Včasih je težko opaziti, da smo obstali v coni udobja. Sam sem to prvič opazil ob nedeljskem družinskem kosilu, ko me je babica vprašala, kaj sem počel zadnjih nekaj tednov. Vprašanje me je doletelo kot, da bi me nekdo udaril s kolom po glavi - nisem ji imel kaj pametnega povedati. Pa ne zato, ker njej ne bi bile zanimive moje vsakodnevne avanture, ampak precej huje – dejansko nisem počel ničesar zanimivega! Tako sem tisti trenutek pozornost raje preusmeril na slanost praženega krompirja, kar je k sreči sprožilo 45-minutno debato o ledvičnih kamnih in nato celotni družinski anamnezi. Babica je bila spretno preusmerjena, jaz pa še vedno zaskrbljen ...

Kaj pa vi? Ste v zadnjih dneh počeli kaj zanimivega? Ali pa mogoče vznemirljivega? Če ne in če imate občutek, da je zadnjih nekaj tednov/mesecev/let le neberljiv zmazek dejanj na avtopilotu, potem ste mogoče ujeti v coni udobja.

Previdno, ampak pogumno

Za začetek nekaj čisto osnovnega. Kadar se podamo iz cone, moramo pričakovati trnovo pot do želenega cilja. Nobena sprememba ni enostavna, kot tudi v nobeni novi stvari ne bomo že takoj mojstri. Prav tako se ni pametno vreči v neznano, ne da bi se vsaj malo pozanimali o tej novi, divji stvari, ki jo boste počeli. Kar pa seveda ne pomeni, da se novih stvari ne lotimo.

Brez vznemirjenja ni nič

Naj vas ponovno popeljem v plastičen primer iz mojega vsakdana. Čustva me pri nakupovanju od časa do časa pahnejo čez rob pameti. Tisti predragi televizor, nepomembno kompleksna miška za računalnik, copate v obliki ribe … in še mnogo drugih potrošniških nesmislov. Zato sem se naučil, da je prav, da si pri vseh novostih – tako pri nakupih kot pri lovu za novimi izkušnjami – vzamem nekaj dni, preden sprejmem kakršnokoli odločitev. Rezultati so očitni tako v denarnici kot tudi v količini veselja. Torej - razum je nujen, a pri vsem tem vsekakor ne smemo zanemariti veselja! Ker če niste za nič vznemirjni, boste ob naslednjem nedeljskem kosilu tudi vi razočarali tako sebe, kot tudi babico.

Kako torej skočiti iz cone udobja in ostati nepoškodovan? Tule je nekaj enostavnih in preverjenih idej:

Pobeg 1: Ples

Slovenija ima odlične plesne šole! Salsa in sving sta trenutno izredno popularna, in če v iskalnik odtipkate Salsa Ljubljana, se vam bo na zaslonu zabliskalo vsaj 5 odličnih plesnih šol. Brez skrbi, tudi brez partnerja se lahko pridružite. Če vam to ni po godu, lahko izberete tudi bolj eksotičen ples ob drogu – ja, primeren je tako za ženske kot tudi moške.

Pobeg 2: Teniranje javnega nastopanja

Ste vedeli, da je strah pred javnim nastopanjem en od najpogostejših strahov? Je v enakem rangu strahu kot kraja osebnosti in teroristični napad, čeprav tu govorimo le o preprostem stanju pred ljudmi in blebetanju! Tega strahu se lahko znebite, obenem pa še izpilite svoje govorniške sposobnosti v zelo spodbudnem okolju različnih skupin in organizacij, kot je recimo Toastmasters International, o katerem sem pisal nedavno tega. Klub, ki svojim članom omogoča, da tedensko vadijo svoje govorniške sposobnosti, si zagotovijo mentorje in pridobijo nasvete in trike od govorcev z dolgoletnimi izkušnjami v javnem nastopanju.

Pobeg 3: Borilne veščine

Malo je dejavnost, ki bi pognale kri po žilah tako kot borilne veščine. Tik preden te nekdo useka po glavi, varno odeti v čelado ali zaviti v peno, se ti pogostokrat zavrti življenje pred očmi. In za nekatere je točno ta adrenalin tisto, kar nujno potrebujejo.

Pobeg 4: Ustvarjanje lastne podjetniške poti

Ta nasvet je eden od najbolj strašljivih. Za ustanovitev in vodenje lastnega podjetja potrebujete pogum, čas in v nekaterih primerih tudi nekaj denarja. Seveda je pri tem nasvetu potrebnega nekoliko več premisleka in truda kot pri odločanju, v kateri salsa plesni skupini boste vrteli pete. A za mnoge je lahko ravno ta, precej dolgoročen izziv, vir nepopisne sreče (in morda še precej solidne prihodnost). Če ste nekdo, ki bi raje vodil prej omenjeni salsa klub kot pa tam le plesal, potem zavihajte rokave in naredite poslovni načrt, ki vam bo morda popolnoma spremenil življenje.

Pobeg 5: LARP – Live Action Role-Play

Ste se kdaj pretvarjali, da ste nekdo drug? Če ne drugje, ste se zagotovo v vrtcu. Želeli ste biti policist, vitez, princeska, princ, zmaj, karkoli. Nekateri to počno tudi v odraslosti, le da so zgodbe veliko bolj kompleksne, liki veliko bolj zanimivi, udeleženci pa preživijo kar vse vikende na gradovih – ves čas v vlogi izmišljenega lika. Če vas mika stopiti v čevlje (ali bose noge) nekoga drugega, pobrskajte na spletu za dogodkom Emona by Night ali na spletu preverite LARP Slovenija. Naj vas kliki vodijo do vašega novega avatarja.

Naslovna fotografija: Profimedia. Animirani GIFi via GIPHY.