K sreči je svet ena nadvse živopisna krogla, kjer milijarde ljudi dela milijarde različnih stvari. Zato nam ne bo treba skovati posebne komisije za pripravo čisto novih načinov pozdravljanja na daljavo, samo pobrskati moramo po drugih kulturah (tudi pop kulturi, recimo). Ko se v naslednjih tednih postopoma spet vračamo v javno življenje, lahko uporabite katerega od teh pozdravov.

Nogometni pozdrav

Ker ste med trajanjem karantene zagotovo že dodobra izpilili tisti trapasti TikTok izziv tapkanja z nogami v spremstvu tri leta starega brazilskega hita Oh Nanana, lahko rokovanje nadomestite z 'nožnim rokovanjem'. Žal ne najdemo boljšega opisa, gre pa za enostavno potezo, kjer z osebo le trčite stopalo ob stopalo, kot to včasih storijo v pozdrav nogometaši. Če ste super prijateljski, lahko potem vse skupaj izpeljete še v omenjeni trik na TikToku in za poldrugo minuto postanete spletna senzacija. Ni čisto brez dotika, a če vas ne premami kak fetiš na čevlje, je po tem pozdravu vaš respiratorni sistem na varnem.

Pravilna izvedba: Čvrsto stojite na levi nogi, dvignete desno nogo rahlo v zrak in z notranjim delom stopala trčite ob notranji del desnega stopala druge osebe.

Znakovni pozdrav

Če ste zadnje tedne redno spremljali tiskovne konference slovenske vlade, ste se morda že priučili kakšnih segmentov znakovnega jezika, saj Jelka Kacina in druge govorce redno spremljajo tolmačke, ki govore urno prevajajo v jezik gluhih. In morda se prav tu skriva odlična alternativa za pozdravljanje – vedite le, da je slovenski znakovni znak za pozdrav drugačen kot v drugih jezikih.

Pravilna izvedba: Iztegnjeno desno dlan (kot bi kazali število 4) dvignete ob obraz in rahlo pozibate naprej in nazaj. Enostavno, praktično in znotraj vseh standardov za socialno distanciranje.

Namaste

Tradicionalni hindujski pozdrav v popolnem prevodu pomeni: "Božansko v meni se priklanja istemu božanskemu v tebi." Uf. Mogoče se sliši preveč ezoterično, da bi tovrstne priklone podeljevali kar na vsakem mimobežnem sestanku, a brez skrbi, popularizacija joge je ta pozdrav že davno demistificirala na raven priložnostnega mahanja.

Namaste
"Namaste. Če imaš slabe novice, pa namastayaway."

Pravilna izvedba: Rahel predklon, dlani stisnjene skupaj v višini prsi, prsti obrnjeni proti bradi.

Priklon wai

Številne vzhodnoazijske dežele so skozi stoletja bežanja pred nepotrebnimi fizičnimi stiki razvile različne brezkontaktne pozdrave. Na Tajskem so prej omenjeni namaste nekoliko prilagodili in razvil se je t. i. priklon 'wai'. Običajno s tem priklonom mlajši pozdravljajo starejše – starše, učitelje, mentorje. Ima pa ta priklon še manjše prilagoditve, glede na to, koga pozdravljate.

Wai
"Hvala, spoštovana mati, za odličen zajtrk."

Pozdravljanje nekoga, ki ga zelo spoštujete – dlani združite v višini prsi, potem rahlo spustite glavo in stisnjeni dlani dvignete toliko, da se s konicami palcev dotaknete nosu, s konicami kazalcev pa čelnega dela med obrvmi.

Pozdravljanje starejše ali enako stare osebe – naredite isto kot zgoraj, le da se nosu dotaknete s konicami kazalcev.

Če vas nekdo pozdravi s priklonom 'wai'  – priklon vrnete tako, da samo združite dlani pred prsmi.

Dvojni plosk

Pozdrav, ki izvira iz specifičnih etničnih skupin iz afriškega Zimbabveja, sicer običajno sledi tradicionalnemu rokovanju, a bomo v tej varianti to izpustili in zgolj obdržali ta nadvse zabavni drugi del. Ki pa je sila preprost – ko nekoga želite pozdraviti, le dvakrat plosknete z rokami, za popestritev pa lahko zraven še zakličete 'Živijo!' ali 'Kako si!' Čudaško? Nič bolj kot to, da bomo naslednjih šest mesecev kruh kupovali s kirurško masko na obrazu.

Plosk
Uporabljajte previdno, da izza vogala ne priteče kakšen butler, ki ni na vaši plačilni listi.

Roka na srce

Popularni pozdrav predvsem v predominantno muslimanskih deželah je rahel priklon z odprto desno dlanjo na levi strani prsi. Gre za zelo spoštljiv pozdrav, ki je v kulturah, kjer ga uporabljajo, namenjen predvsem pozdravljanju novih ljudi, ki niso vajeni, da se jih dotikamo. Ravno prav za ta postkorona čas, kajne?

Na srce
Libanonski modni oblikovalec Georges Hobeika že ve, kako elegantno in spoštljivo pozdraviti celo dvorano

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je povedal, da sam te dni pogosto uporablja ta pozdrav, ker mu tisti trapasti trk s komolci nikakor ni všeč. Pa še preblizu moramo stati, da ga izvedemo.

Znak 'shaka'

Preden so ga posvojili deskarji in hipsterji je bil to znak hvaležnosti in prijateljstva. Zgodba o izvoru tega pozdrava je nadvse simpatična. Priča o Hamani Kaliliju, možakarju s Havajev, ki je v nesreči v sladkornem mlinu izgubil tri prste – kazalec, sredinec in prstanec. Njegovo dvoprstno mahanje je potem postalo prepoznavna komunikacija s sodelavci in varnostniki.

Shaka
Ko LaPhonso Darnell Ellis ne šutira na koš, nas takole uči 'shaka' pozdrav

Pravilna izvedba: Srednje tri prste pokrčite, medtem ko palec in mezinec iztegnete ter dvignete v pozdrav tako, da so členki obrnjeni navzven (proti osebi, ki jo pozdravljate). Za dodatno navdušenje tako oblikovano dlan še malce potresete.

Vulkanski pozdrav

Pozdrav, ki presega galaksije, je v vlogi originalnega Spocka v pop kulturno zgodovino za vselej zapekel pokojni, a nepozabni Leonard Nimoy. Spockova prepoznavna gesta iz serije Zvezdne steze (Star Trek) je bržda optimalen brezkontaktni pozdrav za 'geeke' vseh generacij, saj ga ni ljubitelja znanstvene fantastike, ki ne bi prepoznal te ročne kretnje. Če le nimate kakšnega genskega vozla, ki vam preprečuje, da bi na točno takšen način razprli prste.

Mr. Spock
"Živite dolgo in prosperirajte."

Pravilna izvedba: Dvignete iztegnjeno dlan, notranja stran proti osebi, ki jo pozdravljate, in razprete prste med sredincem in prstancem, da nastane jasna oblika V.

Fotografije: Profimedia