Težko je najti umetnico, ki je s svojimi predstavami tako močno stresla petično in mainstream javnost, kot je to storila Marina Abramović. Ozavestiti njeno delo pomeni predvsem kopati bo labirintu lastne psihe, kar je že po definiciji sila garaško delo zaradi dveh razlogov: ker slej ko prej trčite ob lastne blokade in ker preizpraševanje samega sebe v resnici pomeni nikoli dokončano umetniško delo.

Doma po 44 letih

Marina A.

Pogled na impresivno stavbo Muzeja sodobne umetnosti v Beogradu, za katero nikoli ne bi rekli, da od njenega nastanka mineva že 54. leto.

Umetnica je navzoča (The Artist is Present)

Marina A.

Marina A.

Delo, ki je naredilo preboj iz sodobne umetnosti v mainstream popularno kulturo: leta 2010 je v newyorški MoMi Marina Abramović šest tednov vsak dan po sedem ur strmela v obiskovalce, ki so pred njo lahko sedeli, kolikor časa so hoteli. Rezultat: 1.500 obiskovalcev, od katerih se je zdelo, da jih večina prvič v življenju izkuša pogled brez očitkov.

Tekmovanje v strmenju, če hočete. The Artist is Present je postal največji performans v zgodovini MoME. Nasproti Marine so sedela tudi velika imena: Sharon Stone, Björk, Lou Reed, James Franco (njegovo soočenje je na ogled v spodnjem videu).

Eden od najbolj ganljivih posnetkov, ki vam jih lahko ponudi internet

Neverbalno sporazumevanje – interakcija, ki je natančnejša od najbolj sofisticiranega slovarja. Jezik smo pač iznašli veliko pozneje. Če velja pravilo, da slika pove več kot tisoč besed, bi lahko rekli, da pogled pove več kot milijon stavkov.

Marina A.

Si upate dlje strmeti v človeka na nasprotni strani? Sprejela sem izziv. Čas motrenja: 7 minut. Poskusite. Lahko tudi brez mize.

Višje od haute couture (metaforično in figurativno)

Marina A.

Delo Entering the other Side iz serije Seven easy pieces, ki ga je leta 2005 predstavila v newyorškem muzeju Guggenheim: “Ne želim, da obiskovalci zapravljajo čas z mojimi predstavami. Želim, da pozabijo na čas.

In ko smo že pri času … bi ga radi ukrivili?

Marina A.

Marina A.

Če bi radi razumeli minljivost v vsej svoji totaliteti, se lotite prebiranja zrn leče in riža. Uživanje v sedanjosti vam bo dalo občutek večnosti tisti hip, ko boste začeli šteti zrna. Čuječnost 'par excellence'.

Poklon največje pop ikone

Vsi vemo, da se sodobna umetnost drži kar se da stran od mainstream pop kulture, a bi se ušteli, če bi trdili, da ne prihaja do občasnih konvergenc. Srbska umetnica, ki že desetletja velja za vodilno na področju konceptualne umetnosti, je vplivala na ustvarjanje pop ikon bolj, kot si lahko mislite. Med največjimi oboževalkami Marine je predvsem Lady Gaga.

Naslovna fotografija: Marina Abramović na tiskovni konferenci ob odprtju razstave Cleaner (Čistać) v Beogradu (Profimedia). Fotografije v članku last avtorice.