Napaka 1: Nimate načrta za svojo kariero

Kaj pomislite ob vprašanju ''Kje se vidite čez pet let''? Če se vam to vprašanje upira ali pa dejansko nimate niti najmanjšega pojma, ker se raje le prepuščate toku, potem je to mogoče razlog, da vam ne uspeva dosegati zadanih ciljev. Preprosto zato, ker je cilj precej težko doseči, če si ga sploh nismo določili.

Morda je z novim letom primeren čas, da dobro premislite o svojih željah in ambicijah ter postavite dosegljiv načrt, kako do tega priti. Dobra metoda za postavljanje ciljev je oblikovanje t. i. ciljev S.M.A.R.T. Tule je hitra razlaga, podrobnejše postopke pa najdete na spletu:

S. = Specificiranje cilja – kaj točno želim doseči?
M. = Merljivost cilja – kaj bodo dokazna merila, ko bo cilj dosežen? Kaj bo drugače?
A. = Dosegljivost cilja – ali je cilj dejansko dosegljiv?
R. = Relevantnost cilja – ali je ta cilj dejansko ključen za mojo kariero?
T. = Časovna omejenost (Time-sensitive) – postavite si časovni okvir za dosego cilja.

Napaka 2: Zadržujete karierne cilje samo zase

Čestitamo, odpravili ste prvo napako in skovali natančen načrt, kako uspeti in kaj želite doseči. A kaj ko to zdaj delite le s svojim dnevnikom, ki ga vestno skrivate pod posteljo? Poskusite raje svoje dolgoročne želje deliti tudi s sodelavci in nadrejenimi. Prav tako z družino in prijatelji. Na ta način vam ljudje okoli vas lahko pomagajo in vas podpirajo na tej trnovi poti. Če pa za vaše cilje nihče ne ve, vas namreč lahko nehote ovirajo ali vam celo preprečujejo, da bi jih dosegli.

Napaka 3: Nikogar za nič ne prosite

Svoje sanje ste oznanili širnemu svetu in zdaj čakate, da vam z neba pade vse tisto, kar potrebujete? V karieri se boste soočili z neštetimi izzivi, za premagovanje teh pa boste potrebovali marsikaj. V kolikor ugotovite, da vsega potrebnega za doseganje ciljev ne morete pridobiti sami, naj vas ne bo strah vprašati druge za pomoč. Če do svojega šefa ali sodelavca pridete s konkretnim problemom in dobrim razlogom, vas zelo verjetno ne bodo zavrnili. Ampak vseeno bodite obzirni do drugih in ne pričakujte, da je pomoč drugih samoumevna. Tudi drugi imajo namreč postavljene svoje cilje, proti katerim se prebijajo.

Napaka 4: Ne gradite svoje mreže

Dobre povezave z drugimi so lahko ključnega pomena v vaši karieri. In ne, ne govorimo o nepotizmu, ampak o deljenju svojih izkušenj in širjenju tako znanja kot izkušenj na vašem delovnem področju. Če v svoji karieri ne iščete ljudi, ki stopajo po podobnih poteh kot vi, bo ves čas vaša edina referenčna opora le nabor vaših izkušenj in vaših dognanj. Poskusite poiskati ljudi s podobnimi cilji, kot jih imate sami, po možnosti zunaj svojega podjetja ali celo mesta. Tako si boste pridobili objektivne perspektive ljudi, ki morda proti istim ciljem hodijo po drugačni poti.

Napaka 5: Pričakujete gladko pot do cilja

Če mislite, da dobro nastavljen cilj pomeni, da potem le vključite avtopilota in počakate, da sčasoma pridrsate do tja, boste verjetno globoko razočarani. Pripravite se, da vam bo na poti do kariernih želja večkrat spodletelo, včasih celo tako zelo, da se boste spraševali, kam to sploh vodi. V teh trenutkih morate le vztrajati. Ne pustite, da vas neuspehi potrejo. Naj postanejo le del vaše zgodbe, in ne njen konec. Od neuspehov se boste marsikaj naučili in naslednji poskus bo zato veliko lažji.

Napak 6: Mislite, da ste samo številka

Razumemo, da se je marsikomu težko izpostavljati v delovnem okolju ali glasno in trdno zagovarjati svoje stališče. Žal pa je to eden boljših načinov, da si vas ljudje zapomnijo. Da se jim zasidrate v misli. In da niste več le nekdo, ki nemo pade mimo po hodniku, in nihče ne ve točno, kako vam je ime in kaj počnete. Izražajte svoja mnenja ali, še bolje, postanite strokovnjak na izbranem področju. Če izstopate, bodisi s svojimi idejami bodisi s svojim delom, si vas bodo ljudje zapomnili, to pa lahko še kako pomaga vašemu kariernemu napredku.

Napaka 7: Kariera je za vas pomembnejša od zasebnega življenja in zdravja

Ste nekdo, ki brez pomisleka žrtvuje lastno zdravje za doseganje ciljev? Dolgoročno se to zagotovo ne izplača – če se boste dokončno izmučili in mogoče celo zboleli, tako ali tako odpadejo vsi cilji, ki ste si jih zastavili. Seveda je prav, da se za kariero trudite, ampak bodite pozorni na svoje telo in si vzemite zaslužen počitek, ko ga potrebujete. Enako je z vašim zasebnim življenjem. Ta naj bo v zdravem ravnovesju s kariero. Počitka ne jemljite kot izgubljeni čas, ampak kot nujno potreben del celostnega razvoja.

Napaka 8: Mislite, da ste se v življenju že dovolj naučili

Če menite, da ste s fakulteto ali srednjo šolo zaključili učenje, se žal hudo motite. Dandanes je neprestano učenje nujno, ker se svet okoli nas spreminja hitreje kot kadarkoli prej. Kar ste se naučili do zdaj, je zlata vredno, kar se boste naučili od tu naprej, pa bo ključni del vašega kariernega razvoja. Vprašajte se, katero je tisto znanje, ki bi vam na trenutnem položaju ponudilo še dodatno prednost – in se tega potem tudi naučite.

Napaka 9: Na vse prošnje odgovorite pritrdilno

Če boste na vsako opravilo in zahtevo drugih odgovorili z da, vam bo prej ko slej zmanjkalo časa za svoja opravila in s tem posledično tudi za doseganje zastavljenih ciljev. Naučite se postaviti meje in v pravih trenutkih reči ne.

Napaka 10: Ne zaupate svojim občutkom

Ste med intervjujem za službo nekje globoko v sebi začutili, da to ni ravno to? Ali pa ste delovno mesto sprejeli samo zaradi visoke plače, medtem ko vaše srce v resnici bije za nekaj čisto drugega? Ti občutki se pojavljajo z razlogom, zato je še kako pametno, da jih znamo poslušati in upoštevati. Tako ne boste izgubljali časa v karieri, ki je za vas v resnici le potrata časa.

Naslovna fotografija: Profimedia. Animirani GIFi via GIPHY.