Drug mimo drugega

Pred leti mi je prijatelj, ko sem bila v razmerju z noro delovnim človekom (in sama nisem bila nič drugačna), rekel: “Pozdravi svojega, če ga kaj srečaš.” S tem enostavnim stavkom je opisal moj takratni življenjski slog, ki je, menda precej očitno, šibal neko svojo avtonomno pot mimo osnov za zdravo razmerje. Vmes je minilo nekaj (poučnih) let in danes lahko isto rečem zanj, a se raje ugriznem v jezik. Takšno drezanje se mi hitro vrne, poleg tega pa sem že davno izločila iz prepričanja, da je vsak sestanek ali klic pomemben. Iskreno, večina jih ni.

Razlogi za preobremenjenost

S stalno prezaposlenostjo na prvi pogled dajete vtis pomembnosti, a vsak z malo znanja o psihologiji ve, da se za kompulzivnimi aktivnostmi lahko skriva malce drugačna slika. Med zagnanostjo za delo in odvisnostjo od njega je tanka meja in delo lahko kmalu postane način distrakcije od nekoliko bolj resnih težav. Tako na primer spoznate ljudi, ki se udeležijo po 15 sestankov dnevno, nakar ugotovite, da to nima veze s pomembnostjo. V resnici samo ne zdržijo niti minute v lastni družbi in so vse te obveznosti le bežanje od samega sebe.

Demonizacija udobnega dolgočasja

Danes nikomur več ne sme biti dolgčas. Če ti je, te mora biti kar malo sram. Toliko stvari, ki lahko zavzamejo vašo pozornost, vi pa zrete v prazno in se dolgočasite! Če vedrite, pomeni torej, da je z vami nekaj narobe, saj prevladujoča ideologija pravi, da je treba vse budne minute biti storilnosten. Potem pa se pojavi kup študij, ki pravijo, kako pozitivne učinke imata dnevno sanjarjenje in občasno nedelo. Obstaja celo mednarodna interdisciplinarna konferenca na temo dolgočasja! Tako se danes zdrava pamet piše na recept: škotski zdravniki namreč od letos dalje pacientom predpisujejo dolge sprehode v naravi. Ja, povedano drugače – prišli smo v čas, ko dobivamo sprehode na recept.

Kdaj zategniti ročno?

Strast do dela se lahko hitro sprevrže v patološke razsežnosti. Če se vam dogajajo naslednje stvari, ste verjetno na dobri poti do izgorelosti:

#1 Ker se vam zdi ideja kosila totalna potrata časa, ste v celem dnevu popili 4 kave in pojedli vrečko bobi palčk.

#2 Naročnikom ste na voljo tudi ob dveh zjutraj, ko brez pomisleka odgovarjate na njihovo e-pošto.

#3 Že več kot mesec dni se večina vaših dejanskih obrokov pripeti izključno na bencinskih črpalkah.

#4 Na vsak telefonski klic se ne glede na čas v dnevu javite s 'Pokličem pozneje'.

#5 Po trikrat zapored prestavljate srečanja s prijatelji, na kar en dan ugotovite, da so vas prenehali klicati.

#6 Spite po 4 ure na noč in ste na to ponosni.

#7 Na dopust odidete s službenim prenosnikom in se vrnete bolj bledi, kot ste odšli.

#8 Nazadnje ste prebrali dobro novelo v osnovni šoli, ko ste tekmovali za bralno značko.

Naslovna fotografija: Profimedia