#1 »Zakaj morate poskrbeti, da bo vaše življenje spektakularno.« – Robin Williams

Kratek nagovor izvrstnega, a žal preminulega komika Robina Williamsa o tem, da je življenje prekratko za – kot bi rekel Edo Maajka – sikiriki. In če vam kdaj kaj ni jasno in se obremenjujete preveč, pač samo poglejte v zvezdnato nebo, če seveda ni zima in živite v vedno megleni Ljubljani.

Najboljša priložnost za predvajanje: Ko ste otožni brez pravega razloga.

#2 »Prevzemite nadzor nad svojim življenjem.«

Te tri motivacijske minute bi se lahko kvalificirale med nedovoljena poživila. Prav neverjetno se zdi, kako močan vpliv na motivacijo imajo lahko dobro odmerjeni stavki, za katerimi stoji trden, prepričljiv glas govorca.

Najboljša priložnost za predvajanje: Ko se zdi, da ima življenje z vami drugačne načrte, kot ste najprej predvideli, in ko ozavestite, da je čas, da v zvezi s tem nekaj ukrenete.

#3 »Sanje«

Bi radi uspeli? Mislimo, resno uspeli? Potem se morate najprej naučiti sprejemati poraze. Na vseh ravneh. Kar pa pomeni, da bo treba najprej premagati strah. Nato nastopi še težji del – investicija vase. Za konec pa najbolj 'hard core' prizemljitev: bodo trenutki, ko nihče ne bo verjel v vas, razen vi sami. Najlepši del govora krasi citat Ne dovolite nikomur, da vam ukrade sanje. Realnost: poskušali boste toliko časa, dokler ne boste ugotovili, da vas to, da odnehate, lahko sesuje bolj kot vnovični poskusi.

Najboljša priložnost za predvajanje: Takoj po tistem 'aha!' momentu, ko se vam bo v mislih do popolnosti manifestirala naslednja najboljša ideja (ki ne bo še en blog o življenjskem stilu, prosim lepo).

#4 Matthew McConaughey – Zato niste srečni

Kratko lekcija o tem, kakšna je razlika med srečo in užitkom. In kako stalno pehanje za srečo na koncu vedno prinese bedo, saj sreča baje nikoli ne more biti permanentno stanje. Največji izziv? Ugotoviti, kdo v resnici ste, in potem temu slediti.

Najboljša priložnost za predvajanje: Ko vas razganja od zavisti, medtem ko gledate napol lažne profile srečnih prijateljev na Instagramu, vi pa trdno delate za neki cilj, ki je še tako daleč, da se zdi kot fatamorgana.

#5 Jim Carrey in občinstvo, ki ostane brez besed

Znani govor odštekanega igralca Jima Carreyja o varnih in pravih odločitvah. O tem, zakaj je v redkih primerih bolje, da vaš sin postane komik namesto bančnik. Ter o tem, da so vaše želje že po definiciji tisto, kar bo najtežje izpolniti.

Najboljša priložnost za predvajanje: Ko se vaš mladoletnik odloča, da bi najraje v življenju igral video igrice za denar, namesto da bi se po vaših skrbno zastavljenih načrtih vpisal na najboljšo gimnazijo v mestu in bil vsaj do prvega ukora vir zavidanja vseh prijateljic.

#6 Pravi vi – Alan Watts

Za konec ne škodi malce ezoterike, sploh v povezavi z ljubeznijo. Enačba, v kateri so členi, kot so norost, popolna predaja in padec (iz angl. fall in love). Skratka, vse sestavine ljubezni, ob kateri se vam nasršijo dlake, bodisi zaradi norosti bodisi zaradi njene lepote, v kateri pa, kot nas modro poduči blagohoten glas Alana Wattsa, vedno izgubimo sebe. Ali v najboljšem primeru, del sebe.

Naslovna fotografija: Profimedia