Približuje se 18. maj, ko se bodo glasbeni žarometi usmerili v nizozemski Rotterdam, letošnje prizorišče težko pričakovane Evrovizije. Dogodek je po svoje tudi pomembnega simbolnega značaja. Lanska odpoved prireditve je bila namreč ena prvih naznanil težkih časov za svetovno glasbeno industrijo. Bo letošnja Evrovizija lastovka, ki bo prinesla novo glasbeno pomlad?

Eurovision 2021
Rotterdam je pripravljen!

S tovrstnimi vprašanji se gotovo ne obremenjujejo tisti, katerih življenje se vrti zgolj okoli Evrovizije. In takšnih je precej. Na spletni strani eurovisionworld.com lahko spremljate burne razprave o tem, katera pesem si letos zasluži zmago in katera bo gladko zadnja. Če v omikanih glasbenih krogih velja pravilo, da se o okusih ne razpravlja, nikar ne poskušajte tega dopovedovati evrovizijskemu zagrizencu.

Evrovizija je namreč glasbeno tekmovanje, znotraj katerega se razpravlja predvsem o okusih. In pa seveda politiki. Tekmovalnemu duhu svoje dodajo še stavnice. Vse skupaj resno spominja na kakšno svetovno prvenstvo v nogometu. Kdo se bo uvrstil v finale? Kdo bo neslavno pogorel? Komu se nasmiha zmaga? Kdo posega po 'nedovoljenih poživilih' v obliki kopiranja drugih skladb? Kdo igra na predvidljive karte? Kdo stavi na presenečenje? Ni čudno, da lahko za zmagovalca Evrovizije stavite kar na običajnih spletnih športnih stavnicah.

Sloveniji ne kaže najbolje - kdo pa so favoriti?

Sloveniji na stavnicah ne kaže ravno najbolje. Ana Soklič je s skladbo Amen uvrščena v skupino tistih tekmovalnih skladb, ki ji je usojen manj kot 1 odstotek možnosti za končno zmago. A komentarji evrovizijske ekspertne skupine sploh niso tako slabi. Dosti jih meni, da gre za dobro pevko z dobro skladbo, ki ima malo možnosti predvsem zato, ker prihaja iz Slovenije. Vsako leto je na Evroviziji kakšna dobra skladba, ki enostavno ne prejme dovolj ljubezni, je zapisal neki švicarski dobrodušnež in dodal, da bo letos to zagotovo Slovenija.

Poglejmo si, katere skladbe so v samem vrhu predvidevanj za končno zmago na Evroviziji 2021. Višje gre, bolj se zaostrujejo tudi komentarji evrovizijske strokovnjaške smetane, se pa tudi odstotki za zmago spreminjajo skorajda dnevno!

Barbara Pravi – Voilà (Francija)

Možnost za zmago: 18 %

Francozi stavijo na svoj francoski dotik. Šansonjerska balada, peta v francoščini, obuja spomine na Celine Dion, ki je Francijo zastopala leta 1988 na Evroviziji v Švici. In zmagala. Se vidimo leta 2022 v Parizu, pravijo zapriseženi frankofilski romantiki. Drugi zatrjujejo, da je skladba preveč retro, da bi ji uspelo v konkurenci modernih zvokov, na katere prisega večina drugih skladb. Zgolj kopija Edith Piaf, se obregajo najbolj zlobni jeziki.

Destiny – Je Me Casse (Malta)

Možnost za zmago: 16 %

Številni zatrjujejo, da je zmaga na letošnji Evroviziji usojena mladi Maltežanki Destiny. Temu pritrjuje tudi povprečni rezultat 18 spletnih stavnic, ki se je ustavil pri visokih 20 odstotkih možnosti za končno prvo mesto. Mlada Destiny ima že izkušnje s podobnih tekmovanj. Leta 2019 je na Evroviziji sodelovala kot spremljevalna vokalistka, leta 2015 pa je zmagala na otroški evrovizijski različici Junior Eurovision.

Njena skladba je na eurovisionworld.com med najbolj komentiranimi. Dober vokal, a šibka pesem, pravijo skeptiki. Super komad za ples, ampak zmagati bi moralo nekaj bolj originalnega, se pridružujejo drugi. Številni kratko malo odkimavajo v prepričanju, da je vse skupaj preveč podobno ameriški glasbeni senzaciji, ki sliši na ime Lizzo.

Gjon’s Tears – Tout l’Univers (Švica)

Možnosti za zmago: 13 %

Po vzoru najslavnejšega italijanskega kastrata Farinellija iz 18. stoletja tudi švicarski Gjon's Tears stavi na falset. Zadeva marsikoga sumljivo spominja na nastop nizozemskega predstavnika Duncana Laurencea, ki je na evrovizijskem prvenstvu zmagal leta 2019. Glede na visok odstotek za zmago je tankočutna balada v subtilni izvedbi postavnih mladeničev očitno še vedno recept za dobro uvrstitev. Vsi komentatorji se seveda ne strinjajo. Ima me, da bi se kar ubil, ko tole poslušam, se glasi komentar iz vrst najbolj črnogledih.

Måneskin – Zitti E Buoni (Italija)

Možnost za zmago: 9 %

Rock glasba ni ravno za evrovizijska ušesa, a obstajajo izjeme, ki potrjujejo pravilo. Recimo Lordi, zmagovalci Evrovizije na Finskem leta 2006. Måneskin sicer stavijo bolj na rezek zvok garažnega roka kot na težke težkometalske kitare, namesto mask pa se raje okrasijo s šminko in senčilom. Kakšen grozen hrup, se križajo evrovizijski puritanci. Končno nekaj, kar ne zveni kot vse drugo, se sliši iz tabora naprednih. Če Italija letos ne zmaga, ne bo zmagala nikoli, zaključujejo evrovizionarji.

Daði & Gagnamagnið – 10 Years (Islandija)

Možnost za zmago: 9 %

Na Daðiju in njegovi spremljevalni zasedbi Gagnamagnið je velik pritisk. Njegova lanska tekmovalna skladba Think About Things je bila absolutni favorit kasneje odpadlega tekmovanja. Številni so takrat protestirali, da bi morali skladbo vseeno razglasiti za zmagovalko, saj ni imela prave konkurence. Daði se ni odločil za poskus z isto skladbo, ampak je pripravil 10 Years. Pogumno dejanje, a ostra evrovizijska ušesa niso prepričana, da je nova skladba res na ravni prejšnje. Daðiju se obeta dobra uvrstitev, a težko bo posegel po najvišjih mestih, pravijo.

Victoria – Growing Up Is Getting Old (Bolgarija)

Možnosti za zmago: 5 %

Victorio je bolgarska javnost spoznala leta 2015 kot tekmovalko v resničnostnem šovu X Factor. Mlada pevka, ki se z naslovom svoje skladbe gotovo ne bo prikupila starejšemu občinstvu, je pripravila presenetljivo sodobno skladbo, ki ne spada ne v koš evrovizijskih jokajočnic ne med živahnejšo melodramo, podkrepljeno s techno podlago. Kopija Billie Eilish, se sliši iz spletnih komentarjev. Lep glas, a dolgočasna in zaspana pesem, menijo drugi. Pesem sem pozabil, še preden se je odvrtela do konca, je bilo stališče nekega, očitno že malo dementnega komentatorja.

Kdo pa je vaš favorit za končno zmago? Koga ne bo v finalu in kdo bo v njem povsem pogorel? Kako se bosta v konkurenci izkazali Ana Soklič in njena skladba Amen? Sklepne priprave na letošnjo evrovizijsko tekmo lahko opravite tudi na A1 Xplore Music by Deezer!

Fotografije: Profimedia