko uteho poiskali pri svojih največjih oboževalcih, raje dvakrat premislite. Najbolj goreči oboževalec K-popa se imenuje sasaeng, kar v prevodu predstavlja vdiralca v zasebna življenja. V vaše domove bodo nameščali kamere, prisluškovali bodo vašim telefonskim pogovorom. Vse zato, ker vas neizmerno obožujejo, ker v njihovem življenju predstavljate vse. Meja skorajda ni. V Južni Koreji lahko najamete taksi, ki je izurjen prav za sledenje avtomobilom, ki prevažajo zvezdnike.

VIDEO: Fantovski duet TVXQ je vajen že vsega hudega. Spominjata se tudi primerov sasaengov, ki so ponoči vlamljali v njuna stanovanja, da bi ju lahko gledali med spanjem.

Ste že slišali za lubenično dieto? Ali pa za njeno kumarično različico? Gre za sila preprosto reč. Med kumarično dieto pač jeste kumarice. In nič drugega. Vse dokler številka na tehtnici ne pokaže želene teže. K-pop zvezda mora biti vitka in gibčna, sposobna energičnih plesnih vragolij. Pri slednjih se lahko tudi poškodujete. A to ni prepreka, da ne bi mogli nastopiti. Nastopati morate v vsakem stanju, četudi pri tem potrebujete opornico za vrat. Vaš delovni dan je dolg 20 ur. Časa za spanje praktično ni.

VIDEO: Ko je imel Minho iz skupine Shinee nekoč v prijateljevi hiši priložnost na kratko zadremati, se ni prebudil dva dni, tako je bil izčrpan.

Sužnjelastniška pogodba, od katere vam pripadajo le drobtinice prihodkov. Dolgoletno sledenje strogim kriterijem lepote, izčrpavanju, bizarnim dietam in poškodbam. Odvisnost od milosti in nemilosti dobičkaželjnih šefov in obsesivnih oboževalcev. Zakaj bi si sploh želeli postati K-pop zvezda? Morda zato, da bi lahko izrazili svojo kreativnost, da bi širnemu svetu pokazali svoje pesmi? Nak.

K-pop zvezde glasbe, ki jo izvajajo, ne pišejo same. Zanjo skrbijo številna podjetja, ki zaposlujejo skladatelje, aranžerje in besedilopisce. Večina prihaja iz Skandinavije. Marsikateremu Južnokorejcu gre to v nos. Želijo si, da bi korejsko glasbo pisali Korejci. V K-popu je tudi veliko rasizma.

VIDEO: Fei iz skupine Miss A je priznala, da je pogosto žrtev zlobnih jezikov. Med drugim naj bi ji očitali, da se prha le enkrat tedensko, ker je po poreklu Kitajka.

Naslovna fotografija:  Profimedia