#1 Kratko in udarno

Predmet: Ne bo šlo

Besedilo: Ni me. Odgovorim, ko se vrnem.

Kdaj uporabiti: Ko vas vaša odrezavost ne stane službe, naročnika ali ugleda. V zelo redkih primerih, torej.

#2 Z držo

Predmet: Samodejni odgovor o odsotnosti/Out of office autoreply

Besedilo: Pozdravljeni, od 2. do 10. septembra imam nekaj bolj pametnejšega dela od branja mailov. / Sorry, I am out of office, out of home, out of Twitter, out of internet... until 10th September.

Kdaj uporabiti: Če ste profesor na ugledni ustanovi in je nad vami samo še modro nebo.

#3 Z malce humorja

Predmet: Pozdravljeni od nekod drugod

Besedilo: Hvala za vaše sporočilo. Do 15. avgusta sem na dopustu in temu primerno nedosegljiv. Če vaša zahteva ne more počakati, se prosim obrnite na moje sodelavce. Sicer še vedno ne nosijo kostumov, a so kljub temu superheroji.

Kdaj uporabiti: Če vaše delovno mesto obsega tehnično pomoč, ki jo lahko zagotovita tudi vaš sodelavec ali sodelavka.

#4 Z malce več humorja

Predmet: A smo se zgrešili?

Besedilo: Včasih smo pisali, da ne moremo odgovoriti na e-pošto, saj smo na kraju s slabim dostopom do interneta. Ker bi ob današnji pokritosti signala tole izpadlo kot čista laž, mi ne preostane drugega, kot da napišem, da dopustujem na lokaciji z odličnim signalom, a se e-pošte kljub temu ne mislim pritakniti.

Kljub temu so vam med mojo odsotnostjo na voljo moji sodelavci, zato se obrnite nanje. Sicer pa se vam javim takoj ob vrnitvi.

Kdaj uporabiti: Kadar imate relativno dobro in hkrati avtonomno pozicijo na delovnem mestu.

Oglasno mesto

#5 Še vedno previdnostno vljuden

Predmet: 404: ta projektni vodja ne obstaja

Besedilo: Trenutno sem na dolgih neuhojenih poteh pirenejske transverzale. Spust v civilizacijo je predviden 20. avgusta, nakar sledi še proces odtajevanja. Na vaše sporočilo temu primerno odgovorim nekje po 22. avgustu. Če vaš zahtevek ne more počakati, pocukajte za rokav moje sodelavce.

#6 Direktno

Predmet: Obvestilo o odsotnosti

Besedilo: Sem na počitnicah, svoja vprašanja vtipkajte v Google.

Kdaj uporabiti: Ko ste tik pred odpovedjo in nimate nikoli več namena iskati nove službe.

#7 Laskavo

Predmet: Obožujem vaše sporočilo!

Besedilo: Spoštovani. Najlepša hvala za vaše navdušujoče sporočilo, dopolnjeno z vsemi pravimi ločili. Obožujem vašo stilsko in gramatično brezhibnost, da o vsebini sporočila sploh ne govorim. Noro, kako dobro vas je brati!

Na žalost bo moj odgovor prišel z zamudo, saj trenutno jaham valove nekje na Baliju. A brez skrbi. Ko se vrnem, se z vso vnemo posvetim temu sporočilu in radostno uslišim vašo prošnjo. Predlagam, da do takrat vaše sporočilo previdno hranim med Prejeto pošto, in ga ne izpostavljam predčasnim pogledom. Tako bo do konca dopustovanja ostalo sveže, prav takšen pa bo tudi moj odgovor.

Kdaj uporabiti: Kadar imate preveč časa in premalo naročnikov.

#8 Imperialno

Predmet: Čemu e-mail?

Besedilo: Prepričan sem, da na tole vprašanje lahko odgovori armada mojih sodelavcev, ki je na rednih plačah zato, da se ukvarja z vami. Če je kaj nujnega, me lahko dobite na zasebni številki. Če je nimate, pomeni, da vaša težava ni tako pomembna, kot se vam zdi.

Kdaj uporabiti: Če ste dolgoletni direktor super uspešnega podjetja in je vaša vloga samo še protokolarna.

Naslovna fotografija: Profimedia. Animirani GIFi via GIPHY