Mileva Marić Einstein

Prva žena Alberta Einsteina je bila fizičarka. Decembra 2018 je revija Scientific American objavila vrsto dokazov, ki pričajo o tem, da je veliko Einsteinovega uspeha temeljilo na njenih ugotovitvah.

Mileva Einstein
Mileva Marić z možem Albertom Einsteinom - posneto leta 1912, ko je bil Albert star 33 let

Anna Schwartz

Soavtorica najbolj znane knjige o monetarni ekonomiji, ki jo je napisala skupaj z Miltonom Friedmanom.

Grace Hopper

Bila je računalniška programerka prvega funkcionalnega računalnika na svetu. Najbolj znana je kot avtorica termina 'debugging'. Mimogrede, prvi računalniški programer je bila ženska. Njeno ime je bilo Ada Lovelace.

Grace Hopper
Grace Hopper uči programski jezik COBOL, v razvoju katerega je tudi sama igrala pomembno vlogo - fotografija je nastala okoli leta 1967

Simone de Beauvoir

Mati modernega feminizma, najbolj poznana po reku: “Ženska se ne rodiš, ampak postaneš.

Coco Chanel

Pionirka modnega oblikovalstva in navdihujočih misli. Naši dve najljubši: “Kolikor se slabše počutite, toliko bolj morate poskrbeti za svoj videz.” In pa: “Najbolj pogumno dejanje je razmišljati zase.

Coco Chanel
Coco Chanel, rojena Gabrielle Bonheur Chanel, ikona modne zgodovine 20. stoletja - fotografija je nastala leta 1932 na njenem potovanju v London

Stephanie Kwolek

Izumila je material, ki ga še danes uporabljajo pri izdelavi neprebojnih jopičev (pa tudi pri izdelavi letal, čolnov, smuči in avtomobilskih gum).

Stephanie Kwolek
Stephanie Kwolek leta 1995, ko je prejela prestižno priznanje Lavoisier Medal podjetja DuPont, kjer je delala 40 let - da ne bo pomote, v roki drži model molekule in ne priznanje

Oprah Winfrey

Znana tudi kot 'kraljica vseh medijev'. Prva temnopolta ameriška multimilijonarka ter največja temnopolta filantropinja v ameriški zgodovini.

Oprah Winfrey
Njena trenutna vrednost je ocenjena na 2.5 milijarde dolarjev, v svoji karieri pa je v dobrodelne namene podarila že 425 milijonov dolarjev

Sheryl Sandberg

Aktivistka, milijarderka ter direktorica operative pri podjetju Facebook. Fortune, Time in Forbes so jo uvrstili med 50 trenutno najbolj vplivnih ljudi na svetu.

Sheryl Sandberg
Sheryl Sandberg je lani septembra stopila pred komisijo in podala izjavo glede varnosti uporabe socialnih medijev

Malala Yousafzai

Najmlajša dobitnica Nobelove nagrade za mir je pakistanska aktivistka za pravice žensk do izobraževanja. Dokumentarni film He named me Malala, v katerem je predstavljeno njeno neverjetno preživetje atentata in njen vztrajni boj za pravice, je bil leta 2015 nominiran za oskarja.

Malala Yousafzai
Malala Yousafzai kot govornica na konferenci MTL v Kanadi, kjer je predavala o pravicah in pomembnosti izobraževanja

Fotografije: Profimedia