#1 Smeh kot protibolečinsko sredstvo

Francija je imela v 14. stoletju kirurga po imenu Henri de Mondeville, ki je pozornost svojih pacientov uspešno preusmerjal v humorne zgodbe – tako med operacijami kot pri okrevanju. K sreči je človeštvo kmalu dobilo splošno anestezijo, toda sedem stoletij pozneje študije še vedno potrjujejo učinke Mondevillovega črnega humorja: če se smejete v družbi, bo vaša toleranca za bolečino postala precej višja. Zdaj pa le vprašanje, kako se naučimo smejati, medtem ko nam zobozdravnik s tremi prsti in kovinskim svedrom šari po ustih.

#2 Smeh kot vezni člen med ljudmi

Skupinsko krohotanje je nekaj posebnega. Predvsem zato, ker je tako čudovito nalezljivo. Se še spomnite svojih šolskih dni, ko se je nekdo v sosednji klopi začel hrzati, pa ste skoraj fasali ukor, ker se niste mogli nehati smejati, čeprav ste se samo smejali dejstvu, da se smeje nekdo drug?

Najhuje postane ravno v 'resnih' situacijah, ko bi moral biti smeh zaradi togih pravil splošnega bontona pridušen, a kaj, ko se začne bohotiti ravno takrat, ko ni treba. Saj veste tisto, ko vas zaradi enega komentarja duhovitega prijatelja, ki vam ravno takrat prišepne nekaj nepričakovano trapastega, popade smeh sredi predavanja, sredi resnega sestanka ali pa, ker vsi delujemo po svoje, sredi pogreba. Včasih si pač ne moremo pomagati in se moramo prepustiti, da nas smeh popolnoma prevzame.

Smeh se je leta 2012 poigral tudi z Edijem Pucerjem in Darjo Zgonc med oddajo 24 ur.

#3 Smeh kot terapevtsko sredstvo

Pravi smeh, torej tisti do solz, sprosti mišični sistem za celo uro. Poleg tega sproži val endorfinov, ki vplivajo na splošno dobro počutje in delujejo protibolečinsko. Kar se tiče kardiovaskularnega sistema, ste pa sploh na dobrem: učinki smejalnih seans na srce in ožilje so naravnost čudežni.

#4 Smeh podaljšuje življenjsko dobo

Norveška študija o vplivu humorja na dolgoživost je potrdila, da tisti s smislom za humor živijo dlje. Upam, da tudi tisti, ki uživamo v njihovih šalah.

#5 Smeh ohranja stabilnost duševnega zdravja

Ni še bilo človeka, ki bi med smejanjem doživel napad panike. Smeh sprošča, saj ustvarja psihološko distanco med nami in problematiko, ki bi nam v tistem trenutku lahko popolnoma zagrenila željo po obstoju.

#6 Smeh krepi imunski sistem

Limfociti ali bele krvničke so vojska celic, ki skrbijo, da v našem telesu stvari potekajo po ustaljenem redu. Delimo jih na celice pomagalke, zaviralke in ubijalke. Prava mikroskopska artilerija, ki pa se dobrohotno aktivira v polni pogon takoj, ko nas začne zvijati od smeha.

Naslovna fotografija: Profimedia. Animirani GIFi via GIPHY.