Od misterioznih neznancev do dogovorjenih porok

Kako smo se smejali pred leti popularnemu komadu Jamesa Blunta You're Beautiful. Govori namreč o tem, kako je nekje na podzemni spoznal neko nadangelsko žensko, v katero se je hipno zaljubil. Komični preobrat je bil predvsem v dodatku besedila, kjer omeni, da je si je ona vožnjo sicer delila z drugim moškim, a izstopa fascinantno dejstvo, da se je tip zaljubil praktično v nekaj minutah.

Kot kaže, smo se človeška bitja sposobna zaljubiti hitro – in to večkrat v življenju. Še bolj zanimivo dejstvo: Amorjeve puščice so povsem nepričakovane, priletijo pa lahko iz najbolj obskurnih situacij ali krajev.

Naše malo poizvedovanje po Redditu in Quori kaže zelo komično romantično sliko: Debbie je spoznala svojega partnerja na zaprtem oddelku psihiatrije. John je svojo ljubezen našel med klečanjem v prvi klopi v lokalni cerkvi, Brooke pa se je uspešno zapletla z dilerjem svojega fanta. Saroya je del indijske tradicije, kjer so poroke dogovorjene, saj baje starši najbolj poznajo karakterne značilnosti svojega otroka in zato vedo, kako izbrati. Sodeč po njenih zapisih je srečna, svojega moža pa onika in ga zapisuje kar z velikimi začetnicami.

Poglejmo v Slovenijo

Bojan je spoznal svojo ženo iz Norveške tako, da jo je v video igri po nesreči ubil. Bi radi še bolj bizarno situacijo? Simon je spoznal svojo ženo v kavarni, ko je po nesreči prdnil. “A vohate tole, kar jaz voham?” ga je ogovorila gospodična in sledilo je celo dopoldne komičnih dovtipov, iz katerih smo potegnili dva zaključka: to, da svojo ljubezen lahko spoznaš v najbolj nenavadnih situacijah, in to, da nikoli ne priznaj, da si bil ti tisti, ki je prdnil.

Zakaj se zaljubimo?

Saj ne, da imamo ultimativen odgovor na eno od najbolj zanimivih vprašanj v zgodovini človeštva, o katerem se je prelilo največ črnila, prepelo največ pesmi, poslikalo na milijone platen in potočilo največ solz. A preden zapademo v poetične obravnave, poglejmo, kaj ima o tem povedati znanost.

#1 Dopamin

Premetena kemija! Dopamin ima naravnost satanske lastnosti: kontrolira poželenje, odvisnost, gratifikacijo in motivacijo. Ljudje smo bolj (al)kemični, kot si mislimo, zato intuitivno iščemo tiste osebe, ki nam dajejo občutke vzhičenosti. Povedano enostavneje: od nekoga ste lahko dobesedno zadeti.

#2 Serotonin

Poznan tudi kot hormon sreče, kar jasno indicira na njegovo odvisnost, saj ga ni bitja pod soncem, ki se ne bi rado 24/7 utapljajo v sreči. Optimalne količine serotonina blagodejno vplivajo na spanec. Prevelike količine serotonina pa na to, da o tisti ženski, ki ste jo srečali na davčnem uradu, divje razmišljate še ves teden. Ko vas naslednjič cufa ob misli nanjo, vedite: obsesivne misli in serotonin sta zakleti par.

#3 Estrogen in testosteron

Poeti jima pravijo skušnjava, a v resnici gre za dva živahna, močna in predvsem afrodizična hormona, ki poleg preostalih 400 funkcij, ki jih opravljata v telesu, nadzorujeta našo spolno slo. Preden se vam naslednjič meša ob kakšnem maserju, sodelavcu ali nič hudega slutečem prodajalcu v Zari in vas v skladu s krščansko etiko popadejo občutki krivde, jih mirno prenesite na zapleteno ljubezensko kemijo v vašem telesu. Niste vi, vsega je kriva alkimija!

Naslovna fotografija: Profimedia