Če ste že kdaj poslušali nesproščenega govorca, veste, da ste ob tem tudi kot poslušalec nesproščeni. In ker se vsi slej kot prej znajdemo pred občinstvom, ki želi od nas nekaj slišati, je prav, da smo na to ustrezno pripravljeni. Že zato, da v ključnem trenutku ne podležemo napačnim ponotranjenim odzivom.

Kako torej obvladovati strah, ki nas pred nastopi lahko spremeni v gmoto anksioznosti in potenja? Poudarek je tu na besedi obvladovati, ker iskreno povedano, ta strah nikoli ne izgine popolnoma. Sam se ukvarjam z javnim nastopanjem že 15 let in pred vsakim nastopom še vedno občutim enak strah kot pred prvim nastopom. Trik je le v tem, da znam zdaj ta strah obvladati in mu ne pustim, da me ohromi.

1. Sprejmite svoj strah

Vsak od nas se na strah pred nastopanjem drugače odzove. Nekaterim se tresejo kolena, drugi dobijo cmok v grlu in potne roke, tretjim pa se zgodi kar vse od naštetega. Ne glede na odziv se morate najprej zavedati, da je to popolnoma normalno. Prvi korak pri obvladovanju živčnosti namreč je, da takšno situacijo opazimo in si rečemo: ''Sem razburjen/a, ker nastopam pred ljudmi. In to je okej.'' Preprosto sprejmite dejstvo, da ste nervozni. Zavedajte se, da boste naredili nekaj pogumnega in da je vaš odziv skladen s tem pogumnim dejanjem. To strahu sicer ne bo zmanjšalo, ga pa bo zajezilo, da vas ne posrka v spiralo čiste panike.

2. Spremenite pogled na situacijo

Ko igralka stopi na oder, ima predpisane točno določene besede, ki jih mora izreči ob točno določenem času. Če kje od tega odstopi, se je zmotila. Nekaj je pravilno in nekaj je narobe. Pri predstavitvah in javnih nastopih, ki si jih napišete sami, je situacija drugačna. Govor je lahko le nekoliko bolšji ali pa nekoliko slabši. Nikoli pa ne more biti pravilen ali napačen. Zato je veliko bolje pristopiti do javnega nastopa, kot da bi pristopili do pogovora. Jaz in vi (občinstvo) se bomo pač nekaj pogovarjali.

To najlažje dosežete tako, da občinstvu postavljate vprašanja. Prepričajte se, da poslušate in se odzivate na njihove odgovore, ker drugače to ni pogovor. Poleg tega je dobro uporabljati inkluziven jezik z naslednjimi frazami: 'predstavljajmo si', 'pomislite, kdaj ste nazadnje','mogoče vam bi bilo zanimivo' itd. S tem se bomo tako mi kot tudi občinstvo počutili, kot da smo v pogovoru, in ne na predavanju.

3. Bodite tu in zdaj

Raziskave kažejo, da smo ljudje dosti manj živčni, če ne razmišljamo o prihodnosti in posledicah trenutnih dejanj. Bolj smo osredotočeni na grozovite izide, večja je verjetnost, da se bodo realizirali. Zato se je pred nastopom dobro fokusirati na sedanji trenutek. Temu se reče tudi čuječnost in najboljši govorci so tega zelo vešči. Za nas laike pa sta tu preverjeni tehniki, ki nas lahko pripeljeta in obdržita v sedanjem trenutku:

Lomilci jezika oz. tako imenovani 'toungetwisters'. Pred nastopom na glas (!) izrecite kakšen lomilec jezika npr. Pikčasta ptička v pikčasti kletki (in če ste že v prvo prebrali narobe in se je slišalo kot sočna kletvica, dobrodošli v klubu vseh, ki so to poskusili na Mozaiku). Na spletu jih lahko najdete še več, vedno pa z njimi pred nastopom vadite na glas, brez napak.

Fizična aktivnost. Nemogoče je razmišljati o prihodnosti, če se dobro fizično utrudimo. Predlagam 50 počepov, 50 sklec ali pa sprint po ulici gor in dol. Če tega niste zmožni, vam lahko pomaga že sprehod s hitro hojo. Karkoli fizičnega, da je le nekoliko bolj težavno kot dvigovanje s kavča.

4. Kako lahko pomagate telesu?

Ko smo enkrat na odru, se hitro zgodi, da zaradi živčnosti pozabimo dihati. Kisik je super stvar, in nikar ne pozabite na to! Če opazite, da se vam vrti in da govorite z veliko premori, se ustavite in naredite globok vdih in izdih. Nato nadaljujte z normalnim ritmom dihanja in govora. Pogosto ste zgodi, da med govori začnemo postopoma govoriti zelo hitro, kar pa je za slušatelje izredno moteče. Če je to vaša težava, najlaže preverite tako, da se posnamete.

In še to – pred nastopom si pripravite kozarec vode. Hiter požirek je vedno dober trik, da si osvežite grlo in obenem vzamete trenutek za premislek!

5. Vizualizacija

To je nekoliko bolj napredna tehnika, ki potrebuje nekaj vaje, preden se je lahko uspešno lotite. Številni športniki si pred tekmo v živo predstavljajo korake do uspeha. Tega si ne govorijo le v glavi, ampak s celim telesom čutijo nastop in prihajajočo zmago. Podobno je pri javnem nastopanju. Poskusite s celotnim telesom začutiti tremo, nato pa si predstavljajte, kako ta zapusti vaše telo in ostanete le še vi in zadovoljno občinstvo.

Začutite, kako bi bilo gladko in jasno nastopati, tako boste to veliko lažje dejansko dosegli. Če menite, da je to vse skupaj nekoliko ezoterično in magično, potem vam predlagam, da se za bolj pristne izkušnje mogoče priključite kakšni improvizacijski skupini ali pa LARP-u (Live Action Role-Play), kjer vas bodo teh tehnik dobro naučili. V Ljubljani imamo odlične skupine, ki se ukvarjajo prav s tem.

6. Vaja dela mojstra

Za konec pa verjetno še najbolj očiten nasvet. Večkrat se znajdemo v vodi, bolje znamo plavati. Enako je pri javnem nastopanju in obvladovanju strahu. Če vas življenje pogosto zapelje v situacije, ki od vas zahtevajo javni govor, potem imate vaje verjetno že dovolj.

Če pa želite redno vaditi in izpiliti veščine javnega nastopanja, vam iz srca predlagam klub Toastmasters – društvo, ki tedensko organizira srečanje, na katerem vsakdo dobi priložnost za nastop pred ljudmi. Vzdušje je zelo sproščeno in konstruktivne povratne informacije vam bodo pomagale, da v kratkem času občutno napredujete in za vselej obvladate strah pred javnimi nastopi.

Naslovna fotogradija: Profimedia

Gifiji via GIPHY